Share/Bookmark Historische tuinen
DSC0818

Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

Historische tuinen

 

Botanische tuinen

 

Romantische tuinen

 

Rozentuinen

 

Watertuinen

 

Vasteplantentuinen

 

Exotentuinen

 

Ecologische siertuinen

 

Tuin en Kunst

 

Combinatie tuinen

 

Plantenkwekerijen met show of voorbeeldtuinen

 

Planten info en foto's

 

Homepagina

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

kasteelvanBoechout
imagesaspx

Nationale Plantentuin Meise - kasteel van Boechout

Zowel nationaal als internationaal hebben historische tuinen de laatste decennia aan belang gewonnen. Het Icomos-Ifla charter van Florence benadrukt de aandacht die aan dit erfgoed wordt geschonken.In Vlaanderen alleen al zijn ongeveer 600 tuinen en parken beschermd als monument en historisch cultureel 'groen' erfgoed . Ze allen in de kijker plaatsen gaat ons tijdsbestek te boven, meer informatie over de volledige lijst kan u vinden bij Monumenten & Landschappen in hun publicatie : 'Historische tuinen en parken van Vlaanderen ' .

Historische tuinen en parken in Vlaanderen bezoeken

Historische tuinen en parken in Brussel en Wallonië bezoeken- klik hier

Abdij van Herkenrode

De abdijsite Herkenrode is gelegen in de provincie Limburg, te Hasselt-Kuringen.

Op de site herleeft een boeiend verleden in een prachtig natuurkader. De oude hoevegebouwen van de abdij Herkenrode en de omliggende 100 hectare natuurgebied worden met de steun van de Vlaamse overheid, vele partners en vrijwilligers, ontwikkeld tot een domein waar natuur, cultuur en toerisme elkaar ontmoeten. Recent aangelegde kruidentuin . meer info : klik hier

hasseltherkenrode
aldenbiesenlucht

Alden Biesen Landcommandorij

De Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen werd gebouwd door de Duitse ridderorde. Nu is dit kasteelcomplex een cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid. Als zodanig bouwde Alden Biesen niet alleen een historische en een Europese werking uit, maar is de Landcommanderij tevens een congrescentrum en een cultuurtoeristische trekpleister. Op die wijze wil ze bijdragen tot de uitwisseling van ideeën en tot de vorming van mensen met een zo ruim mogelijke horizon meer info: klik hier

kioskastridpark

Koningin Astrid Park te Brugge

Op de terreinen van de vroegere Franciscaner abdij werd door tuinarchitect E.Rosseels midden 19de eeuw een klein doch bijzonder Engels landschapspark in Brugge centrum gecreëerd. Om op de kleine oppervlakte ( 2,5ha) de illusie van een landschapstuin te realiseren werd gewerkt met hoogteverschillen, glooiende grasvelden, slingerende paden en dichte randbeplanting langs de straatzijden. Park momenteel meer dan 150 jaar oud met tal van schitterende bomen. meer info: klik hier

Een ware tuin van Eden !

Kwekerij Jan Sterken " une pépinière de charme', gelegen op amper 900 m van de Noordzee, met bijzondere hydrangea's, hostacollecties, rozen, oude fruitrassen en speciale vaste planten. Een ware tuin van Eden ! Vanaf eind oktober fruitbomen uit volle grond te verkrijgen , specialiteit oude fruitrrassen met respect voor de natuur opgekweekt, niet geforceerd !

voor meer info - klik hier

Plantentuin Universiteit Gent

De Gentse plantentuin bestaat reeds van 19 juli 1797, amateurplantenkwekers en bevriende tuinen zorgden voor de collectie.In de tweede helft 19de eeuw verhuisde de plantentuin naar de rand van het Citadelpark, de tuin omvatte toen een buitentuin, victoriaserre, proefkas en orangerie. In 1950 werd een rotstuin aangelegd, later volgde een Palmarium en drie nieuwe kassen. Na 1977 werd een systematische tuin aangelegd die binnenkort herwerkt wordt. Plantentuin K.L Ledeganckstraat 35- 9000 Gent - tel. ++32/(0)9 264 50 73 - chantal.dugardin@ugent.be - meer info

pxPlantentuinGent22042008JPG

De Geschiedenis van de tuin of 'Tun' - wie er in geïnteresseerd is kan via het aanklikken van onderstaande foto's en links naar PDF's er meer over te weten komen ....

