DSC0818

Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

Historische tuinen

 

Botanische tuinen

 

Romantische tuinen

 

Rozentuinen

 

Watertuinen

 

Vasteplantentuinen

 

Exotentuinen

 

Ecologische siertuinen

 

Tuin en Kunst

 

Combinatie tuinen

 

Plantenkwekerijen met show of voorbeeldtuinen

 

Planten info en foto's

 

Homepagina

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

Freÿr_JPG03d
imagesaspx

Tuinen van het kasteel van Freyr nabij Dinant

Langs het water en de bossen, vertellen de parken en tuinen van Wallonie het verhaal van de verlangens van de inwoners van deze streek. Dankzij deze overloedige natuur, hebben ze het decor naar hun beeld georganiseerd, en prachtige parken en tuinen van bijna 1000 jaar oud gecreëerd. Vele van deze parken zijn publiek te bezoeken andere slechts in groep onder begeleiding van een gids

Historische tuinen en parken in Brussel en Wallonië

Historische tuinen en parken in Vlaanderen - klik hier

kolonialetuinbrussel

Koloniale tuin van Brussel (Jardin Colonial )

Onder Leopold II opgericht om de planten uit onze voormalige kolonie Congo het herbergen, later werd de collectie exotische planten naar de nationale plantentuin te Meise overgebracht . Bestaat thans uit een open gedeelte in het Noorden en een bebost gedeelte in het Zuiden. Niet te missen tijdens uw bezoek zijn de normandische villa en de opmerkelijke Atlantische ceder (Cedrus atlantica )

meer info : klik hier

maalbeeksetuinen

Maalbeekse tuinen

Als gevolg van de stadsuitbreiding in de buitenwijken van Brussel op het eind van de 19de eeuw, maakte architect Gédéon Bordiau een herindeling, met een aaneenrijging van squares, voorzien van talrijke tuinen en opgeluisterd met waterpartijen en beeldhouwwerken van beroemde artiesten. Bevat een van de 6 resterende (van de 48 oorspronkelijke ) vijvers van Brussel, nl. de vijver van de Maria Louizasquare.

. meer info : klik hier

Tuin van de kunstberg te Brussel

Hangende tuinen van de kunstberg: tuinen ontworpen door Franse landschaps architect J. Vacherot om de minder fraaie wijken op de berg te ‘verbloemen’ voor de wereldtentoonstelling van 1910 . Dankzij de tuin met terassen werd het hoogteverschil tussen de boven en benedenstad op ingenieuze manier overbrugd. Bevat fontein met 9 zuilen en kinderspeelplein .Gerestaureerd in 2001 , geeft een mooi uitzicht op het centrum van Brussel. meer bezoek info: klik hier

tuinvandekunstbergbrussel

Warande Park ( Park van Brussel )

Het Warandepark (Park van Brussel , Koninklijk Park) is een stadspark in het centrum van Brussel. Hot originele park was iets groter en eindigde nabij het Koninklijk Paleis. Het park is 13 ha groot, symmetrisch ontworpen ,versierd met diverse grote borst-en standbeelden, een grote fontein, een muziekkiosk en tijdens de zomer vinden er tal van culturele aktiviteiten plaats.

Voor meer info:

parkvanbrusselwarandepark

 

Ontdek onze

PLANTENRUBRIEKEN :

bij het bezoek van tal van mooie tuinen, arboreta, parken, kwekerijen e.a. namen we de kans waar duizenden foto's van planten te nemen en daar naderhand ook de nodige info bij te plaatsen : ontdek ze hier

pxVorstAbdij

Park van de abdij van Vorst

Park van Vorst , 13ha groot ontstond onder impuls van koning Leopold II die de voorsteden van Brussel natuurlijke zones voor ontspanning en wandelingen wenste te schenken. In het park vind je o.a. tal van beuken, wilde kastanjes, iepen, berken , essen , uitgestrekte grasvelden, bloemenperken.

. meer info : klik hier

boisseigneurIsaac

Kasteel en Park van Bois- Seigneur - Isaac

Reeds in de 11de eeuw liet een ridder genaamd Isaac een bos aanplanten. In 1720 werd de middeleeuwse burcht vervangen door een kasteel in Louis XVI stijl, in de 19 de eeuw kwam er een Engels Landschapspark met thans tal van oude bomen. Er is ook een kapel uit de 16de eeuw, een tuin met geneeskrachtige planten , kloostergang (premonstratenzesklooster)

meer bezoek info : klik hier

jardindelaposterie

Plantenkwekerijen.be

Hier vindt u alle plantenkwekerijen terug uit de Benelux

Nieuw: online planten kopen via mailorder, plantenwebshops uit Belgie, Nederland, Engeland

klik hier

Tuin(middeleeuwse) van La Posterie

Achter het culturele centrum van Courcelles bevindt zich de tuin van la Posterie ( >500 soorten planten), aangelegd naar middeleeuws model met een herbularius (kruiden tuin), een hortus (groententuin), een tuin met snijbloemen en oude fruitrassen die de tuin omringen.

