P1140023
P1140023

version française : le jardin de Maurice Vergote

P1140023
P1140023

De Tuin van Maurice Vergote te Oostkamp ( België )

Wie ooit de tuin van Maurice Vergote te Oostkamp bezocht weet dat je om schitterende gemengde plantenborders te zien niet langer het kanaal dient over te steken. Op amper enkele kilometers van het historische Brugge bevindt zich de uitzonderlijke tuin van plantenkenner en plantenkweker Maurice Vergote , een prachtige bekroning van tientallen jaren ervaring en kennis.

Op 69 jarige leeftijd helemaal van niets herbeginnen ,het is niet velen gegeven en toch heeft Maurice Vergote na het overlaten van zijn plantenkwekerij niet alleen een nieuwe kwekerij gelanceerd,maar tevens een prachtige B & B uitgebouwd en last but not least zijn magnum opus : een schitterende plantentuin (met een snuifje Gertrude Jekyll) van meer dan 1,5 ha eigenhandig aangelegd .

Maurice Vergote volgde landbouwschool en automechanica, tijdens zijn legerdienst kreeg hij de kans 18 maand als automechanicus ervaring op te doen en nadien startte hij samen met zijn schoonbroer een garage in Meulebeke.

Na amper één jaar verliet Maurice de autobranche om zich voorgoed in de plantenwereld onder te dompelen.

In de zestiger jaren baatte hij een kleine kwekerij te St-Michiels Brugge uit waar voornamelijk eenjarigen ( lobelia, salvia, edelweiss), chrysanten en hortensias werden gekweekt, 2x in de week werden deze op de bloemenmarkt van Knokke aan de man gebracht. Enige jaren later verhuisde de kwekerij naar Varsenare waar voornamelijk azalea’s (indica en japonica) en laurier werden gekweekt.

 

In de jaren zeventig verhuist de kwekerij opnieuw, ditmaal naar de Oedelemsestraat te Oostkamp. Op een 1ha groot terrein specialiseert Maurice zich verder, naast de eerder klassieke Laurus Nobilis en Buxus teelt wordt ook een aanvang gemaakt met het kweken van rotsplantjes, vaste planten en ontstaat de passie voor helleborus. Bij de kwekerij wordt door Maurice en zijn toenmalige echtgenote Mia Gevaert tevens een mooie tuin in Engelse stijl ‘ De Ruischaerd ‘ aangelegd . De tuin was af en toe toegankelijk en trok toen reeds voor de grote tuinhype van de laatste decennia vele duizenden bezoekers.

 

Om de eigen tuin van de laatste nieuwe planten te voorzien volgden vele reizen naar het Verenigd Koninkrijk, ontstonden vriendschappen en heel wat tuinrelaties. Maurice Vergote was dan ook een van de pioniers op het vlak van vaste planten en bijzondere eenjarigen. Hij introduceerde vele geraniumsoorten en ontwikkelde tal van helleborussen en af en toe werden daarbij op handige wijze de douane en quarantaine regels omzeild. Om zijn botanische juweeltjes op veilige (en snelle) wijze vanuit Engeland tot in Oostkamp te krijgen, reisde Maurice eerst naar Calais, waar hij als Belg in transit beschouwd werd en aan de Belgische - Franse grens lag niemand er wakker van dat deze planten misschien wel uit Groot Brittanië konden komen.

Rond 1985 verhuist de kwekerij opnieuw ditmaal naar een ruim terrein van diverse hectaren in de Wilgenbroekstraat te Oostkamp . Hier specialiseert Maurice Vergote zich volop in het kweken van vaste planten, helleborus en bijzondere eenjarigen (uit Engeland). De kwekerij wordt naar analogie van de straat Wilgenbroek geheten , via zijn vele reizen naar Engeland en goede relaties weet Maurice , jaar na jaar de crème de la crème aan bijzondere eenjarigen en vaste planten te introduceren en een stevige reputatie in België en buitenland op te bouwen . Wat o.a. resulteerde in de bijzondere interesse van hare Majesteit koningin Paola .

