DSC0818

Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

Historische tuinen

 

Botanische tuinen

 

Romantische tuinen

 

Rozentuinen

 

Watertuinen

 

Vasteplantentuinen

 

Exotentuinen

 

Ecologische siertuinen

 

Tuin en Kunst

 

Combinatie tuinen

 

Plantenkwekerijen met show of voorbeeldtuinen

 

Planten info en foto's

 

Homepagina

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

imagesaspx

 

'De Vlaamse Vasteplantenvereniging, uw gids in de wereld van planten en tuinen'

meer info:

 

Romantische tuinen in België

Wat verstaan we onder een Romantische Tuin ?

Een tuin catalogeren is eigenlijk een beetje subjectief, onder een romantische tuin verstaan we meestal een informele tuin met heel wat bloeiende planten (vaste planten, eenjarigen, sierheesters, rozen ...) , varens en schaduwplanten, mooie bomen en tal van mooie zithoekjes, verborgen hoekjes, doorkijkjes, slingerende paadjes, pergola’s, rozenbogen, waterpartijen, beelden, ornamenten en charmante potterie. Ronde vormen voeren de boventoon en uit alle elementen blijkt een fijn oog voor detail.

Het is ook niet altijd even makkelijk om een duidelijke grenslijn te trekken, tal van vasteplanten tuinen zijn wellicht evengoed onder de romantische tuin te catalogeren, terwijl ook rozentuinen vaak heel wat elementen van de romantische tuin bevatten

Enkele tuinen zullen dan ook in een andere categorie terug te vinden zijn.

P1130832

De Groene Gedachte ( Den Bos 25 - 9750 - Ouwegem – prov. Oost-Vlaanderen)

Deze romantische tuin (36a) werd in 2003 voor een groot gedeelte heraangelegd.350m wandelpaden langs geëtiketteerde borders op kleur.Grote collectie vaste planten,kleine bomen,buxus,taxus,clematissen,hosta’s en andere schaduwplanten.Rotstuin rond vijver met biologische filter en andere waterpartijen dragen bij tot de rust van de tuin.Pagode,rozenpergola’s en andere tuinbouwkundige elementen maken de tuin af .Nieuw sedert 2006 is de clematistuin.

Opentuindagen 2014 : de eigenaar Roger Vermeiren deelde ons mee dat de tuin dit jaar niet te bezoeken is .

Meer informatie en foto's – klik hier

groenegedachte1
Goedegevoel2

´t Goede Gevoel (Taxandriastraat 4- Oevel-Westerlo, E313 afrit 23 )Romantische bloementuin van 4000 m². - winnaar 'Mooiste tuin van het land' 2011

Rond het huis is de tuin eigentijds strak en formeel, maar verder weg, beweeglijk en romantisch.

Lijnenspel van hagen en massieven, uitbundige borders harmonisch geschikt naar kleur, bloem- en bladstructuur.  Verrassende accenten en niet-alledaagse planten.

Tuin te bezoeken 2015: van 10 tot 18 uur op 7, 14, 21, 27 en 28 juni. Ook op 5 juli 3€pp.(-18jaar gratis - Groepen min 10personen na afspraak in juni en juli- prijs 4 € inclusief rondleiding en koffie.

Meer info en foto’s op http://users.skynet.be/grietmertens.

mooietuinen
item10 item8
item9
thalictrum

La clé du Sud, Fam. Losonczy-Dermine, Rood Beeldekenstraat 61, 9820 Merelbeke- Bottelare - Provincie Oost-Vlaanderen.

Romantische tuin (20 a) ingedeeld in kamers : lavendeltuin, schaduwtuin, vijver met beekloop, borders op kleur, fruittuin met leibomen.

Buxus, Taxus en Carpinus geven structuur aan de tuin. Tientallen rozen in combinatie met vaste planten zorgen voor een romantische en mediterrane sfeer.

Tuin te bezoeken op zaterdag 28 en zondag 29 juni Opentuindagen i.s.m de Landelijke Gilden .Tevens mogelijkheid tot degustatiet van Hongaarse wijnen en een overnachting voor 2 personen te winnen .

Gratis inkom (10-18 uur).

Honden worden niet toegelaten.

E-mail : info@lacledusud.be

Site : www.lacledusud.be

Lievesgarden3a

Lievesgarden ( Tuin van de familie Bayens-Pots -Bosstraat 68 B – 1742 Ternat ( Sint Katherina-Lombeek)

Een romantische cottage garden van 16 jaar, grootte 20 are, waarvan een groot gedeelte is ingedeeld in tuinkamers, volledig eigen creatie.
Er zijn 15 mixed borders op kleur waar rekening gehouden wordt met bladvorm en structuur en 2 vijvertjes Deze zijn omringd door een weelderige beplanting, + 1 nieuwe klassieke vijver met spuitfiguur. Er is een bloemschikgalerij, 4  pergola’s, een secret garden met langwerpige klassieke vijver, veel gezellige hoekjes,  serre en biologische moestuin.
Er werd bewust gekozen voor borders met een grote variatie vaste planten, heesters, rozen  en enkele sier- en fruitbomen, waarin we klimrozen of clematissen laten groeien. Zelfgemaakt, hanging baskets, tuindecoraties en manden vervaardigd uit berken- en wilgentwijgen, bloemstukken evenals enkele beelden verfraaien de tuin.

