DSC0818

Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

ONTWERP

 

AANLEG

 

ONDERHOUD

 

GAZON ONDERHOUD

 

HAGEN ONDERHOUD

 

STRUIKEN & BOMEN ONDERHOUD

 

VASTEPLANTENBORDER ONDERHOUD

 

VIJVERONDERHOUD

 

TERRASVLOER ONDERHOUD

 

AFSLUITINGEN ONDERHOUD

 

TUINMACHINES ONDERHOUD

 

OPRIT en TUINPADEN

 

PLANTENFOTO'S EN INFO

 

VASTE PLANTEN BORDERS : ONDERHOUD - delen , verplanten, scheuren, bemesten....

imagesaspx

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

Ook vasteplanten borders vragen de nodige verzorging en onderhoud. Om gezonde en evenwichtige borders te behouden is het nodig tijdig onkruid te verwijderen, regelmatig te bemesten en in droogte periodes de nodige watergift te voorzien. Veel vaste planten doen het ook beter als ze regelmatig worden teruggeknipt, uitgebloeide bloemen worden verwijderd en tijdig verjonging gestimuleerd wordt. Topzware planten zullen op windgevoelige plaatsen en na stevige regens bovendien dankbaar zijn voor de nodige steun.

Watergift

Indien de gepaste planten in de geschikte grond en het juiste klimaat aangeplant zijn, zal er nauwelijks beregend dienen te worden tenzij in extreme omstandigheden, denk maar aan de zomer van 2009 waar we in onze contreien meer dan 90 dagen geen druppel regen zagen...

De ideale beregening is makkelijkst door druppelbevloeing te realiseren , ook libellesproeiers zijn geschikt. In regel geldt net als voor de meeste andere planten, liever ÈÈnmaal goed besproeien dan vele malen weinig. Of je inderdaad voldoende beregend hebt is makkelijk na te gaan door even met een schopje te kijken hoe diep het water wel ingedrongen is.

Geef je planten bij voorkeur in de avond water, dan is de verdamping via het grondoppervlak immers heel wat lager dan overdag.

Vooral jonge planten (die in de lente werden aangeplant) zullen de nodige zorgen behoeven, tot ze duidelijk zijn aangeslagen en weer beginnen te groeien.

Onkruid verwijderen – Wieden

 

Onkruid concurreert met de vaste planten, haalt water en voeding uit te bodem en plant zich sterk voort, wees er tijdig bij voor er zaad gevormd wordt. Met een goede mulchlaag van een 8 – 10 cm voorkom je niet alleen onkruidgroei, maar beperk je tevens de vochtverdamping. Onkruiden die via vogels en wind aangevoerd worden verwijder je best in de beginfase, nog voor ze zich volop gevestigd hebben. Meerjarige onkruiden verwijder je makkelijk met een handvorkje . Laat u deze klus door iemand anders opknappen, maak er hem of haar attent op dat er ook tal van (misschien) interessante zaailingen van vasteplanten de kop opduiken , spontane kruisingen kunnen heerlijk zijn om te bewonderen.

Let vooral bij hardnekkige onkruiden als paardenstaart (heremoes –in Vlaanderen ook verkeerdelijk wel kattenstaart genoemd), zevenblad en kweekgras er op dat alle worteldelen uit de grond verwijderd zijn, ieder achterblijvend wortelonderdeel produceert nieuwe boosdoeners.

Bemesten

Vaste planten in een goed gedraineerde vruchtbare grond zullen in regel niet veel bemesting nodig hebben, meestal volstaat ÈÈn jaarlijkse bemesting met een goede organische meststof die niet teveel stikstof bevat en voldoende fosfor(wortelvorming) en kalium(rijke bloei). Ook een toegift van beendermeel in de lente kan heilzaam zijn.

Ideaal is een organische meststof met NPK 7-9-7 , zorg er in ieder geval voor dat het eerste cijfer N ( stikstof) niet hoger is dan de er op volgende !

Bij vasteplanten met hoge sierwaarde van het blad, kan magnesium (kieseriet) toedienen een mooie donkere kleur bewerkstelligen.

Bemest bij voorkeur in de lente na regen , anders de grond na bemesting goed beregenen.

Meer bloei bekomen

Bij sommige vaste planten kan je grote bloemen en langere bloeitijd bekomen door de planten te dunnen en te toppen.

Het verwijderen van zwakke, spichtige scheuten kan bij de Vlambloem (Phlox), Ridderspoor (Delphinium) en Aster stevigere scheuten met mooiere grote bloemen tot resultaat hebben. Mooi en je hoeft ze ook minder te gaan steunen.

Rudbeckia’s en Helenium zullen bij het toppen (afknippen van 2-3 cm net boven knop), bossiger gaan groeien en steviger te been staan en...bovendien mooiere bloemen produceren.