Ontdek alle plantenkwekerijen uit de Benelux , Frankrijk , Engeland en Duitsland op :

" Plantenkwekerijen.be "

Met alfabetische lijsten per land, website vermelding, assortiment, online catalogus, adresgegevens, routebeschrij -ving ! Kiezen per categorie planten , selecteer een plantenkategorie en vindt alle kwekerijen in deze sector.

Bij plantenkwekerijen.be houden we er aan mooie plantenfoto's met U te delen.

voor meer info - klik hier

Biskupin77
lippensgoedherfst

Bulskampveld - Lippensgoed

300 hectaren grood kasteeldomein met landbouwmuseum, kruidentuin en educatieve natuurpaden. Was vroeger het grootste heidgebied van Vlaanderen, strekte zich uit tussen Brugge en Gent. In de 18de eeuw werden de woeste gronden bebost en rond 1800 werd het kasteel gebouwd. Het park is de verdienste van de familie Lippens. Vele notelaars, moseiken, tulpenbomen,magnolia's ,rhododendron en azalea. Sinds 1970 eigendom van de provincie West-Vlaanderen. Er is ook een vogelopvangcentrum. Meer info:

Lippensgoed-Bulskampveld- Bulskampveld9- Beernem

Ontstaan van de tuin en tuincultuur

sennoferbewaarderparken

De Tuinen van Hoegaarden

Sinds juni 1991 huisvest het 4 ha grote kapittelpark een uniek initiatief in België, namelijk de Tuinen van Hoegaarden: meer dan 20 thematuinen verscholen tussen de eeuwenoude bomen van het Kapittelpark. Hier doet u ideeën op om uw tuin in te richten, vindt u bijzondere planten-soorten of geniet u gewoon van de natuur. Kringlooptuin, exotentuin, rozentuin, vaste plantenborder en biertuin.

Meer info : klik hier Houtmarkt 1, 3320 Hoegaarden

De eerste botanische passie

Villahadrianussitecanopus

De Romeinse tijd, opkomst van limonaia en topiary

hoftersaksen

Hof ter Saksen

Hof ter Saksen is een exclusief gemeentelijk natuurdomein met een beschermd landschapspark en schitterende wandeldreven. Behalve het park (13,5 ha) met de beschermde monumenten  kasteel, oranjerie en hoevegebouw vind je er ook een natuurtuin (1,3 ha), een hoogstamboomgaard (3 ha), de Beverse beekvallei met bufferbekken en het pas aangeplante eikenbos (3 ha), een geboortebos voor de kinderen uit Beveren geboren in 2008. Het arboretum is volledig ondergebracht in het parkgedeelte van het domein. De plantenborders werden schitterend samengesteld met vaste planten, heesters en bomen - meer info : klik hier

pxSintPietersabdij24062008145304

Donkere tijden en vroege middeleeuwen

hortusconclusus
domeinAertrycke

Kasteel d' Aertrycke

Het Kasteel d'Aertrycke is een kasteel in Torhout. Van 1868 tot 1871 werd het neo-gotische kasteel gebouwd in opdracht van August de Maere, het kasteel draagt in de volksmond dan ook nog steeds de naam De Maeres kasteel. Het ligt tussen het centrum van Torhout, Wijnendale en Aartrijke in.

Het kasteel is gelegen in een romantische tuin met een grote vijver, weiden en bossen.

meer info : klik hier

Youtubelogo

De traditionele middeleeuwse tuin telt vier onderdelen : fruittuin, kruidentuin, groententuin en bloementuin

hexfoto

Kasteel Hex

Het domein werd door de eeuwen heen goed onderhouden en bezit een unieke collectie historische rozen. Eén van de hoogtepunten is de collectie oude en wilde rozen (gedeeltelijk nog originele 18e eeuwse struiken!).