Nieuw sinds 2013 : prairie/grassen border van 18 meter op 6 geïntegreerd in de groententuin

Nieuw 2014:grote bloemenborder (2 are) met vooral enkelvoudige bloemen met de bedoeling veel onverlevingskansen te geven aan onze bijen, vlinders en insecten + uitbreiding prairieborder

Evenementen : Keramiek voor in de tuin, compostering, bloemschikgalerij

Deelnemer Open Tuinen 2016 : tuin is een laatste jaar te bezoeken op -

Zondag 12 en 26 juni van 14 uur tot 18 uur
Zondag 24 juli van 14 uur tot 18 uur Zondag 28 augustus van 14 uur tot 18 uur

Toegangsprijs:
2.00 Euro/persoon integraal t.v.v. Kinderkankerfonds UZ Leuven. Kinderen < 16j. gratis. Verkoop van zelfgekweekte vaste planten eveneens voor het Kinderkankerfonds . Gratis koffie, thee met koekjes en frisdrank aangeboden door de tuineigenaars .

Groepen min 10 personen (juni, juli, augustus) na telefonische afspraak. Inkom 2,5 Euro (geleid bezoek),inkom 3€(geleid bezoek, koffie, thee met koekjes en fruitsap) tevens integraal voor onze goede werken

Evenementen tijdens de open tuindagen: Keramiek voor in de tuin en composteren .Voor meer informatie : klik hier (http://lievesgarden.skynetblogs.be) - gsm: 0496/304112 en 0495/543723

Lievensgarden4
item26

Tuin ‘ De Buksboom’ ( Eeklostraat 126 – 9971 Lembeke )

De ‘ Buksboom’ is ongeveer 28 are groot en volledig ontworpen en aangelegd door Raymond en Nadine Betsens-Haers. Het eerste gedeelte is eerder strak met buxushaagjes, vijver en houten terras, daarop volgt een meer romantische tuinpartij met variatie in elementen, vormen en kleuren. Verder is er ook een moestuin, een afdeling heerlijk kleinfruit, een composthoek en een achtergrens met takkenwallen. Deze tuin is afvalarm, alle snoei- en tuinafval wordt verwerkt dmv. hakselen, mulchen en composteren.

 

Deze tuinen staan ieder jaar in juni open tijdens het tuinweekend van de Landelijke Gilden. Op aanvraag is rondleiding voor groepen mogelijk.

Deelnemer Open tuinen 2017:

Tuin te bezoeken tijdens opentuinen 2017 - 24 en 25 juni telkens van 10u - 18u

van mei tot september groepen op afspraak vanaf 10 personen : gsm - 0499/153672

Toegangsprijs 2 € - kinderen gratis - mail

Voor meer info : klik hier

Voor meer foto's : klik hier

buksboom1
Foto20100217221041
debuksboom28

Hydrangea & Agapanthus dagen voorlaatste weekend van juni en tweede weekend van juli- locatie :

Ajisai - Hortensia kwekerij & tuin gelegen in het landelijke Damme. Ontdek ook meer dan 250 bijzondere Hydrangea variëteiten in volle grond en doe inspiratie om ook uw tuin verder uit te bouwen .

't Lindenhof ( fam. Paesbrugghe-Winne - Lo Reninge West-Vl )

Tuin van 2ha rond een geklasseerde herenhoeve ( 1785), heerlijk genieten van de tuin van de kunstenaar : bronzen beelden vnl. paarden van Ronny Paesbrugghe in het wandelpark, verzameltuin, biomoes- en kruidentuin, bostuin, diverse vijvers...

Pottenbakkerij met Raku - specialiteit Caroline Winne en Ronny Paesbrugghe.

Tuin in 2017 te bezoeken op afspraak .

 

Meer info: www.kunsthuispaesbrugghe.be

tuinpaesbrugghe
fietsroute2009006

t Mierhof ( Switten 6 - Bellem - prov. Oost-Vlaanderen )

’ t Mierhof is een landelijk romantische tuin van 7000m2, prachtig ingebed in een natuurlijk kader. De variatie aan planten is enorm groot met o.a. Bladplanten als darmera peltata, rodgersia, gunnera en vele anderen vormen ze een mooie ondersteuning van de aanwezige heesters en bloemen. De tuin biedt overigens het hele jaar door tijdens de diverse seizoenen een prachtige bloemenpracht met o.a. helleborussen, hamamelisen, viburnums e.a. voorjaarsbloeier, daarna volgen de vele rododendrons en azaleas (met ook Harde Gentse en Rustica) die de tuin in vuur en vlam zetten.

De grote natuurlijk ogende vijver is een prima biotoop voor kikkers, padden, waterjuffers en zelfs de ijsvogel is een welkome bezoeker. Deze tuin is altijd in beweging, borders worden bijgewerkt, kleurencombinaties aangepast en er is tevens een moestuin aangeplant. Ook kunst valt in de tuin te bewonderen.

Tuin te bezoeken : geen info voor 2017 beschikbaar

 

Voor meer info : klik hier

vijversnoekkruid
fietsroute2009007

Beeld-en-Tuin (Kaveiestraat 19 8554 Sint-Denijs (Zwevegem) )

Tuin van Jhonny Cneut en Rita Craeynest

In 1979 bouwde het echtpaar hun nieuwe thuis in het landelijke Sint-Denijs. Jhonny Cneut herschiep het voormalige landbouwland (40 are) in een ware ontdekkingstuin. U vindt er een grote collectie diverse cultuurvariëteiten aan bomen, coniferen, heesters, vaste planten en patioplanten aangevuld met bijzondere neerhofdieren (kippen, konijnen, cavia's, pauwen...).