Vaste planten delen , verplanten , opnemen

Na een aantal jaar (2-3) dienen de meeste vasteplanten te worden opgenomen, gedeeld en verplant te worden.

Door je vaste planten voorzichtig uit de grond te halen (opnemen), kan je bovendien eens grondig alle onkruid verwijderen en alle concurrerende wortels rond het plantgat (bomen, struiken..) goed aanpakken, de bodem met meststof verrijken en luchtig maken.

Door de plant te delen stimuleer je verjonging en beperk je (al te) krachtige groei.

Het ideale moment is de late herfst, let er op dat alle gedeelde nieuwe planten voldoende jonge scheuten en wortels hebben – verwijder het oude centrum naar de composthoop.

Soms kan het aangewezen zijn planten die zich blijkbaar niet gelukkig voelen op de hun toebedeelde plaats in de border te verplanten, doe dit steeds tijdens een rustperiode, voor de meesten is dit aan het einde van de herfst, voor niet geheel winterharde planten is dit best in de vroege lente als de grond opnieuw warmer wordt.

Paeonia (pioenen) en Helleborus (nieskruid) houden niet van verplanten, indien dit toch nodig is zal het zeker enkele jaren duren voor de plant zich hersteld heeft ( het verplanten met een zeer grote kluit grond kan soelaas brengen ).

Foto20101029095029

Met druppelbevloeiïng bespaart u tot 50%

Paardestaart

Paardestaart, heremoes - soms ook verkeerdelijk kattestaart genoemd - Equisetum Arvense.

Dubbelebordereindjuli2

Een border in goed gedraineerde vruchtbare grond heeft voldoende aan één bemesting met NPK 7-9-7

PhloxpaniculataLAURAclosup

Phlox paniculata 'Laura' - dunnen zal stevigere scheuten bewerstelligen .

PaeonialactifloraLauraDessert

 

Tips voor de vasteplanten border door Maurice Vergote:

* Ritme is belangrijk in de border, groepering van planten en herhaling

* Kritieke massa's: planten zoals bv. Echinacea (7stks) of Agastache(5stks) plant je in groep -anderen zoals bv. Persicaria kunnen solitair staan.

* Breng dynamiek in de border door met hoogte te spelen

* Gebruik planten om leegtes te vullen en volume te brengen - zoals bv. Anthemis of Agastache

* Hou rekening met de bloeitijd, sommige planten hebben lange bloeiperiodes, anderen zullen in de nazomer door bv. asters en echinacea's aangevuld worden

* Hou er rekening mee dat sommige planten niet graag verplant worden, pioenen en eupatorium houden er al helemaal niet van.

* Andere planten zoals Achillea, Aster Amellus, Salvia en Lupinen houden er juist wel van een andere plek te krijgen of op zijn minst uitgespit te worden en de grond eens grondig te beluchten. Wie dit niet doet constateert soms de mysterieuze verdwijntruc van deze planten...

* Hydrangea Paniculata is een dankbare sierheester voor de achtergrond van de border, met stevige stengels en sierlijke pluimen..

* Ken je bodem, op enkele meters verschil kan de vochtigheidsgraad enorm verschillen !!

* Ook planten hebben voeding nodig, gebruik bij voorkeur een organische meststof met NPK 7-9-7 en geef ook jaarlijks een dosis magnesium (te koop als Kieseriet)

Paeonia 'Laura Dessert ' - pioenen houden er niet van verplant te worden !

HydrangeaPaniculatainborder

Hydrangea paniculata's (pluimhortensia) kunnen 2-3m hoog worden, hebben stevige stengels, bloeien ook op eenjarig hout en geven structuur aan de achtergrond van de borders.

GeleHelleborusbinnentekeningMaurice2 HelleboruswitbinnentekeningMaurice2
DSC0504

Helleborus Orientalis hybriden - foto's februari 2011 -de tuin van Maurice Vergote

WitteHelleborusMaurice
geleHelleborusMaurice2

Bladverliezende Agapanthus kan mits winterbescherming in de border toegepast worden

Vaste planten tuinen bezoeken om inspiratie op te doen

* vaste plantentuinen in België - klik hier

* Great Dixter , Bressingham Gardens , Beth Chatto Gardens , Sissinghurst Castle Gardens in UK

* Le clos du Coudray in Normandie : meer dan 10.000 vaste planten soorten - meer info

Vaste planten koop je best bij gespecialiseerd vaste plantenkwekerijen.

Vaste planten kwekerijen in Belgie

Vaste planten kwekerijen in Nederland

Online verkoop vaste planten

Deelnemers Open Tuinen 2015 DSC0818 Home België Verenigd Koninkrijk