DSC0818

Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

ONTWERP

 

AANLEG

 

ONDERHOUD

 

TUINARCHITECTEN

 

TUINAANNEMERS

 

PLANTEN

 

AFSLUITINGEN

 

TERRAS & OPRIT

 

OPRIT en TUINPADEN

 

TUINMACHINES

 

TUINCONSTRUCTIES

 

VIJVERS

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

TUINAANLEG

Hoe bekom ik een mooie tuin ?

imagesaspx

De tuin wordt steeds meer een verlengstuk van de woning, een expressie van onze persoonlijkheid. Met zijn allen gaan we meer buitenleven en ons eigen plaatsje om te genieten creëeren, een plaats om tot rust te komen en een stuk vakantiegevoel te beleven.

Vaak zoeken we een mooi harmonieus geheel dat bovendien niet te veel van onze vrije tijd opeist. Voor anderen is tuinieren een botanische passie, een levensdoel, een nooit eindigende creatie van een eigen stukje natuur.

Een mooie tuin is in eerste instantie een tuin die voor zijn eigenaar mooi dient te zijn, in harmonie met zijn persoonlijkheid en levensstijl. Hoe beginnen we er aan ? Bij de meeste tuinen starten we met het ontwerp, dan volgt vaak een gefaseerde aanleg en tot slot is er last but not least het regelmatig onderhoud van uw droomtuin.

Foto20100114085609

Tuinontwerp - tuinarchitectuur - diverse tuinstijlen.

Een tuinontwerp is een beetje zoals het ontwerpen van een woning, eerst goednadenken, bepaalde keuzes maken, de structuurelementen bepalen en dan de inrichting. Een tuin is immers niet enkel om naar te kijken, hij is meestal ook functioneel . Moet er ruimte zijn om te voetballen met de kinderen, een genietershoekje voor de warme zomeravonden of ruimte voor een ecologische nutstuin ?

Tuinen zijn een cultuurhistorisch fenomeen, ze vertolken een bepaalde tijdsgeest en net als bij de woninginrichting bestaan ook hier zeer uiteenlopende stijlen.

Diverse tuinstijlen

De moderne tuin kenmerkt zich door strakke lijnen en veel groen, een bonte verzameling aan kleuren en bloemen zal u hier niet vinden. Meestal vrij onderhoudsvriendelijk met grote vlakken, veel verhardingen.

De romantische tuin daarentegen bestaat meestal uit kleurrijke borders met vaste planten, pergola's, rozenbogen,verborgen hoekjes, ronde vormen. De romantische tuin is arbeidsintensief, grasmaaien, bemesten, onkruid wieden en snoeien zijn vaak aan de orde, verhardingen bestaan meestal uit grind. Een aanrader voor diegenen voor wie tuinieren een echte hobby is.

De klassieke tuin heeft strakke vormen en lijnen, maakt gebruik van beelden, parterres en is meestal omsloten door een beuken of taxushaag. Een prieeltje en gemetselde vijver of fontein mogen ook niet ontbreken.

P1200408
P1210136a

Tips voor een schitterende vasteplantenborder door Maurice Vergote :

* Ritme is belangrijk in de border, groepering van planten en herhaling

* Kritieke massa's: planten zoals bv. Echinacea (7stks) of Agastache(5stks) plant je in groep -anderen zoals bv. Persicaria kunnen solitair staan.

* Breng dynamiek in de border door met hoogte te spelen

* Gebruik planten om leegtes te vullen en volume te brengen - zoals bv. Anthemis of Agastache

* Hou rekening met de bloeitijd, sommige planten hebben lange bloeiperiodes, anderen zullen in de nazomer door bv. asters en echinacea's aangevuld worden

* Hou er rekening mee dat sommige planten niet graag verplant worden, pioenen en eupatorium houden er al helemaal niet van.

* Andere planten zoals Achillea, Aster Amellus, Salvia en Lupinen houden er juist wel van een andere plek te krijgen of op zijn minst uitgespit te worden en de grond eens grondig te beluchten. Wie dit niet doet constateert soms de mysterieuze verdwijntruc van deze planten...

* Hydrangea Paniculata is een dankbare sierheester voor de achtergrond van de border, met stevige stengels en sierlijke pluimen..

* Ken je bodem, op enkele meters verschil kan de vochtigheidsgraad enorm verschillen !!

* Ook planten hebben voeding nodig, gebruik bij voorkeur een organische meststof met NPK 7-9-7 en geef ook jaarlijks een dosis magnesium (te koop als Kieserit )

IMAG2086 Foto20101207093003 Foto20101207092806

Maar al te vaak worden bij de aanleg van een tuin zware machines ingezet - waardoor de ondergrond verdicht en voor jaren een kapotte structuur krijgt - door het gebruik van plastieken of ijzeren rijplaten wordt het gewicht verdeeld en de schade beperkt - meer info

Grondwerken Widabo bvba2
Grondwerken Widabo bvba

Bij de grondwerken is het ook belangrijk om betrouwbare teelaarde te gebruiken , drainage te voorzien , nivelleringswerken uit te voeren

Interessante links op deze site die vaak bezocht worden :

* Vijver aanleggen - soorten vijvers - basisregels -meer info

* Vijver folie merken en fabrikanten - meer info

* Vijver onderhoud - hoe je vijver gezond houden - meer info

* Iedereen wenst een mooie terras, maar kent men ook de onderhoudsmogelijkheden - meer lezen

* Hagen onderhoud en snoeiinfo per soort - meer lezen

item15
Deelnemers Open Tuinen 2015 DSC0818 Home België Verenigd Koninkrijk Foto20100114085609 frambooscloseup FicuscaricaChicago TafeldruifHimrodSeedless PrunusdomesticaReineClaudeOullinsVN PyrusLouisebonnedavranche2 MalusINgridMarievn10aug