De tuin biedt eveneens het ideale kader voor de levensechte bronzen beelden van echtgenote Rita Craeynest. Vooral kinderen, omwille van hun onbevangen spontaniteit, zijn de grootste inspiratiebron van de kunstenares. In het atelier ziet u de nieuwste creaties in wording. U krijgt, indien gewenst, ook uitleg over de verschillende stappen : vanaf de creatie in klei, over was, naar uiteindelijk het beeld in brons.

Tuin te bezoeken: Deelnemer Open Tuinen Landelijke Gilden 2017 : op 10,11,17,18 juni van 15- 19u en op 24 en 25 juni van 14-19u - Inkom Gratis

Er is een gelegenheidscafetaria ten voordele van ‘Kinderen in Nood’

-Buren bij Kunstenaars (Opendeurdagen Kunstenaarsateliers. Initiatief Provincie West-Vlaanderen) - Inkom Gratis

Meer info ::

 056/45.59.39 - gsm : 0486/624.333

 rita.craeynest@skynet.be  jhonny.cneut@skynet.be

 www.rita-craeynest.tk 

BeeldenTuinWuivendindeWind OpenTuinen2011

Plantenkwekerijen.be

Hier vindt u meer dan 1000 plantenkwekerijen terug uit de Benelux

klik hier

Plantinformatie en foto's

Op speurtocht langs mooie tuinen en kwekerijen ontdekten we vele prachtige plantenvariëteiten, we konden het niet laten foto's te nemen deze informatie te bundelen :

meer info: klik hier

Het Arendnest Kempenstraat 23 – 3950 Bocholt – Provincie Limburg

Een 80 are grote romantische tuin met een gevarieerde verzameling van planten, heesters en een grote natuurlijk ogende zwemvijver met beekloop. Tussen de borders paadjes om vollop te genieten van de geuren en kleuren van de planten. Er zijn ook diverse terrassen waar men rustig kan genieten van een koffie of iets fris.

Tuin te bezoeken : iedere zondag in juni, juli en augustus – ook de laatste zaterdag van juni ( 4,11,18,24,25 juni - 2,9,16,21,23,30 juli- 6,13,15,20,27 augustus. van 10-18u

Inkom : 2,5€ Per persoon – (koffie, thee, frisdrank, vla – 1€ /pp.

Ook groepsbezoek mogelijk mits voorafgaandelijke afspraak

Meer info bij Vicky en Ber Hollanders Slegers : tel – 011/62 10 31 – gsm: 0475/219338 - slegers.vicky@gmail.com

Arendnestfoto2
Arendnestfoto1

Tuin Het Egelhof ( Balgerhoeke 43 – 9900 EEKLO )

Romantische en biologische tuin van 1400m2 van Gery Wauters. In deze tuin geeft Gery rondleidingen en didactische uitleg over composteren, kruiden (hoe er zalf en likeuren gemaakt wordt), er is ook een egelmuseum, insectenhotel, kruidentuin, compostdemoplaats en een museum van oude landbouwtuigen.

De tuin is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en te bezoeken vanaf 10 personen

De toegangsprijs bedraagt 1,5€ (per 20 personen 1 gratis )

Op de locatie zijn drankjes te bekomen aan 1 € (pils,frisdrank, water, koffie, likeur ...)

- Tuinenfietstocht langs tuinen van Eeklo & Balgerhoeke.

Meer info : gery@balgerhoeke.be - gsm 0485 27 32 55 - http://blog.seniorennet.be/egelhof

egelhof2
Egelhof1
BeeldentuinMoreaux

Beeldentuin Mia Moreaux ( Eernegemsestraat 120, 8460 Westkerke)

Over een toegangsbrug komt u de beeldentuin en kunstatelier van Mia Moreaux binnen. Een prachtig slingerende beekloop leidt het oog onmiddellijk naar de centrale grote vijver waar monumentale en minder grote sculpturen geintegreerd zijn tussen een rijk assortiment van vaste planten, struiken en bomen. Aansluitend op de siertuin trekt een klein stukje bosplantsoen de blik naar het einde van de tuin.

Rustig genieten van de vele kunstwerken die de tuin rijk is, kan van op een van de zitbanken en terrassen.

De beeldentuin van Mia Moreaux is in de maand augustus (2019) gratis te bezoeken , t.t.z. elke zaterdag , zondag en maandag van 14u- 18u30.

Mits afspraak is ook groepsbezoek mogelijk - gratis toegang

Jaarlijks, in de maand augustus, nodigt Mia Moreaux enkele gastkunstenaars uit om te exposeren in de zeer ruime beeldentuin (4.500 m2). Benevens de beelden en schilderijen van Mia Moreaux zijn ook de creaties van enkele gastkunstenaars te bewonderen, Hubert Minnebo, Jaak Hillen, Frans Van Straaten , Pieter Baas en Eric Petit.

Meer info: gsm: 0473/93 71 17 - mia.moreaux@telenet.be www.miamoreaux.com

terrasjeaandevijver
Perpetuumwaterval
FlyingtP

La Petite Ardennaise / Rosa Romantica - Zavelvennestraat 67, 3500 – Kiewit (Hasselt) op amper 2km van het arboretum van Bokrijk.

