DSC0818

Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

ONTWERP

 

AANLEG

 

ONDERHOUD

 

GAZON ONDERHOUD

 

HAGEN ONDERHOUD

 

STRUIKEN & BOMEN ONDERHOUD

 

VASTEPLANTENBORDER ONDERHOUD

 

VIJVERONDERHOUD

 

TERRASVLOER ONDERHOUD

 

AFSLUITINGEN ONDERHOUD

 

TUINMACHINES ONDERHOUD

 

OPRIT en TUINPADEN

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

 

HOUTEN OMHEININGEN EN POORTEN ONDERHOUD : houtbescherming, insecten en zwambestrijding...

imagesaspx
Kastanjehoutenboombankvlechtwerk

Hekkens, schuttingen en omheiningen dienen vaak niet alleen als erfafscheiding maar tevens als windbrekers of gewoon een decoratief element met toegevoegde waarde voor de tuin.

Ons woord ‘tuin’ is overigens afgeleid van het Gemaanse woord ‘tun’ , wat niet meer of minder betekent dan een omheining gemaakt met gevlochten wilgentuinen. De tuin werd aldus een door de mens afgebakende ruimte waarbinnen hij gewassen verbouwde. De tenen vlechtschermen die de dag van vandaag zo in de mode zijn ogen dus niet alleen mooi, ze zijn ook de originele tuinomheining die onze voorouders gebruikten.

In dit artikel gaan we het vooral hebben over houten schuttingen en omheiningen en het onderhoud dat er mee gepaard gaat, uiteraard zijn er ook evenwaardige alternatieven waar klassieke tuindraad gecombineerd wordt met aldan niet groenblijvende heesters (vb. Taxus, Buxus, Prunus lusitanica, Liguster, Rhododendron (grotere tuinen),Carpinus enz..) of met geplastificeerde vlechtschermen.

Vlechtschermen : bestaan uit dunne gevlochten latten van grenen of lariks- bevestigd in een zacht houten kader, meestal te koop in een hoogte van 1,8m. Ze geven onmiddelijke privacy, maar zijn niet bijzonder sterk.

Wankantschermen : schermen die bestaan uit elkaar overlappende horizontale planken - bestaan in zachthout (ruw of geschaafd) en in hardhout (duurzamer bv. ceder) . Ruw hout oogt natuurlijker maar is minder weerbestendig en moeilijker te behandelen met houtconserveringsmiddelen.

Tegelschermen : soms ook wel potdekselschermen genoemd, meestal vuren tegels die op een houten geraamte worden genageld, algemeen te krijgen, voldoende privacy en veiligheid- bestaan in diverse hoogtes.

Tenen vlechtschermen : dit zijn schuttingen waarbij tenen meestal van wilg of kastanje gevlochten werden tussen stevige palen, ze bieden een goede bescherming tegen de wind, dieren en geven privacy, oogt biezonder natuurlijk, maar zijn afhankelijk van gebruikte materiaal beperkt in levensduur (kastanje hout kan behoorlijk lang standhouden)

Dubbele Schuttingen met liggers binnen en buitenkant - deze schuttingen hebben aan beide kanten verspringende horizontale latten, ze zijn ideaal als windbreker en geven voldoende privacy.

Trellisschermen : of schaarhekkens, gemaakt van latten of halfronde stokken, staan in ruitvorm, decoratief, maar weinig privacy biedend - beplanting ervoor is noodzakelijk.

Onderhoud

Voorkomen is ook hier beter dan genezen, om de levensduur van palen te verlengen is het belangrijk gebruik te maken van metalen paalhouders, deze voorkomen een direct contact tussen paal en grond , waardoor de palen minder snel afbreken. Ook omheiningen in hout laat je best niet rusten op gras of grond maar op een betonnen plint tussen de palen. Tenzij je hekken of omheining bestaat uit natuurlijk rotbestendig hout ( eik, robinia,larix, red cedar...)zal dit op geregelde tijdstippen met een houtbeschermingsmiddel dienen behandeld te worden . Doe dit steeds op gereinigd droog hout en wees voorzichtig bij de keuze van te gebruiken houtbeschermingsmiddelen.

Houtbeschermingsmiddelen

Wie geen duurzaam hout gebruikt, moet rekening houden dat dit onder invloed van vocht, warmte, UV straling, schimmels en insecten, zonder bescherming géén al te lang leven beschoren is. Vooral hout dat in contact staat met de grond of water krijgt het zwaar te verduren én daarom wordt dit hout vaak met chemische middelen geïmpregneerd. In het verleden werd daarbij vaak gebruik gemaakt van metalen, deze bevatten chroom, koper,zink en arseen (groene kleur van hout) en wat bleek deze stoffen waren zeer toxisch en schadelijk voor mens en milieu. Na verloop van tijd gingen ze immers uitlogen (ontsnappen en in de bodem en grondwater terecht komen) en ook contact met huid kan (kon ?) vooral bij kinderen 'kankerverwekkend' zijn.

Verbrandt daarom nooit zelf oud tuinhout - hierbij komen bijzonder giftige dampen vrij- die voor uzelf en het milieu bijzonder schadelijk (kankerverwekkend) kunnen zijn !

De Europese wetgeving is thans wel heel wat strenger en er bestaan minder milieu belastende beschermingsproducten - zie (Komo Keurmerk in Nederland ), voor de behandeling van uw hout kan u producten op basis van natuurlijke olien(beitsen) gebruiken of watergedragen verven (met harsen).

Houtbeschermingsproducten

Bondex

Cuprinol

Jotun - Woodex

La Seigneurie

Remmers bouwchemie –Aidol

Rustol

Sikkens - Cetol

Xyladecor

colstropschermpanelen
collstropomheining
forestavenue
sepulchre
Trellisschermen
Potdekselen

Trellisschermen

Vlechtschermen en vlechtbank voor rond boom

Potdekselen schutting

Fabrikanten en importeurs tuinhout, omheiningen en poorten :

* Castanea - Zoersel

* Collstrop Garden- Waregem

* Cottage Garden- Waregem

* Durnez Kurt - Dadizele

* Houtland - Dendermonde

* Kama Borius- Ichtegem

* MDM Green

* Vernafix bvba -Kortemark

* Woodsecrets- St Job in 'Goor

Landelijke weideomheiningen en poorten in Britse stijl.

Meer informatie over duurzame houtsoorten en houtbeschermingsmiddelen , handige tips

zie onze pagina : Houtbescherming voor buiten in de tuin.

Deelnemers Open Tuinen 2015 DSC0818 Home België Verenigd Koninkrijk