DSC0818

Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

Historische tuinen

 

Botanische tuinen

 

Romantische tuinen

 

Rozentuinen

 

Watertuinen

 

Vasteplantentuinen

 

Exotentuinen

 

Ecologische siertuinen

 

Tuin en Kunst

 

Combinatie tuinen

 

Plantenkwekerijen met show of voorbeeldtuinen

 

Planten info en foto's

 

Homepagina

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

Als bloeiende tuinplant kent de roos zijn gelijke niet, er is een roos voor vrijwel elk doel en geen enkele plant kreeg zoveel aandacht van de veredelaars. In vele omschrijvingen lezen we over de Bourgondische charme, Engelse charme, klassieke charme, overweldigende geuren en kleuren, magische en romantische bloemen..., superlatieven bij de vleet. Het hoeft dan ook geen verwondering te wekken dat zowel in diverse publieke- als privé domeinen in Belgie , prachtige rozentuinen te bezoeken zijn.

imagesaspx

In de zomer te bezoeken - Rozentuinen- Rosaria

ColomafotoHendrikVandewinkel28ashx

Rozentuin van Coloma te Sint - Pieters - Leeuw

In het hartje van Sint -Pieters – Leeuw ligt een 15ha groot park met als topattractie de internationale rozentuin van Coloma met niet minder dan 3000 rozensoorten uit alle continenten. Op niet minder dan 60.000 struiken bloeien dagelijks 200.000 rozen in volle pracht en glorie. Er is tevens nog een hoogstamboogaard te bezoeken met inheemse fruitrassen en een collectie klimrozen. Op het domein bevindt zich eveneens het rozenmuseum waar men alles over ‘de roos ‘te weten komt.

Meer info en foto's : klik hier

Rosarium - Lensarium te Opbeek

Privé verzameling van rozen met boomgaard en biologische moestuin . Luc Van Esser verzamelde meer dan 800 variëteiten waaronder een 200 –tal Louis Lens rozen, een uitzonderlijke historische en botanische collectie . Bezoek info : open van 15 mei tot 31 augustus.

Meer info: klik hier

rosariumlensuarium

Rozentuin (Rosarium) van Kortrijk

Het rosarium te Kortrijk is ongeveer 1ha groot en omvat o.a. een collectie van in de handel verkrijgbare rozensoorten om U tegen te zeggen. Daarnaast is er ook een collectie historische rozen en een proeftuin waarin jaarlijks ca 150 nieuwe rozenvarieteiten van Europese kwekers uitgetest worden. Na 2 jaar gevolgd te zijn geworden krijgen de rozen hun definitieve beoordeling via een keuring. De toegang tot de Rozentuin is gratis, bezoek van juni tot september .

Meer info: klik hier

Fotopagina (collecties Lens, Kordes,Meilland.. : klik hier

rozentuinkortrijk

Interessante rozenlinks :

 

- Oude rozensoorten

- Moderne rozensoorten

- Rozenkwekerijen

- Snoeien van rozen

- Rozenfoto's alfabetisch

rosabengalejpredoute

Rosarium Pierre Joseph Redouté

Parkje in Saint-Hubert ter herinnering aan de bekende schilder van rozen : Pierre Joseph Redouté die hier geboren is. De rozentuin omvat meer dan 500 rozenstruiken verdeeld over meer dan 50 varieteiten. In 1998 werd de rozentuin door ' les Amis de la Rose' hernieuwd en opgefrist.

Meer bezoek info – klik hier

De rozenkeuze van Andre Casteels

Er zijn tienduizenden rozenvariëteiten waaruit de rozenliefhebber zijn keuze kan maken, wij vroegen Andre Casteels naar zijn voorkeur

meer info: klik hier

Rozentuinzonderbloeienderozenopendeur

Rozentuin -rozenkwekerij Casteels te Putte

Privé rozentuin van Andre Casteels, gratis toegankelijk tijdens bezoek aan de kwekerij te Putte. Op de kwekerij vind u meer dan 1000 rozen soorten in pot. De rozentoontuin is een bron van inspiratie voor iedere rozenliefhebber en laat zien hoe een rozenstruik uitgroeit tot bodembedekker, heester of klimroos. Begin mei verschijnen de allervroegste , éénmaal bloeiende rozen, gevolgd door een onophoudende explosie van bloemen van de nakomers tot tenslotte begin november de rozen het voor bekeken houden. Rozenhappening en opendeurdagen

Meer info : klik hier

rozentuinhavré

Rozentuin van het kasteel van Havré

De rozentuin van het kasteel van Havré omvat zo'n 15.000 rozestruiken verdeeld over 210 verschillende varieteiten en geplant volgens originele composities. In deze kasteeltuin in de omgeving van Bergen kan u tijdens uw bezoek zowel oude als nieuwe rozen varieteiten bewonderen .

