DSC0818

Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

ONTWERP

 

AANLEG

 

ONDERHOUD

 

GAZON ONDERHOUD

 

HAGEN ONDERHOUD

 

STRUIKEN & BOMEN ONDERHOUD

 

VASTEPLANTENBORDER ONDERHOUD

 

VIJVERONDERHOUD

 

TERRASVLOER ONDERHOUD

 

AFSLUITINGEN ONDERHOUD

 

TUINMACHINES ONDERHOUD

 

OPRIT en TUINPADEN

 

PLANTENFOTO'S EN INFO

REINIGEN TERRASVLOER IN NATUURSTEEN, BETON, KERAMISCHE TEGELS, HOUTEN PLANKEN

 

ONDERHOUD VAN TERRAS (natuursteen ,beton, keramische tegels, houten planken )

Ieder jaar opnieuw in de vroege lente of late winter ziet bij de meesten onder ons het terras er uit of het een opknapbeurt best kan gebruiken. Het maakt meestal niet veel uit of je terras uit hout vervaardigd is of uit betonnen , keramische - of natuursteentegels bestaat.

Onder invloed van regen, wind, bladval en meer schaduwuren en minder zon krijgen mos en algen in de wintermaanden de kans zich stevig op de terrasvloer te vestigen. Weinigen voelen zich geroepen om in de winter nog regelmatig de terrasvloer te reinigen en dus wordt het in de lente een hele klus om die groene troep te verwijderen .

Hoe groene aanslag op het terras aanpakken ? ( algen, wieren, mossen )

Voorkomen blijft beter en makkelijker dan genezen, heb je op het terras vochtige schaduwrijke plekken, veeg deze dan ook in de winter regelmatig met brekerzand (scherp zand, grof zand), je schuurt en schrobt zodanig dat algen en mossen zich niet 100% kunnen thuisvoelen en instaleren .

Het probleem van groene aanslag is van alle tijden, uiteraard bestaan er ook heel wat beproefde huis- en tuinmiddeltjes om deze problemen aan te pakken :

° Witte azijn in water oplossen - begieten – schuren- spoelen

° Een scheutje bleekmiddel in water oplossen – begieten – schuren – spoelen

° Een combinatie van mini dosis bleekmiddel (chloor) met witte azijn en veel water: begieten – schuren – spoelen .

Er bestaan ook speciale anti-aanslagmiddelen tegen mos en algen op het terras.

Meestal heb je bij tuincentra en dhz zaken de keus uit geconcentreerde middelen of kant- en klare groenaanslag verwijderaars. Hou je nauwkeurig aan de instructies van de gebruiksaanwijzing en test altijd eerst een KLEIN stukje van je terras alvorens alles te gaan behandelen , dit om te zien of er geen verkleuringen of ander schadebeeld optreedt.

Het gebruik van een hogedrukreiniger is in meeste gevallen niet aan te raden .

De techniek staat voor niets, je bezit een handige hogedrukreiniger, dus waarom deze niet gebruiken om je terras in no time er weer netjes te laten uitzien ?Vaak is het gebruik van een hogedrukreiniger geen goed idee, bij een houten terrasvloer ga je immers bij een te krachtige straal de houtstructuur beschadigen, waardoor vuil en algen zich in de toekomst nog comfortabeler kunnen nestellen . Ook bij een tegelvloer ga je met een krachtige hogedrukstraal niet alleen vaak je voegen beschadigen, maar ook de poriën van je vloer groter en ruwer maken , waardoor vuil, algen , mos een nog beter hechtingsoppervlak krijgen (gebruik je hem toch, zet hem dan op de laagst mogelijke stand en ontzie je voegwerk )

De meeste groene aanslagverwijderaars zijn ook niet plantvriendelijk, probeer dan ook bij het spoelen de uitloop in de tuin of zeker in de vijver absoluut te vermijden.

 

ONDERHOUD NATUURSTEEN BUITENTEGELS (Terras- Oprit )

Een goede blauwsteen (zeker de Belgische en Ierse ) is niet poreus, vlekken (vet, vuil, wijn) verdwijnen na verloop van tijd onder invloed van zon, wind en regen. Vaak volstaat gewoon eens goed schrobben met water en de schuurborstel.

