DSC0818

Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

 

Historische tuinen

 

Botanische tuinen

 

Romantische tuinen

 

Rozentuinen

 

Watertuinen

 

Vasteplantentuinen

 

Exotentuinen

 

Ecologische siertuinen

 

Tuin en Kunst

 

Combinatie tuinen

 

Plantenkwekerijen met show of voorbeeldtuinen

 

Planten info en foto's

 

Homepagina

WATERTUINEN

Water is doorheen de eeuwen van vitaal belang geweest voor de mens, zonder water geen tuin (waarin voedsel verbouwd kon worden). Vandaar ook de bijzondere fascinatie voor water en de vestiging van nederzettingen nabij rivieren, meren en kreken.

Reeds in de oudheid was water in de tuinen een alles overheersend element , op de meeste afbeeldingen zijn watertuinen te zien, vaak ontworpen volgens het oeroude kruissymbool, waarbij de tuin in 4 delen gescheiden wordt door een watergang.

In heuvelachtige en bergachtige gebieden duiken alsnel in de tuinen fonteinen , watervallen en stromende beken op. In de Japanse tuinen is water niet weg te denken, het symboliseert de bron van het leven, stromend water is een van de belangrijkste vormen van KI (energie), vandaar ook de talrijke watervallen, stroombeddingen en speelse watertoepassingen. Maar ook bij ons in Europa zijn vele gekende toepassingen , denk maar aan de fonteinen van het Generalife en Alahambra in Granada, aan het terras met honderd fonteinen van de Villa d ‘ Este in Tivoli, aan de typische ‘Grand Canal’ in de tuinen van Le Nôtre en de fonteinen in de franse parken.

Ook in de Engelse landschapstuinen van Lancelot " Capability" Bronwn zijn de natuurlijke meren en waterpartijen niet weg te denken.

In tegenstelling tot de gebieden van de Middelandse zee stond men in onze lage landen tijdens de Middeleeuwen nogal afstandelijk tegenover water. Water diende voor het land en het vee, het was absoluut niet ‘in’ om water te drinken. De adel dronk (voornamelijk ) witte wijn met alchoholpercentage rond de 5° wat volstond om het bederf tegen te gaan en de mensen van lagere komaf dronken een soort bier met een alcoholpercentage van rond de 3 °. Reden hiertoe was de hygiÎne, drinkwater uit de rivieren, sloten en waterputten was immers niet zuiver en vaak besmet.

Zelden zie je op middeleeuwse afbeeldingen ook mensen zwemmen of baden, in onze lage landen was water een bedreigend iets, kleine overstromingen waren een jaarlijkse plaag en grote overstromingen zorgden voor menselijke drama’s die als een straf van hogerop geintrepreteerd werden . Rivieren werden steeds als grondeloos diep afgeschilderd... en de badhuizen of ‘ stoven’ waren meestal niet om lekker te baden maar vaak huizen van ontucht.

 

Bij de kasteeltuinen werden grote vijverpartijen aangelegd die in de 18de en 19de eeuw nog een andere functie kregen : nl. De voorziening van ijs. Tijdens de barre wintermaanden werd door de ‘tuinmannen’ van het domein ijs gekapt en mooi opgeborgen in de ijskelders waardoor men vaak tot in de zomer over ijs voor de ‘ijskast’ in het kasteel beschikte .

 

Vandaag de dag beschikt zowel in Nederland als Belgie ca 1 op 7 tuinbezitters over een waterpartij, de grote doorbraak ontstond na WO II (jaren 60 – 70) toen de eerste vijverfolies geintroduceerd werden . Je kan heden ten dage kiezen uit talrijke vijvervormen en vijverfolies - meer info

imagesaspx
Villahadrianussitecanopus
P1220332
Versaillesorangerie
item7

Oosterse watertuinen te Pittem

In deze bijna meer dan 3000m2 grote tuin treedt men binnen in een oase van groen en Oosterse sferen, je treft er tal van vijvers, pagodes, theehuisjes, bamboehutten, bamboeschermen, bijzondere Oosterse decoratie en tuinelementen .

Tuin te bezoeken van lente tot herfst - na afspraak.

Toegangsprijs : 5€ - drankje inbegrepen

voor meer info: klik hier

item6

Sempre Verde – tuin van W. Verhoeven ( Vijverstraat 30 – St Job in ‘ t Goor- provincie Antwerpen )

Sempre Verde is een water en bamboe tuin, die door de combinatie  van vele bladplanten, grassen en bamboes zeer natuurlijk oogt. De bladplanten  zijn zo gekozen dat ze door hun schakeringen van groen, vormen en grootte een  gans jaar door beste van zichzelf geven.

De totale tuin is een boeiende eenheid, met verschillend zitplaatsen zowel in de zon als  in de schaduw.

