DSC0818

Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

ONTWERP

 

AANLEG

 

ONDERHOUD

 

GAZON ONDERHOUD

 

HAGEN ONDERHOUD

 

STRUIKEN & BOMEN ONDERHOUD

 

VASTEPLANTENBORDER ONDERHOUD

 

VIJVERONDERHOUD

 

TERRASVLOER ONDERHOUD

 

AFSLUITINGEN ONDERHOUD

 

TUINMACHINES ONDERHOUD

 

TUINCONSTRUCTIES

 

PLANTENFOTO'S EN INFO

 

VERHARDE TUINPADEN EN OPRITTEN : materialen, onderhoud

Bestrating dient o.i niet alleen praktisch en functioneel te zijn, maar ook esthetisch aansluitend of contrasterend met het tuingeheel of deelelementen ervan. Je kan er ook gevoelig de structuur van je tuin mee bepalen, zo zal een breed tuinpad voor een scheiding zorgen tussen twee tuinonderdelen en een smal kronkelend pad eerder een verbinding vormen naar een volgend onderdeel.

Praktisch : hou bij de keuze van de materialen en de breedte van je tuinpaden ook rekening met de belasting en de functionaliteit.

Een pad dat twee onderdelen van de tuin met elkaar verbindt moet in regel minstens 1m -1,2m breed zijn , dan kan je makkelijk elkaar met 2 mensen passeren en heb je ruim overschot dit ook met de kruiwagen te gebruiken.

Hou bij het ontwerp van je tuinpad er steeds rekening mee dat wij mensen in regel steeds voor het kortste traject tussen 2 punten kiezen, een pad dat zich kronkelend naar het tuinhuis, poolhouse of serre slingert heeft veel kans om snel in onbruik te raken .

Een tuinpad dient in alle weersomstandigheden bruikbaar te blijven, een goede afwatering in de juiste richting, is dan ook belangrijk , niemand vindt het leuk om bij een stevige regenbui aan zijn voor-of-achterdeur of zelfs garagepoort met een kleine vijver geconfronteerd te worden ! Hou ook rekening met natuurlijke uitzetting, blijf met je pad steeds een 5cm onder het niveau van deuren, door het opvriezen kan je pad in de winter immers lichtjes omhoog komen , met de nodige gevolgen van dien..

Ook de ondergrond van de tuin zal een bepalende rol spelen in de soort verhardingsmaterialen die je kan gebruiken en in de dikte van de fundering, wie een tuinpad in zand wenst te leggen, kan op stevige ondergrond (vb.zandgrond) voldoende hebben aan een stabiele laag van 7-10 cm zand, wie op slappe, natte grond tuiniert zal al snel een funderings laag van 15-20cm zand nodig hebben.

TIP : Ga voor u een duur tuinpad of oprit aanlegt ook na of alle thans nodige of in de toekomst nodige , leidingen en of, afvoerbuizen,die het traject van de pad moeten kruisen reeds voorzien zijn, leg desnoods op een strategische plaats een wachtbuis. Electriciteits maatschappijen willen meer en meer hun leidingen ondergronds aanbrengen... wees voorbereid !

Natuurlijke verhardingsmaterialen

* Houtsnippers en schors : geschikt voor een informele, natuurlijke tuin en vooral voor tuinpaden die niet té frekwent gebruikt worden, graag een 10 cm grond weg en leg een laag van minimaal 10cm. Om de twee jaar dient een nieuwe laag aangebracht te worden gezien houtsnippers en schors langzaam verteren (composteren) .

* Houtschijven : 8 tot 10cm dikke schijven van boomstammen, mooi tegen elkaar aanplaatsen en zo weinig mogelijk tussenruimte laten, de ruimte tussen de houtschijven kunnen met houtsnippers of zand aangevuld worden, enig nadeel is dat op schaduwrijke en vochtige plekken algen het hout wel behoorlijk glad kunnen maken.

* Houten tuintegels : op een stevige ondergrond van ca 7-9 cm grind of puinafval en daarboven een stevige laag zand van 5-7,5 cm, kunnen vierkante houten tuintegels aangebracht worden.

* Schelpen en sintels : vooral in informele en natuurlijke tuinen van toepassing, deze tuinpaden zijn redelijk onderhoudsintensief gezien het materiaal op mysterieuze wijze langzaam verdwijnt, regelmatig aanvullen is dus de boodschap, deze paden hebben ook een goed kantboord nodig om alles netjes op zijn plaats te houden.

* Zwerfkeien : een tuinpad met zwerfkeien in een cementbed is mooi, maar onpraktisch als er nog kleine kinderen of hoogbejaarde tuinliefhebbers het pad frekwenteren. Zwerfkeien zijn meestal ook niet goedkoop in aanschaf.