Meer info : klik hier

ROZENHAPPENING

CASTEELS ROZEN

25 en 26 augustus 2018

van 9u30 tot 18 u

Leliestraat 2 , Putte

routebeschrijving

De rozenkeuze van Rudy Velle & Ann Boudolf (Lens Roses)

Er zijn tienduizenden rozenvariëteiten waaruit de rozenliefhebber zijn keuze kan maken, wij vroegen deze rozenkwekers en rozenkenners naar hun voorkeur

meer info: klik hier

rozentuinhavré

Rozentuin in gemeente park te Brasschaat

Na enkele decennia werd besloten de vroegere vogeltuin in het park van Brasschaat te verwijderen en te vervangen door een rozentuin.

Dankzij de goede zorgen van Aralia beschikt Brasschaat thans over een bijzonder mooie en intimistische rozentuin. Het bijzonder mooie engels landschapspark waarin de rozentuin staat is meer dan de moeite waard en geclasseerd als waardevol Vlaams Erfgoed. Vrij te bezoeken het ganse jaar door.

Meer info : klik hier

Koetsenhuis rozentuinhavré

Rozentuin provinciaal domein Rivierenhof

In het provinciaal Groendomein Rivierenhof te Antwerpen, bevindt zich een rechthoekige formele rozentuin van 0,8 ha , die in oorsprong dateert van 1926 . Men vindt er o.a. 8400 rozenstruiken van 340 diverse varieteiten met een mooi overzicht van de diverse groepen die bij rozen voorkomen ( geuren, kleuren). Een belangrijke plaats is voorbehouden voor een ode aan de Belgische rozenveredelaars, in de noordelijke border vindt men een 100 tal van hun bekendste realisaties. Louis Lens was ongetwijfeld een van onze grootste rozenveredelaars en 104 van de 340 aanwezige varieteiten werden door hem geselecteerd en gecommercialiseerd. Er staat ook een roos ‘ Rivierenhof’ die ondertussen reeds tal van internationale prijzen won.

Meer bezoek info: klik hier

De rozenkeuze van Maurice Vergote

Er zijn tienduizenden rozenvariëteiten waaruit de rozenliefhebber zijn keuze kan maken, wij vroegen plantenkweker en plantenkenner Maurice Vergote naar zijn voorkeur

meer info: klik hier

rozentuinhavré

Rozentuin provinciaal domein Vrijbroeck

Het Vrijbroekpark is ca 50 ha groot en ligt als een groene long aan de rand van Mechelen. Bijzondere trekpleister binnen dit statige groendomein is de unieke rozentuin, die meer dan 1000 rozenvarieteiten omvat. In 2003 kreeg de rozen tuin nog de prestigieuze ‘ Award of Garden Exellence’ toebedeeld. In het park ontdekt u tijdens uw bezoek verder ook nog vaste plantenborders, nutstuin, dahlia- en fuchsiacollectie, alle planten zijn van naambordjes voorzien !!

Meer foto's : klik hier

Meer bezoek info: klik hier

Plantenkwekerijen.be

Hier vindt u alle rozenkwekerijen terug uit de Benelux

klik hier

Rozentuin park Paradisio ' Brugelette'

Park Paradisio is niet alleen een paradijs voor de vogel- en dierenliefhebber, op het 55 ha grote domein vindt men een overweldigende planten-en bloemweelde. Sinds 2004 beschikt Paradisio over een grote rozentuin met meer dan 700 diverse varieteiten. De rozencollectie omvat oude rozen, chinese rozen, nieuwe oude rozen… en wordt omkadert door monumentale stenen en een tunnel van blauwe regen die de toegang vormt tot de historische crypte van de abdij van Cambron.

Meer info : klik hier

rozentuinhavré

Andere interessante rozen links

- Snoeien van rozen

- Rozensoorten indeling

- Moderne rozensoorten

- Muskusrozen - Rosa Moschata

- Rozen alfabetisch

Websites van rozenverenigingen

- Rosa Belgica

- Rosica

- Nederlandse rozenvereniging

- World federation of rose societies

- Rosa Gallica

- Royal National Rose Society

Rozentuin Daniel Schmitz - Malmedy

In deze unieke rozentuin van Daniel Schmitz, ontstaan in 1993 vindt men alle famillies van oude rozen terug, een groot aantal van deze dateren van het midden van de 19de eeuw en sommigen zelfs uit de 14 de eeuw. U ontdekt er 1500 varieteiten met o.a. ‘ Blanche des Fagnes’ , ‘ Souvenir de MalmÈdy’, ‘Eglantine des Fagnes ‘, ‘Rosa Malmundariensis’ ..., vele oude Engelse rozen van diverse Europese veredelaars. De rozentuin is te bezoeken tijdens de openingsuren van de kwekerij

