Siergrassenop2januari2012
Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Seizoenfoto's Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

Historische tuinen

 

Botanische tuinen

 

Romantische tuinen

 

Rozentuinen

 

Watertuinen

 

Vasteplantentuinen

 

Exotentuinen

 

Ecologische siertuinen

 

Tuin en Kunst

 

Combinatie tuinen

 

Plantenkwekerijen met show of voorbeeldtuinen

 

Planten info en foto's

 

Homepagina

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

Botanische tuinen in Vlaanderen bezoeken

Botanische tuinen in Wallonie en Brussels Gewest bezoeken - klik hier

imagesaspx
kasteelvanBoechout
Google
 

Nationale Plantentuin Meise - kasteel van Boechout

Een botanische tuin of ‘hortus botanicus’ is een andere naam voor wat we in de volksmond ook wel een plantentuin noemen. Meestal betreft het een tuin met een wetenschappelijke plantencollectie. In deze tuinen worden planten gekweekt met als taak planten te bewaren in een collectie Èn tevens ze voor het uitsterven in de natuur te behoeden. Uiteraard zijn ze niet alleen voor de wetenschapper, maar ook voor de plantenliefhebber een onuitputbare bron van informatie . Wij wensen u veel plezier bij uw bezoek !

Voor een lijst van alle botanische tuinen ter wereld met link naar hun site klik hier

Arboretum provinciaal domein het Leen (Eeklo)

Ontstond in 1980 onder impuls van Erik Windey, die in het Leen als groenarbeider werkte. Beschikt thans over een collectie van meer dan 7000 soorten bomen (op 6ha) struiken, vaste planten. Camellia, Rhododendron, Viburnum en Magnolia zijn de absolute smaakmakers van dit arboretum. Sinds 2000 zijn ook tal van vaste planten aanwezig, met o.a een interessante geranium en sedumcollectie. Het arboretum is lid van de Botanic Gardens Conservation international en de Vereniging voor Botanische tuinen en Arboreta :

Voor meer info : klik hier

P1220392

Plantenkwekerijen.be

Hier vindt u alle plantenkwekerijen terug uit de Benelux

klik hier

voor een fotogalerij - klik hier

Het arboretum van Kalmthout

Arboretum Kalmthout bezit één van de beste en meest gevarieerde plantenverzamelingen van het Europese vasteland. In de tuin vind je honderden rozen, meer dan zeshonderd verschillende azalea's en rododendrons,hydrangea's, magnolia's, kerselaars, Japanse esdoorns en nog veel meer. De toverhazelaars van Arboretum Kalmthout zijn wereldberoemd.

De kracht van Arboretum Kalmthout is de eigenheid waarmee de wetenschappelijke plantencollectie in de architectuur van de tuin is opgenomen . De oudste bomen zijn meer dan 150 jaar oud.

Meer info en fotopagina : klik hier

DSC0001
Youtubelogo

Video filmpjes op You Tube -Arboretum Kalmthout

Koetsenhuis
pxPlantentuinGent22042008JPG

Plantentuin Universiteit Gent

De Gentse plantentuin bestaat reeds van 19 juli 1797, amateurplantenkwekers en bevriende tuinen zorgden voor de collectie.In de tweede helft 19de eeuw verhuisde de plantentuin naar de rand van het Citadelpark, de tuin omvatte toen een buitentuin, victoriaserre, proefkas en orangerie. In 1950 werd een rotstuin aangelegd, later volgde een Palmarium en drie nieuwe kassen. Na 1977 werd een systematische tuin aangelegd die binnenkort herwerkt wordt. Plantentuin K.L Ledeganckstraat 35- 9000 Gent - tel. ++32/(0)9 264 50 73 - chantal.dugardin@ugent.be - meer info

De tuinen van Hoegaarden

Sinds juni 1991 huisvest het 4ha grote kapittelpark een uniek initiatief in België, namelijk de Tuinen van Hoegaarden: meer dan 20 thematuinen verscholen tussen de eeuwenoude bomen van het Kapittelpark. Tijdens uw bezoek doet u ideeën op om uw tuin in te richten, vindt u bijzondere planten-soorten of geniet u gewoon van de natuur. Kringlooptuin, exotentuin, rozentuin, vasteplantentuin, biertuin.