* Grind en ook dolomiet blijft een populair materiaal voor tuinpaden, belangrijk is dat er een stevige fundering voorzien wordt. Graaf zeker een 20cm grond uit, breng dan eerst een stevig worteldoek aan en vul de sleuf eerst met een 10 tot 15cm dikke laag puin of gemalen beton, het materiaal goed aandammen en inwateren, nadien een minimaal 7cm dikke laag dolomiet aanbrengen , fijne dolomiet (0/5mm) oogt mooi egaal maar is niet zo waterdoorlatend als 5/15 mm.

* Natuursteen - flagstones - kasseistenen

Er zijn tal van natuursteentegels in de handel, voor tuinpaden kan je kiezen uit kleine, middelgrote of grote rechthoekige of vierkante tegels uit diverse materialen zoals o.a. blauwe hardsteen, graniet, leisteen, kalksteen, zandsteen, basalt.. of onregelmatige formaten zoals flagstones. Voordeel van natuursteen is dat het een zeer duurzaam gesteente is met een lange levensduur.

Bestratingsmaterialen

* Betontegels - betonklinkers : de tijd dat de goedkope klassieke 30 x 30 cm betontegels of 'trottoirtegels' in vele tuinen opgang maakten ligt reeds ver achter ons, toch worden ze om functionele en economische (goedkoop!)redenen nog af en toe toegepast, om enige variatie te bekomen kan je ze ook in een halfsteensverband leggen, er bestaan inmiddels ook vele kleuren en formaten van.

* Kleiklinkers : Gebakken kleiklinkers zijn een bijzonder aantrekkelijk en milieuvriendelijk materiaal, ze blijven kleurecht, zijn zeer slijtvast en vorstbestendig en hebben een gemiddelde levensduur van ca 125 jaar.

Als basisproduct worden minerale grondstoffen (voornamelijk klei )gebruikt, een natuurproduct dat in overvloed aanwezig is. Bovendien bestaan ze in tal van kleuren en formaten , hoe meer kalk er in de klei aanwezig is , hoe bronskleuriger de klinker wordt, hoe meer ijzer er in de kleisoorten aanwezig is , hoe roder de klinker er uitziet. Kleiklinkers worden gebakken op ca 1100 °C , dat is nog zo’n 100°C meer dan gevelstenen, wat voor een extra slijtvastheid , drukbestendigheid en resistentie tegen agressieve stoffen zorgt.

 

* Grindtegels :een van de oudste en bekendste tegels die we kennen is de grindtegel. De grindtegel is een betonnen tegel met een deklaag van siergrind, dan wel split. De tegels zijn populair vanwege hun duurzaamheid en vele toepassingsmogelijkheden. De grindtegel is leverbaar in diverse maten en kleuren.

Grindtegels behoorden tot de eerste siertegels in de lage landen, het zijn in feite betontegels met een deklaag van split of grind, naast de klassieke grindtegel met geelwitte berggrind zijn er in de loop der jaren ook tal van andere grindsoorten in de toplaag verwerkt geworden , zoals o.a. basaltsplit, maasgrind, porfiersplit of carrara-grind. Deze tegels bestaan in diverse formaten en zijn zeer kleur- en slijtvast .

 

* imitatiekasseien - koppelstoneklinkers - abbeystones : getrommelde bestrating brengt een nostalgische sfeer in de tuin, door hun behandeling in een roterende trommel worden de klinkers licht beschadigd en krijgen ze een oude of antieke uitstraling.

GrassenenTrachycarpus

Grindpaden ogen natuurlijk in grote tuinen, parken , arboreta en zijn functioneel in alle weersomstandigheden

WatertuintjeColchesterpark

Natuursteenbetegeling in Colchester Park.

tuinhuissnt

Ingewerkste stapstenen - foto-locatie: tuin de Berceau te Oostkamp.

Doorgangnaarkwekerij
DryGardensfeerbeeldHydeHall

Informeel tuinpad van dolomiet of kiezel tussen plantenborders - fotolocatie RHS Hyde Hall

Flagstonewegje

Flagstone pad, natuurlijk en harmonieus

padlangsprairietuin
slingerendpad3
IerseblauwehardsteenfotoCrulnatuursteen
Dirktuinindeherfst

Breed pad in dolomiet, handig voor als je ook met de wagen naar de schuur , tuinhuis of paardenweide dient te rijden, een lang tuinpad geeft ook een bijzonder dieptegevoel

Tuinpad in ierse blauwe hardsteen .

Eenvoudig grindpad tussen de prairietuin.

 

WIDABO bvba . : gespecialiseerd in grondwerken : graafwerken, verhardingswerken, aanleg parkings, opritten, sierbestrating, nivelleringswerken...

Deelnemers Open Tuinen 2015 DSC0818 Home België Verenigd Koninkrijk