De "Belgische Ardennen" zijn de oorspronkelijke inspiratie van deze Romantische verzameltuin.  Met 22 are 35 ca grond en een beetje fantasie ontstond in 1992 'La Petite Ardennaise'  Een vijver met beekloop, plasjes, muurtjes en bestrating uit ruwe natuursteen en rotsstenen, vormen samen met beplanting een sfeervol geheel. 

Vele soorten Rhododendrons, Azalea’s, Camellia’s, Hydrangea’s, Magnolia’s, , Pioenrozen, Pieris, vaste planten, wild-vormen en zeldzame planten horen hier samen thuis.. Het geheel omvat 315 heesters en 47 soorten bomen, voorjaarsbloeiers en 200 soorten vasteplanten en Oosterse planten.

Je kan gezellig kuieren langs slingerende paadjes, turen aan het water, speelse vissen die uw aandacht vragen, luisteren naar de rust en vogels die op de achtergrond hun zang ten beste doen.      

Gewoon ontspannen genieten en je dagelijkse zorgen vergeten.

Vanaf maart tot september is er een kleurrijke variatie aan bloemen te genieten, voor ons een stukje waardevolle natuur. Telkens weer een boeiende ontdekking aan nieuw leven en bloei.

Het voorste deel van de tuin "Rosa Romantica"  is een rozentuin met 180 soorten rozen, zeker ook de moeite waard omwille van de vele Nostalgische rozen . Vooral wie zoekt naar uitzonderlijke en mooie planten kan hier zeker zijn hartje ophalen. Planten van eigen kweek te koop.

Tuin te bezoeken in 2019: deelnemer opentuinen

De schaduwtuin ( Camellia's, rhododenrons & azalea's ) wordt dit jaar samen met het bijenjaar van de Landelijke gilden extra in de kijker geplaatst.

19 mei 2019 : bezoekuren : 13 u00 tot 18u00

26 mei 2019 : bezoekuren : 13 u00 tot 18u00

Zomertuin ( Rozen, vaste planten en Oosterse planten )

9 - 10-16 juni 2019 – bezoekuren: 13u00 tot 18u00

23 juni - Opentuinen Landelijke gilde – bezoekuren: 13u00 tot 18u00

29 en 30 juni 2019 - bezoekuren: 10u tot 18u00

GROEPSBEZOEK mogelijk op afspraak : min. 15 tot max. 45 personen

Toegangsprijs : 3,00 euro/pers. - contact : guy.gilissen@pandora.be

Meer informatie : http://www.lapetiteardennaise.be/

schaduwtuinrhodosenazaleas beekloop
rozenperk1
schaduwtuinvarensbeeld
vijverrhodosenazaleas
overdektterrassnt
berceausnt

'De Berceau' romantische tuin van de familie De Bruyne - Emiel Welvaertstraat 17 - 8020 Oostkamp ( West-Vlaanderen)

"De Berceau is een romantische tuin van 13 are die is ingedeeld in verschillende tuinkamers. Zo is er een binnentuin met vijver, een overdekt terras en een 15 meter lange berceau begroeid met klimop die doorgang vormt tot de groententuin met serre, een tuin met een dubbele border met daarin een grote variatie aan vaste planten. Vervolgens komt u in de buxustuin met rozenperken, verdiept terras met 2 blokken vol siergrassen en tenslotte een ligweide met een hostaveld met daarin meer dan 100 soorten hosta. De meeste planten zijn ook voorzien van een naamplaatje."Voor de kinderen is er een speelhoek voorzien met o.a schommel, ...speelcaravan. Er is ook sinds 2012 een nieuwe 40m lange border aangeplant met o.a tal van Echinacea soorten (+-70 ) .

De tuin verscheen ook al met reportage in magazines "Bloemen & Planten" en "Libelle" en werd ook reeds meermaals laureaat in de gemeentelijke bebloemingswedstrijd.

Tuin te bezoeken tijdens Opentuinen 2017 - Deelnemer Opentuinen

- zondag 11 juni - zaterdag 24 juni - zondag 25 juni - zondag 6 aug. - tevens is in de nabijheid de 'De Stuyvenberg tuin' te bezoeken te Oostkamp

Daarnaast is de tuin ook te bezoeken op afspraak. De tuin is geopend van 10 - 18 uur. Toegangsprijs van € 1.50p.p. met daarbij een gratis drankje.

Meer foto's : klik hier - Contact : tel 050-82 51 52 - http://users.skynet.be/deberceau/homepagina.html

email: hendrik.debruyne@skynet.be

ligweidehostaveldsnt
bordersnt
DENHOPHASTERNESTENDIANE DenHOPHAST2012

‘ Den hopast ‘: tuin van Ernest en Diane Van Weyenberg- Vermoesen – Mazitstraat 65 – 1790 Affligem (Vlaams Brabant )

De tuin is ongeveer 30 are bestaat uit een grote diversiteit van planten,ongeveer 700 , Engelse romantische tuin met brede glooiende borders.Alles volgens hoogte,bladvorm en kleuren geschikt.
Jaarlijks nieuwe aanwinsten. Heldere grote vijver zonder pomp of filter, enkel zuurstofplanten en moerasplanten
In het tweede gedeelte van de tuin staat nog een oude hopast,vandaar de naam. De tuin werd recentelijk uitgebreid met een moestuin, hoogstam fruitbomen en kleinfruit
In het voorjaar zijn de bolgewassen er,daarna nemen al vlug de talrijke pioenen het over om in de zomer tot volle glorie te komen met de talrijke vaste planten die in grotere groepen zijn aangeplant.
 