Meer bezoek info : klik hier

pxKruidtuinLeuven4a

De' Kruidtuin' te Leuven

De Hortus Botanicus Lovaniensis, beter bekend als de Kruidtuin, is de oudste botanische tuin van België. De tuin is gelegen aan de Kapucijnenvoer in Leuven en dateert uit 1738. De eerste wetenschappelijke tuinen waren kruidtuinen en verzamelingen van geneeskrachtige planten. De Kruidtuin was dus in het begin nauw verbonden met de geneeskunde.

Later werden meer zuiver plantkundige tuinen ingericht met in de collectie sierplanten, potentieel economische gewassen, zeldzame planten en planten als studie-objecten. Naast de oorspronkelijke kruidtuin, kwamen er dan ook de eerste botanische tuinen en arboreta. Van toen af aan was er eigenlijk geen sprake meer van een kruidtuin, hoewel die benaming in de volksmond verder bleef leven.

Meer info: klik hier

 

Ontdek alle plantenkwekerijen met kruidenassortiment en particuliere verkoop in Nederland en Belgie op : plantenkwekerijen.be

klik hier

 

'De Vlaamse Vasteplantenvereniging, uw gids in de wereld van planten en tuinen'

meer info:

logoplantenkwekerijenbe

Dodoenstuin te Schilde

Deze tuin is een reconstructie van de zestiende eeuwse renaissancetuin,geopend in 1977 en opgedragen aan de grote ' Vlaamse' botanicus Rembert Dodoens ( 1517-1585), in zijn 'Cruydeboeck van 1554 beschreef Dodoens meer dan 1000 inheemse planten in het Neerduytsch ( toenmalige Nederlands), een primeur, gezien dit voorheen steeds in het Latijn geschiedde. De tuin ligt op de voormalige moestuin van het kasteel van de Baron Van de Werve en bevat meer dan 300 planten uit de tijd van Dodoens. De tuin bestaat uit 12 tuintjes omringd door taxus, een verwijzing naar het Begijnhof van Breda met zijn 12 begijntjes.Verder is er ook een bijentuin en een heemtuin te bezoeken met een tiental diverse landschappen - meer info - klik hier

Plantenkwekerijen.be

Ontdek meer dan 1000 plantenkwekerijen waar je gezonde, niet geforceerde planten kan kopen

klik hier

dodoenstuin
botaniekenhof

Den Botanieken Hof ( Antwerpen)

Deze lager gelegen kruidtuin van ongeveer1ha wordt langs de straatzijde begrensd door een arduinenbalustrade met prachtige gietijzeren straatlantaarns. De tuin vindt zijn oorsprong in de Franse revolutie , toen de Fransen beslisten om aan iedere ‘ Ecole Centrale’ook een plantentuin toe te voegen , later behoorde hij toe aan de apotheek van het nabijgelegen St Elisabethgasthuis. Als landschap werd de botaniekenhof in 1950 geklasseerd. In de serres staant tal van tropische en subtropische planten, er is ook een bijzondere cactuscollectie . Sinds 1996 is er ook een varenhoek waar alle inheemse varens te bewonderen zijn . De tuin is dagelijks en gratis te bezoeken tot 18 h.

meer info - klik hier

Het arboretum van Bokrijk

Het arboretum van Bokrijk is 18ha groot en herbergt een uitzonderlijke collectie sierbomen en struiken. Alle planten werden ingebed in een mooi landschapspark of in de diverse toontuinen. Ook de bostuin, een varentuin, bamboetuin ,moerastuin en mediterane tuin zijn een bezoek waard. Heel bijzonder is de uitgebreide rhododendron collectie, hulst ( grootste Europese referentiecollectie) en bamboe ( nationale bamboecollectie) .

meer info: klik hier

bokrijkgeurent

Heemtuinen en dierenpark in Genk

De duizenden planten die we terugvinden in de vernieuwde tuinen zijn thematisch ingedeeld. Zo is er een medicinale tuin met geneeskrachtige kruiden, een groentetuin die op ecologische wijze wordt onderhouden, een verzameling van graansoorten.

Overal vertellen informatieborden je tijdens het bezoek over wat je ziet en waarvoor het dient. Je kan in het Heempark ook heel wat dieren bekijken zoals ganzen, geitjes en de meest uiteenlopende hoendersoorten.

meer info: klik hier

kruidentuin

We bezochten de CAMBRIDGE BOTANICAL GARDENS OP 8 JANUARI 2012 :meer lezen klik hier

Vele van de in deze site vermelde Vlaamse tuinen zijn te bezoeken tijdens OPEN TUINEN 2016 - voor een beknopt overzicht per provincie klik hier

item11a Koetsenhuis
Share/Bookmark