Deze collectie is de vrucht van de nimmer aflatende zorg en het plezier in tuinieren van wijlen Gravin Michel d’Ursel, die zo een heel bijzondere verzameling aanlegde in het unieke kader van het kasteel.

meer info: klik hier

Plantenkwekerijen.be

Hier vindt u alle rozenkwekerijen terug uit de Benelux

klik hier

cruydenboeckdodoens
pxKasteelLeeuwergemZottegemBelgium KarelvStOmar1orchisA226

Kasteel van Leeuwergem

Het huidige kasteel van Leeuwergem werd samen met het neerhof in 1724 op het grondgebied van Elene gebouwd. Het behoort tot de belangrijkste 18e eeuwse kasteeldomeinen van Vlaanderen.
Het park en de tuinen werden gedeeltelijk geïnspireerd op ontwerpen van de Franse tuinarchitect Le Nôtre.
Uniek in ons land is het lovertheater, een openluchttheater in haagbeuk dat plaats biedt aan 800 personen. Het geheel geeft een beeld van de evolutie van de klassieke tuin naar de 19e eeuwse romantische parkaanleg. Meer info : klik hier

Als wereldstad telt Brugge vele grote botanici

Kasteel van Loppem

Het kasteel van Loppem is het enige kasteel in België waarvan de architectuur en het interieur volledig in hun oorspronkelijke staat zijn behouden. Een bezoek brengen aan kasteel van Loppem geeft het gevoel te gast te zijn bij de architecten en de eerste bewoners. Het kasteel herbergt een uiterst rijke kunstcollectie en ligt in een romantisch park met vijvers en een doolhof.

meer info: klik hier

pxLoppemkasteel03 VauxleVicomteFront2

In de 17de eeuw overheerst de franse tuincultuur in Europa

Kruidentuin te Leuven

De Hortus Botanicus Lovaniensis, beter bekend als de Kruidtuin, is de oudste botanische tuin van België. De tuin is gelegen aan de Kapucijnenvoer in Leuven en dateert uit 1738. De eerste wetenschappelijke tuinen waren kruidtuinen en verzamelingen van geneeskrachtige planten. De Kruidtuin was dus in het begin nauw verbonden met de geneeskunde.

Later werden meer zuiver plantkundige tuinen ingericht met in de collectie sierplanten, potentieel economische gewassen, zeldzame planten en planten als studie-objecten. Naast de oorspronkelijke kruidtuin, kwamen er dan ook de eerste botanische tuinen en arboreta. Van toen af aan was er eigenlijk geen sprake meer van een kruidtuin, hoewel die benaming in de volksmond verder bleef leven.

voor meer info : klik hier

pxEnghien035091817
pxKruidtuinLeuven4

Barokstijl in belgische tuinen en parken

jardinb1

Tuinen van Buuren

Tuin van Bankier-Mecenas David van Buuren- Art Deco invloeden die ook in de tuin terug te vinden zijn.

Vier originele creaties vallen op o.a. de Pittoreske Tuin en de Grote Rozentuin, ontworpen door Jules Buyssens, het Labyrint en de Tuin van het Hart, door René Pechère.

Voor meer info: Klik hier

ChatsworthMarlow

Engelse landschapsstijl overheerst in de 18de eeuw

Foto20091007175122

Museumtuin Gaasbeek

Het kasteel van Gaasbeek ligt middenin een uitgestrekt park dat reeds in de zeventiende eeuw werd aangelegd. Indrukwekkende dreven en kleine wandelpaden wisselen elkaar af.Wellicht staan hier zelfs de hoogste beuken van België. Op een wandeling ontdekt u de Sint-Gertrudiskapel, het barokpaviljoen, de neogotische schuur, het achthoekig paviljoen en de triomfboog. Verder omvat het domein drie grote vijvers, waarop gevist kan worden. Het domein wordt beheert door het Agentschap voor Natuur en Bos. Enkel geleide wandelingen toegelaten - meer info:

beloeilkasteelpark

Engelse invloed in Belgische parken en tuinen 18de eeuw

beerve3

Park van Beervelde

25 ha groot kasteelpark dat in 1873 werd ontworpen in Engelse landschapsstijl door zijn opdrachtgevers de Graven de Kerckhove de Denterghem om als uitstalraam te dienen voor de belangrijk wordende Gentse sierteelt. Het domein is vooral gekend als decor van de befaamde tuindagen van Beervelde !

Meer info : klik hier

hofvanhalleuxlinks11u30

Brugge in de pruikentijd, info over parken en tuinen.