Deelnemer Opentuinen 2015

De tuin is te bezoeken op 27 en 28 juni 2015 en op afspraak eventueel voor groepen (10-50 personen) .
Toegankelijk voor rolstoelpatienten.
Honden niet toegelaten.
Inkom is 2 euro kinderen onder begeleiding gratis. Indien met koffie of thee is de prijs 3€

Meer info : Tel :  053/  78 30 98    Gsm : 0494/ 17 67 19
E.mail  ernest.van.weyenbergh@pandora.be

Fotogalerij : klik hier

HOPHASTBORDER

De Maretak –Kapelleweg 20 – 8480 Eernegem (provincie West-Vlaanderen )

Romantische cottage tuin van 34 are met boomgaard, vijver, borders en rozen. Een houtwal met inheemse bomen en struiken oa mispel , sleedoorn, meidoorn, gelderse roos,vlier enz.

Veel zithoekjes en kuipplanten. Speciale fruitsoorten zoals vijg, appelbes, sharonfruit, kiwi en kiwibes.

De tuin is gratis te bezoeken na telefonische afspraak en gans de maand augustus tijdens het kunsttuinenparcours van de gemeente Ichtegem

Contact : Jenny en Noël – tel. 059/29 98 64 – gsm : 0477/ 47 23 99 – maretakeernegem@gmail.com

Meer info en foto’s : klik hier

Meer lezen over kunsttuinenparcours : klik hier

DSCN0815
DSCN0873
RomantischetuinfamSaxHoebar2

Romantische tuin van de fam. Sax - Houbar ( Sassenbroek n2 - 3840 Broekom , deelgemeente van Borgloon ) - Romantische verzameltuin van 30 are groot met vele speciale vasteplanten, buxusvormen, rozen, clematis, vele soorten daglelies (Hemerocallis) vijvers en zithoekjes -

Tuin te bezoeken in 2016 :

juni : 19 - 25 - 26

juli : 3- 10 - 17 -24 en 31

augustus : 7

Inkom : 1€ 

Open van 10u tot 18 uur, andere data enkel bezoek op afspraak : contacteer Annie en Jozef : 0496/212855 - jozef.sax4@telenet.be

RomantischetuinfamSaxHoebar
guirlandedamourvoorgrondhemerocalis

De Rederijkerstuin - Fam.Cardoen-Martens (Ignaas tempermanstraat 4 - 8900 Ieper (Westhoek)

De Rederijkerstuin is een charmante en romantische tuin met vijver en moerasgedeelte gelegen in een mooi historisch gebied van Zuid- West Vlaanderen. .De tuin bevat een rijk assortiment met meer dan 400 bekende en minder bekende vaste planten en rozen, struiken en sierbomen .Een must voor elke tuinliefhebber. Barbecquehoek met vele soorten hosta’s en uitgebreid gamma minder bekende schaduwplanten.

Deelnemer Open tuinen 2013 :  

Openingsdag :Zondag 30 juni 2013

Openingstijden; van 10 tot 19 uur - Inkom : 2€ /persoon incl.gratis koffie.

Info: - tel:057/217567 - Mail : Yves.cardoen@telenet.be

achteraanbeeld
Engeltjetussenbloemen

Romantische cottagetuin van de familie Vic en Anne Janssen-Meyers (Hoogblookstraat 17 - 3590 - Diepenbeek )

 

Romantische tuin van 21 are door de eigenaar zelf aangelegd, tal van sfeervolle tuinkamers en zithoekjes, buxus-carpinus-taxushagen, ornamenten, rozen, clematissen...

Tuin te bezoeken tijden open tuinen 2016

Bezoekdata :laatste zondag van mei, alle zondagen van juni en eerste zondag van juli - Open van 10u - 18u.

Toegangsprijs : 3 € - geen honden toegelaten

- groepen van min.15 personen -op afspraak : 0475/43 72 80 -

meer info

Romantischetuinbollenornamentclematisboog
hostapacificblueedge

Utopia : charmante en romantische tuin van Carine en Christiaan Bonné- Bolle- (A. Vermeylenstraat 25 -Eernegem )

Kleine romantische tuin met gezellige zithoekjes, kleine vijver, ronde vormen , gemengde borders met meer dan 300 soorten vaste planten , grassen en heesters in combinatie met rozen, deels creatie tuinarchitect C. Gyselen.

Deelnemer open tuinen 2015 : 27 - 28 juni - 10- 18u

Tuin op afspraak te bezoeken in juli, augustus: 2€ per persoon

 

Contact : tel: 059/29 83 35

Website : www.engelsetuin.com

Email: carine.bolle@hotmail.com

Utopia1
P6300373kunstwerkenrozen

't Groene genoegen : romantische tuin van Henk en Els - Deschrevel-Pleysier- (Stokstraat 17 -Houthulst (Klerken )

Creatieve romantische tuin van 9 are met gezellige zithoekjes en een mooi vergezicht over de West-Vlaamse vlakte. Natuurlijke vijver en een pergola overdekt met kiwi's en druiven. Tevens heel wat vaste planten, curiosa en kunstwerken van de eigenares. Een tuin om van te genieten en tot rust te komen. .