Voor meer info: klik hier

danielschmitz

Rozentuin van kwekerij Lens Rozen

Op de rozenkwekerij ontdekt u een tuin van meer dan 2000m2 en tal van schitterende rozenborders. In het voorjaar staat de orangerie mooi in bloei met zeldzame liaan-en klimrozen.

Het assortiment van de kwekerij omvat meer dan 800 varieteiten , van oude struikrozen, klimrozen, bodembedekkende rozen, moschatahybriden, David Austin rozen, botanische rozen, theehybriden, trosrozen, stamrozen . Gratis te bezoeken ! meer info:klik hier

Foto20110204115924

 

De rozentuin van FilRoses

De Rozentuin van rozenkwekerij FilRoses bestaat overwegend uit struikrozen. Het is al snel gebleken dat het cultiveren van rozen die meerdere keren bloeien, de meeste resultaten oplevert. In die zin dat de oude variëteiten meestal slechts één keer bloeien in de lente en ook slechts gedurende drie weken.in deze rozentuin profiteren de bezoekers geheel het seizoen van de bloei en groei van de rozen en van de parfums van de rozen die meermaals bloeien. Toch ontbreken ook hier enkele oude mooie variëteiten niet .Je ontdekt er eveneens talrijke variëteiten van klimmende rozelaars, liaanrozen en alsook enkele Ramblers. De Rozelaars worden geplant in het gezelschap van levenskrachtige planten die aldra de beste buren blijken te zijn.

Gratis te bezoeken : meer info - klik hier

De rozenkeuze van Philippe Brassine van Filroses

Er zijn tienduizenden rozenvariëteiten waaruit de rozenliefhebber zijn keuze kan maken, wij vroegen rozenkweker en plantenkenner Philippe Brassine naar zijn favoriete rozen

meer info: klik hier

Foto20110204115940

Het allereerste Rozendorp in Vlaanderen: die eer is vanaf 2012 weggelegd voor Geistingen, een klein dorpje in de gemeente Kinrooi.

Wie van rozen houdt, moet eind juni zeker eens een kijkje gaan nemen tijdens het eerste promotieweekend van Geistingen Rozendorp 2012 !

Zaterdag 23 en zondag 24 juni 2012: dat is het promotieweekend waarin degemeente Kinrooi de rozenliefhebbers voor de eerste keer zal verwelkomen in Geistingen. Net

zoals Nederland, Duitsland en Frankrijk zal België dan een heus rozendorp met internationale uitstraling hebben!

Het gemeentebestuur van Kinrooi zorgde voor de (her)aanleg van talrijke rozenperken op het volledige grondgebied. Daarnaast kwamen er rozenversieringen in de verschillende dorpen en aan invalswegen. Hét rozendorp zelf is Geistingen. Daar werd het Mariapark aan de Sint-Lambertuskerk (Vroenhof) gerenoveerd tot een heus rozenpark. Verder vindt men in de Beekstraat het ADR-Rosarium dat open is voor het grote publiek.

Op beide plaatsen worden permanent rozengedichten tentoongesteld

Meer info zie website : www.geistingenrozendorp.be

rob122010031

Particuliere Rozentuinen

Rozentuinen van particulieren zijn slechts beperkt te bezoeken, meestal enkele malen per jaar op opentuindagen, sommigen zijn op afspraak in groep te bezoeken - klik op meer info om u te informeren en respecteer aub de privacy van de bewoners !

Provincie Antwerpen

 

De Peerdsdonken – Tuin van Fam. Van Loock- Leys – Peerdsdonkendreef 16 – 2221 Booischot

Mooie gestructureerde tuin met meer dan 100 soorten Engelse rozen. Klimrozen en hybride rozen worden mooi omzoomd door vele soorten hortensia’s en vaste planten. Alles te bekijken in verschillende tuinkamers met verzorgde beuken- en buxushagen, waaronder een romantische buxusparterre. De tuin is te bezoeken van juni tot eind augustus. Inkom :2 euro. Meer info : v.loockm@skynet.be. Tel.: 015/22.56.38.