De drie vijvers vormen een natuurlijk geheel met vele zuurstofplanten en zijn onderling verbonden door beekje ! De fijne stengels en halmen van de grassen en de bamboes  zijn een perfecte combinatie met de mooie bladen van de Hosta ’s, ligularia’s,  Rodgersias, Astilboides Tabularis, Darmera Peltata, Lysichiton en de  Gunera

In de tuin zijn er het ganse jaar door bloemen, van het vroege  voorjaar tot in de herfst. Het zijn meestal bescheiden bloemen zodat de groene kleur steeds overheerst.

Er is een droog en een natgedeelte in de tuin, dit  wordt bekomen door een kastanje hek zo te plaatsen dat het op de meeste  plaatsen opgaat in het groen en toch de veiligheid voor kleine kinderen waarborgt.

In deze tuin van eigen creatie (met liefde gemaakt en verzorgd) valt altijd wel iets te beleven, het is niet alleen een oase van rust voor de eigenaars maar tevens een thuis voor vele vogels, vissen, kickers en vleermuizen.

De top 3 van planten in de tuin zijn de vele Phyllostachys  soorten in combinatie met de bladplanten zoals Hosta ’s en de Darmera Peltata.

Tuin te bezoeken tijdens Opentuindagen van de Landelijke Gilde op 29 en 30 juni - 2013 (deelnemer open tuinen )

Tuin na tel. afspraak (03 6361927)ook individueel of in groep te bezoeken

Voor meer foto's van de tuin Sempre Verde: klik hier

SempreVerde4
SempreVerde5
Foto20101207092851 Foto20101207092824 herfst2006037

TIPS VOOR EEN GOED VIJVERONDERHOUD

Meer info: klik hier

waterkwaliteit

wintertoestanden

draadalgen e.a.

Bij aanleg van een vijver of grote waterpartij komen meestal grote machines te pas, graafmachine's , bobcat, vrachtwagens om de uitgegraven aarde te verwijderen enz.. Om beschadiging aan uw tuin te minimaliseren is het aan te raden rijplaten te gebruiken, u beschermt er niet alleen de grasmat mee, maar voorkomt tevens een schadelijke verdichting van uw grond (waardoor de structuur en doorlaatbaarheid voor jaren naar de vaantjes is) - meer info

septtuin1320080021
april2011tuin0001

Ecologische siertuin van Rik en Margriet Wouters - Basdongen, Tremelo, Kruisstraat 101, verbindingsweg Tremelo-Keerbergen.

 
De ecologische siertuin( 1ha) van Rik en Margriet Wouters is na 40 jaar uitgegroeid tot een schaduwtuin. Ligt voor de helft in het overstromingsgebied van de Dijle. Een vlonderpad maakt de moerassige delen vlot toegankelijk. Meerdere natuurlijke poelen met vooral inheemse planten, waaronder massaal de gevlekte orchis.
 
Bezoekdata in 2013 :
1 en 2 juni, in samenwerking met Velt ; 29 en 30 juni, in samenwerking met de Landelijke Gilde. Telkens van 10 tot 18 u. Geleide rondgang om het uur. Hapje en drankje ; toegang 3 €.

Meer info : www.tremelore.be

Rikwouterspoelmetdotters

Ook geinteresseerd om zelf een vijver aan te leggen ?

Meer info: klik hier

soorten vijvers

juiste ligging

folievijvers

voorgevormde vijvers

Tuin van Martin Lambrichts – Weerstandslaan 4- 3590 Diepenbeek – Brabant

 

Tuin met tal van vaste planten, bonsai, vormsnoei, coniferen, terrassen met potterie en tuinbeelden, Unieke pergola naar de vijver. Veel koperen fontein-en waterelementen en water in beweging.

Tuin te bezoeken tijdens opentuinen 2012 – 23 en 24 juni – open van 10u tot 23u (met sfeerverlichting)

Andere openingsdagen zijn : zondag 1 , 8, 15, 22 , 29 juli : 10- 23u.

 

Inkom : gratis

 

Voor andere dagen is een afspraak gewenst : gsm Martin : 0477/370096

Voor meer info: martin.lambrichts@telenet.be - http://users.telenet.be/open_tuin_martin_lambrichts/Welkom.html

OpentuinMartinLambrichts
Foto20110613131904

Voor een mooie en gezonde vijver zijn zuurstofplanten, water-en moerasplanten van zeer groot belang : ontdek hier de:

Waterplantenkwekerijen van Belgie en Nederland

 

Voor het aanmelden van een (uw) watertuin die hier ontbreekt : klik hier

Deelnemers Open Tuinen 2015 DSC0818 Home België Verenigd Koninkrijk