Deelnemer Open tuinen 2014 : 22 juni, 28 en 29 juni - inkom 1,5 €

Openingsuren : 10 u - 18u - een glaasje wijn of frisdrank wordt gratis aangeboden...- Toegang voor kinderen is gratis.

Tuin ook te bezoeken op afspraak

Contact : tel: 0497/83 92 78

Website :www.tgroenegenoegen.be

Email: els.pleysier@telenet.be

Vijvertje

'T Zonhof : romantische tuin van Fernand en Nicole Reiniers, Donkeindeweg 110, 3520 Zonhoven België.

Engels romantisch gevarieerde tuin, met aandacht voor vorm, kleur en structuur, naast een opbouw van laag tot hoog, wat resulteert in dansende borders met gedurfde plantencombinaties. Waterpartijen en sfeervolle plekjes om even in alle rust weg te dromen. Ridderspoortuin. In ´t Zonhof kan men met 250 verschillende rozen kennis maken, waarvan 160 klimrozen. Twee grote pergola´s bieden ruimte voor deze klimrozen en een collectie van maar liefst 270 soorten clematissen. Nicole maakt naast aquarellen ook ornamenten in keramiek, die in de tuin voor een aparte sfeer zorgen. Ze dienen als aanvulling, zeker niet als blikvager.

Tuin te bezoeken tijdens opentuinen 2016: iedere zondag van juni, telkens van 10u - 18u

Honden niet toegelaten , tuin helaas niet geschikt voor rolstoelen en rollaters.

Inkom 3 € - groepen vanaf 15 personen op afspraak

Contact : ++32 (0)11 824979 - www.zonhof.be

zijpoortzonhof
Achterzonhof
TuinVandecruys1

Tuin Fam. Vandecruys-Frederix - Donkeindeweg 116 3520 Zonhoven (Limburg)

De gevarieerde, romantische kijk- en wandeltuin van 36 are is in verschillende stadia door de eigenaar zelf aangelegd.

Hagen en heesters verdelen de tuin op een natuurlijke wijze in kamers met elk hun eigen grootte, inhoud en sfeer.

De tuin bevat een grote verzameling bijzondere vaste planten, rozen, clematissen, hosta's, hydrangea's, geraniums, hemerocallissen en grassen.

Verder is er een vijver, een boomgaard, een decoratief moes- en kruidentuintje, verrassende hoekjes en decoratieve elementen.

In de vele zitjes kan je, in de zon of schaduw, genieten van rust, sfeer, geuren en kleuren.

Graag willen wij ons tuinplezier delen met onze bezoekers.

Tuin te bezoeken in 2016

U bent van harte welkom elke zondag van juni en de 2 eerste zondagen van juli , van 10 tot 18 u.

Toegangsprijs 3 €

Groepen op afspraak van juni tot september

contact +32(0)11 824942

meer info en foto's: www.tuinvandecruys.be

Tuinvandecruys2
Tuinvandecruys3

The Forbidden Garden : historisch romantische tuin van Marc Seyen- Rauwelkoven 158 - 2440 - Geel ( Prov. Antwerpen)

De tuineigenaar heeft iets met ruines en is bijzonder geboeid door de robuustheid van de vroeg middeleeuwse stijl. Zijn inspiratie haalt Marc uit vroegere reizen en boeken over kastelen en oude gebouwen . Hij speelt op creatieve wijze met materialen en vormen om zijn hobby binnen de tuin te realiseren.

In deze tuin staan dan ook verschillende ruines waarvan de voegen overwoekert zijn met vetplantjes, in het kristalhelder water van de vijver zwemmen steuren van 130cm , langs het water is een lomerrijke wandelgang onder 'romeinse' arcaden. Achter een ruinemuur ontdek je een jaccuzi waar Marc en zijn echtgenote heerlijk kunnen ontspannen. In het duivenhok zijn eeuwenoude balken geïntegreerd...kortom deze tuin brengt de bezoeker van het heden naar het verleden.

Tuin te bezoeken in 2014 op 28 en 29 juni tijdens de opentuindagen van de landelijke gilde, op zondag speelt er omstreek 14u30 een groepje met doedelzakken.

Meer foto's - klik hier - Inkom : 2€

Contact: Marc.seyen@gmail.com

overwoekerdezuilen
Theforbiddengardenarcade

De Tuin van Marc en Gaby (Claessen – Van Dijck) - Achelmanstraat 76 – 3990 Peer ( Wijchmaal ) – Provincie Limburg –België

"In deze mooie tuin van 50 are, ontworpen door de tuineigenaars zelf, beide tuinarchitecten,zorgt het doordachte samenspel van strakke lijnen, organisch geschoren vormen en losse beplanting voor een natuurlijke nonchalance passend in de landelijke omgeving.

De tuin is gesitueerd rond een langgevelhoeve in een landelijke omgeving, de prachtige vergezichten en natuurlijke omgeving waren van grote invloed op het ontwerp van deze tuin. De ruimte indeling en vormgeving vloeide voort uit de lange dominante lijnen van het gebouw en terrein, zo ontstonden evenwijdige en daarop weer loodrechte assen.