P1130148

Park van Brasschaat

147 ha groot landschapspark in het centrum van Brasschaat .Het domein ontstond in de 18de eeuw toen de Helhoeve tot een lusthof in Franse stijl werd omgebouwd, dit bevond zich toendertijd op de plaats waar zich nu de vijvers met fonteinen voor het huidige kasteel bevinden.Sinds 1949 eigendom van de gemeente, park heeft grote botanische rijkdom en mogelijkheden tot zachte recreatie. Tevens erkent als ' eerste Vlaams erfgoedlandschap' door Vlaamse gemeenschap

Voor meer info: klik hier

brug

Engelse landschapsparken in het centrum van Brugge

kasteelvanBoechout1
kioskastridpark1

Nationale Plantentuin te Meise

Deze botanische tuin van wereldformaat bevat meer dan 18000 soorten, waarvan de helft in het pracht gerenoveerde serrecomplex is ondergebracht. Het historisch domein ( kasteel van Boechout) omvat 92 ha in landschapsstijl. De plantentuin is tevens een onderzoeksinstelling waar tropische en Europese plantkunde in de kijker staat, onderzoeksprogramma's zijn er ook op gericht zoveel mogelijk planten voor de toekomst te bewaren.

voor meer info : klik hier

Het astridpark te Brugge, in de volksmond ' de Botanieken hof'

rubenshuis

Rubenshuis te Antwerpen

Hoe de tuin van de gekende schilder er in werkelijkheid uitzag, weet niemand, wat u nu ziet is een zo getrouw mogelijke reconstructie, gebaseerd op Rubens schilderijen en botanische gegevens. Pronkstuk was ongetwijfeld de fontein en het paviljoen, beide door Rubens ontworpen. In de tuin stonden ook nieuw ontdekte planten zoals de aardappelplant, zonnebloemen, keizerskroon, tulpen, aangevuld met sinaasappelbomen, vijgenbomen e.a. fruit varieteiten uit de nieuw ontdekte Wereld.

Voor meer info : klik hier

Defruittuinenbloementuininde19deeeuw

Stedelijke plantentuin Antwerpen

Plantentuin met tal van merkwaardige bomen en meer dan 2000 kruiden. Deze tuin huldigt de befaamde apotheker Peter van Coudenberghe ( 1517-1599), die intertijd een unieke kruiden- en plantentuin te Antwerpen aanlegde en een boek schreef over de medicinale toepassing van planten en kruiden.

Voor meer info : klik hier

StedelijkePlantentuin1

De fruittuin en bloementuin overheersen de 19de eeuw

flandrianv

Plantenkwekerijen.be

Gezonde niet geforceerde planten vind je meestal bij plantenkwekerijen, ontdek meer dan 1000 kwekerijen op onze site. .

Meer info: www.plantenkwekerijen.be

P1140809

Ten Eeckhoute Brugge

Verborgen achter de muren van serviceflats Ten Eeckhoute ligt de oudste Engelse Landschapstuin van Brugge. Op de terreinen van de oude Eeckhoutabdij liet de brugse bankier Felix Dujardin door de bekende Leuvense tuinarchitect Egidius Rosseel deze prachtige tuin ontwerpen. De tuin bevat o.a. een S vormige vijver met romantisch bruggetje.

Tuin Ten Eeckhoutte

In Brugge ontstaan reusachtige industriële plantenkwekerijen , die tot de grootste ter wereld behoren.

fredericksander
lauriergeschiedenis floralienbrugge

Ook Frederick Sander 'The Orchid King' streek neer te Sint-Andries Brugge en vestigde er een wereldvermaarde kwekerij

vinckedujardin

Brugge was wereldvermaard om zijn teelt van de Laurus nobilis (laurierteelt ), exemplaren van 7m hoog en meer vormden geen uitzondering.

Vanaf eind 19de eeuw tot 1963 vinden ook te Brugge floraliën plaats , deze gaan uit van de Koninklijke maatschappij voor Hofbouw en Fruitboomkunde van Brugge.

Nabij de scheepsdale brug te Brugge bevond zich de derde grote kwekerij van Brugge , nl. Vincke Dujardin

TUINBEURZEN EN PLANTENBEURZEN KALENDER 2019 : onze selectie van interessante tuinbeurzen in België, Frankrijk en Groot-Brittannië : meer info

Deelnemers Open Tuinen 2016 DSC0818 België Verenigd Koninkrijk
Share/Bookmark