Deelnemer Open Tuinen 2013 : 16, 29 en 30 juni - 14 juli

Foxwell Court - Maria Puttemans- Peggerstraat 20 Zoersel (Halle) : deze tuin van > 10 jaar oud is vrij formeel opgevat, strakke structuur en bevat naast een uitgelezen hydrangea collectie tevens meer dan 100 diverse rozenvarieteiten - bezoek niet gratis - open in juni- juli-augustus - voor meer info : foxwell@skynet.be - tel. 03/482 48 16

Open Tuinen 2013 :28 april, 5 en 12 mei, 29,30 juni , 7 juli, 4, 11 en 18 augustus - inkom 3€

Depeerdsdonken1
meuwissenbordervaas

Provincie Limburg

 

Tuin ' De Bojem' van Annie Meuwissen Steenweg 111 te Diepenbeek- naast vaste planten (met o.a Clematissen) , oude fruitrassen, een moestuin en vijvergedeelte ook een interessante rozentuin te bewonderen. Deelnemer open tuinen 2015 - te bezoeken op 14, 21 en 28 juni van 10u tot 18u., inkom 3 € - groepen min. 15 pers. ook welkom na afspraak. - tel: 011 32 41 87 - meer info: www.sfeertuinen.com

 

Rosarium - Lensarium - Beestraat 13 te Opbeek

 

Privé verzameling van rozen met boomgaard en biologische moestuin . Luc Van Esser verzamelde meer dan 800 variëteiten waaronder een 200 –tal Louis Lens rozen, een uitzonderlijke historische en botanische collectie . Bezoek info : open van 15 mei tot 31 augustus.

Meer info: klik hier

 

 

't Zonhof - romantische tuin van Fernand en Nicole Reniers , Donkheideweg 110 te Zonhoven

Tuin met o.a. meer dan 250 rozensoorten, waaronder 160 klimrozen- Bezoek niet gratis ( 3€), tuin geopend iedere zondag van juni en de eerste en tweede zondag van juli - tuinbezoek voor groepen (min 15 pers) mogelijk op afspraak. Honden niet toegelaten. voor meer info zie website : klik hier

rosariumlensuarium1a
Foto20091025095629

Plantenkwekerijen.be

Hier vindt u alle rozenkwekerijen terug uit de Benelux

klik hier

Provincie West- Vlaanderen

 

Utopia - tuin van Carine en Christiaan Bonné- Bolle- Eernegem : romantische tuin met vaste planten in combinatie met rozen. deels creatie tuinarchitect C. Gyselen.- Bezoek niet gratis- meer info:klik hier carine.bolle@hotmail.com

 

Het Rozenparadijs - Jerome en Agnes Depoorter - Vandecasteele - Lekestraat 81 - Koekelare : romantische rozen wandeltuin met 505 soorten rozen > 3000 rozen tevens meer dan 105 soorten Hostas . ,Te bezoeken op zondag 21 juni en zaterdag 27 juni en zondag 28 juni 2015 vanaf 9 uur tot 17 uur - inkom 2€ - gsm: 0475/906586 : jerome.depoorter@skynet.be

Voor meer informatie, foto's en openingsdagen van deze bijzondere rozentuin : klik hier

 

Tuin van Frans en Nadien Naeyaert in de Breekstraat 26 te Gistel (Moere )- gestructureerde rozentuin met verschillende kamers tevens vaste planten, hosta,hortensia en grassen - Gistel Moere - bezoek niet gratis .meer info tel. 059/ 27 79 19

 

Tuin de Loverlij van Lies Vandenberghe- Oude Gistelsteenweg 8 te Snellegem ( nabij Brugge) : 2ha grote tuin met 38 tuinkamers en met meer dan 1000 verschillende rozenstruiken, rozen die zich onderscheiden door hun karakter, schoonheid , groeikracht en rijke bloei. Bezoek niet gratis ! voor meer info: klik hier

 

De tuin van Maurice (Vergote) - wilgenbroekstraat 64B - 8020 Oostkamp - in dit meer dan 2ha groot plantenparadijs van plantenkweker en plantenkenner Maurice staan tal van bijzondere rozensoorten, de tuin is enkel in groep te bezoeken - meer info over de rozenkeuze van Maurice : klik hier

meer info over de tuin van Maurice : klik hier

junituinCarinne017
droomtuin4

 

Voor het aanmelden van een rozentuin die hier ontbreekt : klik hier

Meer informatie over Open Tuinen (org. Landelijke Gilde) kan vinden op : www.opentuinen.be - klik hier

HydrangeaserrataOdorikaAmachavn
  AJISAI - Hortensiakwekerij
Deelnemers Open Tuinen 2015 DSC0818 België Verenigd Koninkrijk item11a Koetsenhuis
Share/Bookmark