Na 20 boeiende jaren laat Maurice de kwekerij Wilgenbroek over en begint op 68 jarige leeftijd aan een nieuwe uitdaging. Op de gronden aanpalend aan de kwekerij start hij met de renovatie van een oud boerderijtje tot een prachtige en sfeervolle B&B . Maar de groene vingers blijven kriebelen en eens de Bed & Breakfast operatief, start Maurice met ongeziene energie en passie aan zijn Magnum Opus – een schitterende 1,5 ha grote tuin.

Het werkterrein voor de tuin was een simpele weide, waarvan nu nog de restanten als wandelpad tussen de weelderige borders te bewandelen zijn. In het voorbereidingsjaar werd de grond onkruidvrij gemaakt, nadien werd met behulp van een viertandige riek een 8cm dikke laag compost in de grond ingewerkt.

Het eerste jaar werd een dubbele 100m lange border van drie tot vier meter diep aangelegd. Het jaar daarop volgde een derde honderd meter lange border gelegen langs de spoorweg en enkele hagen als windscherm. In het derde jaar kreeg de rozentuin vorm en werden diverse variëteiten azalea’s en rhodo’s aangeplant. In het vierde jaar werden tal van fruitbomen met ziekte resistente oude rassen aangeplant en een collectie hydrangea’s. En in het vijfde jaar zag Maurice dat het goed was...en ging zijn energie naar zijn andere nieuwe passie ‘ De Agapanthus’, waarvan er momenteel reeds een collectie van meer dan 100 soorten te bewonderen (en binnenkort ook te kopen) is.

Een plantenkweker in hart en nieren kan het experimenteren niet laten en uit 'Findleys Blue' en 'Bressingham Blue' ontstond de nieuwe agapanthus variëteit : ‘ Agapanthus Maurice’, donker blauw van kleur met stevige korte stengels en opvallend brede bloemen, een pareltje ! Maar er is meer, ook een nieuwe bijzondere echinacea ‘ groenkopje’ werd door Maurice geselecteerd en is binnenkort verkrijgbaar.

De tuin van Maurice wordt volledig behandeld met effectieve micro organismen, als organische meststof wordt vaak naar de formule 7-9-7 beroep gedaan en jaarlijks krijgen de planten ook een flinke dosis magnesium in de vorm van kieseriet. meer info: klik hier

 

De tuin is ondertussen omwille van gezondheidsredenen verkocht , de Agapanthus collectie is thans te vinden bij Tim Wyckstandt - Jezuïetengoed 15 - 9880 Aalter : zie de website : www.agapanthuskwekerij.be

bordertegenspoorweg
borderfoto
P1140002
P1140005
AgapanthusMauricemiddenaug
Kalimeris incisa 'Madiva'
wojY1qjNFqZw
zicht op tuinpaviljoen tuin van Maurice Vergote Kniphofia - Vuurpijl
rhodoenazaltvm rhodoenazaleatvm
P1240114
Alliumgigangteumtvm IrisGermanicaPeachJam2TMV asphodelusalbus2

Iris Germanica Peach Jam

Alium 'Ambassador'

Asphodelus Albus

papaperheartbeat3 salviahotlips GeumLisannetvm

Salvia Hotlips

Papaver Heartbeat

Geum ' Lisanne '

achterBB
mauriceingesprekmetBBgast
vooraanzichttuinBB
dubbeleborderzichtvanafbegin dubbeleborderlinks dubbeleborderstartrechts2
campanulablueboomers2 klimroospecheklcloseup
mooiwittepioentvm

Klimroos

Paeonia' Jan van Leeuwen '

Campanula ' Blue Boomers '

enkelevasteplantenborder bordersplitsing
Aliuminborder
haagbredeweg rozenpergola
Hypericum calycinum herfsthooi

Hypericum calcynum - herfsthooi

CistusclupTVM
papaverJohnMetcalf
closeupblauweschijnpapaver Heuchera pruhonice clup

Eind mei 2011 : tal van oude rozen te bewonderen in de tuin van Maurice Vergote te Oostkamp.