Enkele tips van onze Belgische producenten : Carrières du Hainaut

° Wie niet kan wachten om regen, weer en wind zijn natuurlijk reinigingswerk te laten doen, kan aan een emmer water 2 soeplepels ammoniak toevoegen, over de vloer gieten, goed schrobben en spoelen...

° Bij schaduwrijke plaatsen (door bomen, gebouwen) kan het toevoegen van een kleine dosis javelwater (bleekmiddel) aan water wonderen verrichten, schrobben en naspoelen . Oppassen – uitvloei naar gazon en planten voorkomen.

° Tijdens de lente en later de herfst kan een onderhoud met natuurlijke zeep zonder te spoelen er voor zorgen dat het mooie grijs-blauwachtig uitzicht van de blauwsteen behouden blijft.

Meer lezen hierover :

 

KERAMISCHE TEGELS - ONDERHOUD, JUISTE KEUZE EN AANLEG

Keramische tegels bestaan uit gebakken klei, verrijkt met kleurstoffen en verhardingsproducten. Dankzij moderne productieprocessen maken tegelfabrikanten heden ten dage een enorme waaier aan decoratieve tegelproducten, imitaties van natuursteen inbegrepen.

Keramische tegels voor buitenvloeren hadden in het verleden vaak een slechte reputatie, wie echter de juiste soort tegels kiest én perfect de vereiste plaatsingsmethode volgt, krijgt een schitterende terrasvloer die bijzonder onderhoudsvriendelijk is.

Vakkundige aanleg van de terrasvloer is een absolute must, of je nu kiest voor 4cm dikke tegels of dunnere bij het interieur aansluitende vloeren, bepaalde procedures dienen nauwkeurig gevolgd te worden. Het terras krijgt immers te maken met krimp-en uitzettingsspanningen ten gevolge van temperatuurverschillen (vorst, dooi, opwarming, regen na een zeer warme dag enz.. De vloer moet ook wisselende belastingen moeiteloos kunnen opvangen.

In de vakliteratuur en ook door Pro Caro (Belgische vereniging voor groothandelaars van keramische producten ) wordt aangeraden te kiezen voor tegels met een middelmatige afmeting en een lichte kleur , het WTCB raadt het gebruik van tegels van maximaal 30x 30 cm aan. Grootformaattegels en donkere kleuren verhogen het risico op thermische schokken (grotere warmte absorptie) . Kies ook steeds een vorstvrije tegel met een porositeit van maximaal 0,5% , minder is nog beter !

De plaatsingsmethode is zeer bepalend voor het blijvend succes van een keramische buitenvloer.

Juiste plaatsingsmethodes van keramische buitenbetegeling:

1. De traditionele methode : waarbij steenslag van het huis als fundament gebruikt wordt , dit wordt aangebracht op de vaste ondergrond, meestal zo’n 60-70 cm onder het maaiveld. Op die steenslag en bouwafval wordt dan een laag stabilisé aangebracht, belangrijk is dat de hoeveelheid cement beperkt blijft om een goede porositeit en natuurlijke afwatering te behouden. De hier gekozen tegels dienen zelfdragend te zijn, dus zullen dikker dienen te zijn om zelf de belasting te kunnen dragen.

2. De moderne methode

Bij de moderne plaatsingsmethode van keramische buitentegels gaat men werken met een betonnen vloerplaat van 10-12 cm die bovenop het fundament geplaatst wordt en voor draagkracht dient te zorgen, de tegels worden dan naderhand dubbel verlijmd. Dankzij deze methode kan men ook dunnere niet zelfdragende tegels gebruiken. Heel belangrijk is een goede hellingsgraad (1,5 tot 2cm per meter ) om voor een goede afwatering te zorgen . Bij deze methode is ook zeer belangrijk (zelfs al kost dit extra) om bovenop de betonplaat een drainagemat aan te brengen , deze zorgt er dan voor dat doorgesijpeld water (via voegen) zich niet kan opstapelen maar via openingen in de mat en de helling van het terras afgevoerd wordt. Wie dit niet doet risceert dan na X aantal jaren de betonchape oververzadigt raak aan water en dit naar boven stuwt tot onder de tegel, waardoor bij vrieskoude onherroepelijke schade kan ontstaan.