Vanuit ieder venster van de woning krijgt men een ander sfeerbeeld van de diverse buitenruimtes. Iedere buitenruimte ademt zijn eigen atmosfeer uit, dit gaat van de rust in de japans georiënteerde voortuin tot de landelijke nonchalance van de boomgaard met kleinvee en de omhaagde groententuin. Op diverse terrasjes kan men tijdens de dag niet enkel genieten van de zon maar ook van de mooie vergezichten op het omgevende landschap en van het wonder waterleven in en om de grote vijver.

In het vlechtatelier tenslotte vindt u handgevlochten decoraties voor binnen en buiten.

Tuin te bezoeken in 2016 op vaste data : 28, 29 mei ,4, 5,11,12 juni . Bezoekuren van 10u – 18u – de zaterdagen tot 21u.

Tuin te bezoeken op afspraak voor groepen vanaf 12 personen.

Inkom : 2,5 € per persoon (koffie/thee met taart van het huis verkrijgbaar tvv -Boystown Ranchi India )

Contact : gabyvandyck@gmail.com - Website : www.claessenvandijcktuinen.be

vormentuinparasollente07b vormentuinlente07a
binnentuinbloemen
blauweregenkort

De tuin van Régine - Oude Gentstraat 4 , 8760 Meulebeke (Provincie- West Vlaanderen - België )

De tuin van Régine is een tuin voor de echte plantenliefhebber met tal van bijzondere bloemen en planten.De 5000 m2 grote, Engels geïnspireerde tuin is een mooie combinatie van sier-en nutstuin.Je ontdekt er niet alleen vele bijzondere vaste planten, rozenvariëteiten en meer dan zestig soorten Clematis, maar tevens een interessante kruidentuin met > 90 verschillende kruiden, een groententuin, boomgaard en prachtige romantische serres. De met rozen en glycines begroeide woning en weelderige beplanting verzachten de strakke lijnen van de talrijke buxus- en taxusstructuren.

Ingevolge het overlijden van mevr. Regina Vuylsteke op 14 april 2013 zijn de tuinactiviteiten overgenomen door Sophie Vanherle.

Tuin te bezoeken in 2016 : *voor individuele bezoekers op 18,19,25,26juni

* voor groepen : alle dagen van mei tot september.

Toegangsprijs : voor individuele bezoekers 3€ , voor groepen 4€ incl. drankje + rondleiding.

Contactgegevens : tel. ++32 (0)51 489 176 - gsm: 0497 755 527

website: https://sites.google.com/detuinvanregine

email: detuinvanregine@telenet.be

DetuinvanRegineserreenpioenen
DetuinvanReginewoonhuisenborderrodgersiaastilberosa

Tuin van de Familie Eddy en Frieda Ouderits-Vanheuckelom - Heidestraat 40 - Gemeente Westerlo (Oevel) Provincie Antwerpen.

Het is een Romantische cottage- tuin met vasteplantenborders  gerangschikt op kleur en met een verscheidenheid  aan bladvormen. Er is een tuin- en een terrasvijver met waterlelie’s, een mooie pergola met klimrozen en clematis en de tuin bezit verschillende zithoekjes met verassende uitzichten. Tevens is het kunstatelier  achterin de tuin vrij te bezoeken, waarin de tuineigenares haar  creaties  toont  met vooral aquarellen  en bij mooi weer kan je haar ook bezig  zien  in  de tuin bij  het verwezenlijken van één van haar werken. Deze  tuin  noemt  dan ook  “Mijn muze”.

 

De tuin is gratis te bezoeken in 2013 op zondagen:16 en 23juni en op zaterdag 29 en zondag 30 juni telkens van 10 uur tot 18 uur.

 

Contact : ++32 (0)14/23 47 09 - email. : ouderitsvanheuckelom@scarlet.be

Meer foto's

Dotterbloemenwatervalbeekloop
DSC05719
item6
Buxusformatiesgroenehart

Tuin 'Het Groene Hart' -Tuin van Didier en Ann Devlieghe-Thys - Hugo Verrieststraat 8020 Oostkamp

De tuin is ondertussen 12 jaar oud en ongeveer 5 are groot.

Naar eigen inspiratie hebben Didier en Ann, de tuin stukje per stukje omgetoverd tot wat hij vandaag is.

De tuin is ingedeeld in verschillende vakken,deze buxusvakken zijn gevuld met rozen en helleborus. Een koivijver gelegen aan het terras was een blikvanger tijdens de eerste deelname aan Open Tuinen 2012.

Verder vind je ook nog een kruidentuin in verhoogde bakken en een border in cirkelvorm.

In deze tuin wordt er naast werken ook tijd gemaakt voor een aperitiefje op de verschillende zithoekjes.

In 2014 geen deelnemer aan open tuinen .

Meer info : tel. 050/84 05 88 - dd.at@skynet.be

 

Groenehartoverzichtfoto

The Four Seasons -Tuin van Willy en Suzy Rijmenants- Verbruggen.-Begijnendijksesteenweg 8, 2230 Ramsel - Herselt.

The Four Seasons is een jonge romantische tuin met 2 overdekte terassen, koivijver met waterval, kleine orangerie, onderverdeeld in meerdere tuinkamers met vele vaste planten en heesters, een verzameling van een 25 tal japanse esdoorns, geleide fruitbomen, druiven, een kleine moestuin, verhoogt rotstuintje, rozen, een kippenhok met zijdehoeders en verschillende gezellige zithoekjes.

Deelnemer Open Tuinen 2014

De tuin is te bezoeken op 22, 29, 30 juni en 6 juli 2014 en op afspraak voor groepen.