Meer bezoek info: klik hier

kasteelvanBeloeil

Kasteel en park van Beloeil

Het domein van Beloeil is reeds sinds de 14 de eeuw de residentie van de Prinsen de Ligne. Het omvat een 25ha groot park met prachtige Franse tuin uit 1664 en een Engelse landschapstuin uit 1775 . Bij het onderhoud van de tuinen wordt nauwlettend het oorspronkelijke ontwerp gerespecteerd. Te bezoeken van 4 april tot 30 september - in de weekends mogelijkheid tot rondrit met treintje.

meer info : klik hier

parkvanMariemont17eeuw

Park van het koninklijk museum van Mariemont

Park van 45ha in Engelse landsschapsstijl,voorheen vanaf 16 de eeuw een jachtdomein voor o.a Maria van Hongarije, Albrecht en Isabella, Karel van Lotharingen.Veel vernietigd tijdens Franse revolutie. In zijn glorie hersteld door de broers Isidore en Nicolas Warocqué (19 de eeuw)die er op succesvolle wijze koolmijnen exploiteerden en het park zijn glans teruggaven.Museum met grootste collectie evan Doorniks porcelein, chinese antiek, theepaviljoen enz.. . meer bezoek info : klik hier

Koetsenhuis

Serres en Arboretum van de botanische tuin te Luik

De Serres en arboretum van de Botanische tuin te Luik, ontstaan in 1816 terzelfdertijd als de Universiteit van Luik. De tuin bevat tal van bijzondere bomen en struiken uit Europa en andere continenten, de serres in Victoriaanse stijl (19de eeuw) bevatten meer dan 5000 exotische plantensoorten, bezoek met gids van maart tot oktober voor groepen en scholen.

. meer info : klik hier

fotoserresbottuinluik

Tuin en park van Annevoie

De watertuinen van Annevoie ,ontworpen en vormgegeven door Charles Alexis de Montpellier eind 18de eeuw ,vormen een prachtige groene parel in het gebied van de Hoge Maas. In deze originele tuinen versmelt de Franse stijl wonderwel met de Engels Romantiek en Italiaanse stijlelementen. Dankzij een 400m lang kanaal op het hoogste gedeelte van het park stroomt het water hier steeds overvloedig, watervallen, fonteinen, oude bomen, perfect gesnoiede haagbeuken en grotten met ‘ trompe l’oeil ‘ voeren de bezoeker terug in de tijd voor een reis door de 18de eeuw. Het domein is geklasseerd als Waals Erfgoed.

Te bezoeken van 4 april tot 8 november – voor meer info- klik hier

jardindannevoie
800px-Freÿr_JPG03d

Tuinen van het kasteel van Freyr nabij Dinant

Het huidige kasteel dateert van het midden van de 18de eeuw, toen werden ook tuinen aangelegd en verfraaid om als hertogelijke zomerresidentie te dienen.

De prachtige klassieke tuinen werden door hoofdkannunik Willem de Beaufort –Spontin in 1760 getekend en creerden een rustgevende atmosfeer met het geklater van fonteinen en het parfum van sinaasappelbomen waarvan de meesten nagenoeg 350 jaar oud zijn. Deze worden bewaard tijdens de winter in een van de oudste orangeries van Belgie. Later werd een 2de as in de tuin ontplooid in de stijl van Le Notre, deze is omringd door twee 18de eeuwse intimistische tuinen met 6km doolhof in haagbeuk.

voor meer bezoek info- klik hier

Het Erasmushuis en de tuinen te Anderlecht

In dit gotische huis te Anderlecht verbleef rond 1521 voor een vijftal maanden de grote humanist Erasmus. Het museum bevat tal van schilderijen van Vlaamse primitieven, meubels, beeldhouwwerken en een studiecentrum met duizenden oude boekdrukken waarin vele onderzoekers het wettenschappelijke werk van Erasmus verder zetten.

Aansluitend bij het Erasmushuis behoort een dubbele tuin: een kruidentuin aangelegd door de bekende tuinarchitect René Pechère en een Filosofische Tuin door Benoît Fondu ( 2000) in samenwerking met vier artiesten : Cahterine Beaugrand, Marie-Jo Lafontaine, Perejaume en Bob Verschueren.

Het Erasmushuis is iedere dag behalve maandag te bezoeken van 10u-18u

Bezoek aan de tuinen is gratis – bezoek Erasmushuis en Begijnhof = 1,25 €

Meer info : klik hier

erasmushousemuseumMaladiesPlantes erasmushousemuseumVerschuerenLouis
erasmushousemuseumHolbeinErasme1535MEH
HydrangeaserrataOdorikaAmachavn
  AJISAI - Hortensiakwekerij
Deelnemers Open Tuinen 2015 DSC0818 België Verenigd Koninkrijk item11a Koetsenhuis
Share/Bookmark