Meer lezen ....

 

Keramische vloeren op de juiste manier kuisen en onderhouden

Een belangrijke reden waarom keramische tegels zo in de smaak vallen bij tal van gezinnen is het onderhoudsgemak. Bij de juiste keuze van buitentegels heeft u immers tegels met een bijzonder lage porositeit aangeschaft, dit betekent dat ze bijna 100% ondoordringbaar zijn, vet, vuil, vlekken blijven boven op de tegel en dringen niet door. Hoe gladder het oppervlak, hoe minder kans dit vuil ook heeft om zich vast te hechten..

Klachten zijn gevolg van verkeerde vet -en oliehoudende kuisproducten

En toch zijn er tal van klachten over vetvlekken, voetstappen die zichtbaar zijn, de oorzaak ligt hier echter simpelweg bij het gebruik van de VERKEERDE KUISPRODUCTEN , vele goedkope, gekende kuisproducten bevatten olie, zeep en vetten. Als je dit op een niet doordringbare vloer gaat toepassen krijg je een op het oppervlak liggende extra (vet)laag, die er op het eerste zicht leuk en fris uitziet, maar van zodra men op deze vloer gaat leven, zie je voetstappen, vlekken...

Terwijl niemand er bijvoorbeeld aan denkt om zijn ramen met een olie en vethoudend product te gaan kuisen, doet men dit bij een keramische vloer vaak wel, met het gekende resultaat.

OPLOSSING : juiste kuisproducten gebruiken (zonder vet en olie), juiste dosis kuisproduct aanbrengen (niet te veel zeep) en vooral bij het kuisen het vervuilde water ook wegnemen, bij oppervlakkig dweilen zonder goed spoelen en nareinigen verdeel je immers gewoon het vuil over de vloer.

Is het kwaad reeds geschied, dan moet de vloer in eerste instantie in zijn originele staat terug gebracht worden, dwz die lelijke vetlaag moet verwijderd worden, goed schuren met een intensiefreiniger (vb: Lithofin ), laten inwerken, afspoelen en wegnemen van vuil water en in de toekomst met een niet vet- en oliehoudend kuisproduct werken.

TerrasAfrormosia1
stoneexcellence
IerseblauwehardsteenfotoCrulnatuursteen
KeramischeterrastegelsDDkeramiek
carrduhainaut03092r

Carrière du Hainaut -site, groeve in Soignies

Certikerabuitentegels

Keramische tegelproducten bestaan in allerlei formaten, kleuren, je hebt ze zelfs reeds in 'hout look'

Verharde tuinpaden en opritten :

ze moeten niet alleen functioneel zijn maar tevens esthetisch aansluiten bij het tuingedeelte waar ze doorheen lopen :

Meer info over te gebruiken materialen, afmetingen, constructie.

meer lezen

Bannermooietuinenalgemeen
Walfiliimetalenpottendakterrasboom

Exclusieve artisanale plantenbakken

We leven met zijn allen meer buiten, sfeer scheppen en genieten is ook op het terras van belang. Mooie solitairen in duurzame, onderhoudsvriendelijke en toch sfeervolle plantenbakken zijn dan ook een hot item ! Dit zette plantenkweker Filip Engels er in 2007 toe aan om een eigen, artisanale , exclusieve plantenbakkenlijn te produceren : maak kennis met de wondere wereld van WALFiLii

DSC0704

Hydrangea's of Hortensia's zijn schitterende terrasplanten, die maandenlang bloei bieden en zich in een grote pot of plantenkuip best thuis voelen .

Meer lezen over deze prachtige heesters : www.hortensiakwekerij.be

Deelnemers Open Tuinen 2015 DSC0818 Home België Verenigd Koninkrijk