HeesterroosJohnDavisglobalview HeesterroosJohnDavisCloseupVN RosaAugusteGervaisklimroosvn

Heesterroos 'John Davis' - links globale foto - rechts closeup- nostalgische roos, gevuld, fijne kruidige geur- doorbloeiend.

Klimroos - Rosa 'Auguste Gervais' - kleinbloemig, halfgevuld, kopergeel- zalmkleurig - éénmaal bloeiend.

RosaPleinedegraceVNcloseup
RosaDentelledeBrugesVN RosaMariePaviccloseup

Rosa 'Plein de Grace' - kruissing tussen Rosa 'Ballerina en Roda 'Filippes'- korte maar uitbundige bloei - Louis Lens 1983

Rosa ' Dentelle de Bruges' is een Rambler - Liaanroos met witte kleine dubbelvormige geurende bloemen in trossen - niet herbloeiend de hoogte is ca 400 cm..het is een ware zee van bloemen ...een aanrader !

Rosa 'Marie Pavic' - dit is een bijzondere heesterroos met mooie frisse witte bloemn , lekker geurend en doorbloeiend, doorbloeiend en laag blijvende heesterroos

RosaRugosaMartinFrobisher RosaBorbonianaLouiseOdiervn3
RemontanthybrideFisherHolmes

Rosa Borboniana 'Louise Odier'

Rosa rugosa 'Martin Frobisher'

Remontant hybride roos 'Fisher Holmes'

RosaRugosaHansa2 RosaRugosaYellowDagmarHastrup RemontrantHybrideBaronnePrevostVN

Remontanthybride roos 'Baronne Prevost'

Rosa rugosa 'Hansa'

Rosa rugosa 'Yellow Dagmar Hastrup'

Rozenpergolaglobalview
RosaChinensisSophiesperpetual

Rozenpergola - zicht op 27 mei 2011

Rosa chinensis 'Sophies Perpetual'

rozenpergola27mei2011pic1
Rozenaankastanjehekmei20114

Rozenpergola -zijzicht op 27 mei 2011

Ontdek de rozenkeuze van Maurice Vergote : klik hier

RosaFernandTanne2
rozenpergolanaam rozenpergola27mei2011pic2

Rosa 'Ferdinand Tannee

AgapanthusMauricemooiVNNkleurcontr Beehappylaatjetuinzoemenkort
HydrangeaserrataGrayswoodVN3

Een van Maurice laatste passies was het verzamelen van een mooie collectie Agapanthus en het verwerven van een bijzonder mooie en compacte eigen winning : Agapanthus 'Maurice' , door gezondheidsredenen , gaf Maurice deze collectie door aan kweker Tim Wyckstandt uit Aalter - zie www.agapanthuskwekerij.be

In de tuin bevindt zich ook een uitgelezen collectie Hydrangea's (hortensia's) , vele bolhortensia, lacecaps, tellers, serrata soorten, paniculata en arborescens. Deze soorten zijn te verkrijgen bij hortensiakwekerij Ajisai te Damme

HydrangeaserrataOdorikaAmachavn

 

Maurice Vergote verkocht om gezondheidsredenen het eigendom en woont thans met zijn echtgenote in het centrum van Brugge, Langerei nr 47, de nieuwe eigenaars stellen de tuin echter op 1 september 2013 nog eens open: 11-19u.

De traditionele Agapanthusdagen 2016 gaan door bij agapanthuskweker Tim Wyckstant te Aalter

De jaarlijks Hydrangeadagen 2016 gaan door bij de Hortensiakwekerij Ajisai van Dirk Staels te Damme

AgapanthusInsbruckglobalview
AgapanthusMauricemiddenaug1

Welkom op de Agapanthusdagen

2016

-meer info

  AJISAI - Hortensiakwekerij