Toegankelijk voor rolstoelpatienten.

Inkom is 2 euro kinderen onder begeleiding gratis.

Meer info: Tel: 016/680103, Gsm: 0478592387

Email : willyrijmenants@telenet.be

 

TheFourSeasons1
TheFourSeasons6
TheFourSeasonsKoi

De idyllische beeldentuin en atelier van Staf Timmers, Herebaan -Oost 113 - 3530 te Houthalen (Limburg) - België

In de tuin van deze kunstenaar vind je de meest uiteenlopende bloemen en planten in combinatie met; doorkijkjes, loopbruggen, vijvers, een beekloop, pergola's, siereendjes en vissen, mini-paardjes en vogels. Het is niet zomaar een beeldenpark, maar een tuin, waar elk beeld zijn eigen plek heeft. Als de schepper ooit nog eens een idee nodig heeft voor zijn "tuin van Eden", dan moet hij bij Staf langs. Vanuit de vele zithoekjes kan je genieten van de natuur en de bronzen beelden, kleine en monumentale, die door hun realistische inslag direct aanspreken. Binnendringen in zijn scheppingswereld is een unieke belevenis.

Te bezoeken : Vanaf juni tot eind augustus elke zondag van  13 tot 18 uur. Andere dagen  open op  verzoek, aanbellen of telefoneren op 0032(0)11523502. Geleide bezoeken voor groepen van mei tot september, na reservatie, telefoneren of  mailen  staf.timmers@telenet.be. Meer info op www.staftimmers.be

boogiedansers
Watervrouw
Gazon

Het schoorshof bloementuin van 12 are met Engelse inspiratie -Molenhuizen 13, 3980 Tessenderlo.

De tuin bevat een unieke combinatie van vaste planten ,waaronder  vele Salvia's,Monarda's,Hemerocallis,rozen en Alstroemeria.

De eigenaar tracht ieder voorjaar door middel van het scheuren en heraanleggen van de borders tot betere plantencombinaties te komen.

De eigenaars delen met plezier hun groene kennis met de bezoekers en er is tevens een klein kwekerijtje waar bezoekers bijzondere vaste planten kunnen aanschaffen en waar er bij een drankje kan bij gepraat worden .

Deelnemer Open tuinen : tuin te bezoeken in 2015 : elke zondag van juni en juli

Najaarstuin te bewonderen  30 augustus  , 6 , 13 , en 20 september telkens van 10 tot 18 uur

Inkom  2 euro  met als bonus :een gratis vaste plant  , kinderen – 18 jaar gratis toegang

Groepen op afspraak tussen 1 juni en 30 september

Contact : eddy  0470/ 46 56 49 of email : eddy.vanreusel@telenet.be

Website : www.schoorshof.be

Schoorshofvasteplantenborder Schoorshofhemerocallisrozen
SchoorshofKniphofiabuxusvasteplanten
FOA4253damescretiensjardin

Tuinieren en tuinbeleving worden eind 19 de eeuw als 'nouveau chic' aanzien, scholen en pensionaten hebben mooie grote tuinen en welbemiddelde jonge dames leren de basisprincipes..- meer info - klik hier .

lacledusud1
laclédusud3
cledusud

De tuin van Romain Vanhoe en Chris Blaze (hoek Kazernestraat met Graaf D’Huststraat 8510 Kooigem ( Kortrijk )- Provincie West Vlaanderen.

In 2005 ontdekte Chris bij een wandeling door het dorp een oud boerderijtje dat te koop stond. Gezien hun eigen tuin op dat moment volledig aangelegd was en te klein geworden was om hun verdere tuindromen te realiseren verkochten ze hun woonst en startten met volle enthousiasme op de nieuwe locatie. Romain is tuinontwerper en een toontuin van 20 are bij de eigen woonst ontwerpen was een mooie uitdaging. Het werd een informele, romantische (landelijke) tuin met tal van sfeervolle hoekjes. De vrij jonge tuin wordt omkaderd door enkele grote oude bomen, aangevuld met jonge sierheesters ( o.a. een 40 tal hydrangea varieteiten), geïntegreerde fruitbomen, heel veel kleinfruit, een grote vijver Èn een afgeschermde groententuin. Er is ook een rozenperk in klaverblad met 100 rozenstruiken in 40 varieteiten en tal van vaste planten in de parterre. Ook de bijen voelen zich in de tuin van Chris en Romain thuis, er is een kleine bijenstand en mogelijkheid tot uitleg over het leven van de bijenvolken en dégustatie. Gezien Chris ook bloemschikster is zijn er soms bijzondere bloemschikkingen te bewonderen of... te bestellen.

Tuin enkel nog op afspraak te bezoeken - : prijs dan 3 € / persoon. Voor meer info : tel/ 056/ 455647 - romain.vanhoe@telenet.be

item15a
Deelnemers Open Tuinen 2015 DSC0818 Home België Verenigd Koninkrijk  HydrangeamacrophyllaXiannice Hydr.mme Emile Mouillère roze uitbloei HydrangeamacrophyllaMerveilleSanguine3 HydrangeamacrophyllaMirai2011 HydrangeaserrataShiroFujieindaugVN2 frambooscloseup FicuscaricaChicago TafeldruifHimrodSeedless PrunusdomesticaReineClaudeOullinsVN PyrusLouisebonnedavranche2 MalusINgridMarievn10aug