DSC0818

Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

ONTWERP

 

AANLEG

 

ONDERHOUD

 

TUINARCHITECTEN

 

TUINAANNEMERS

 

PLANTEN

 

AFSLUITINGEN

 

OPRIT en TUINPADEN

 

VERLICHTING

 

TUINMACHINES

 

TUINCONSTRUCTIES

 

VIJVERS

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

Een mooie tuin ontwerpen

imagesaspx

Soms lijkt het of heel wat tuinen volkomen natuurlijk tot stand gekomen zijn, alles ziet er informeel en ontspannen uit, planten groeien weelderig schijnbaar willekeurig door elkaar , je hebt het gevoel dat niets gepland is en toch heerst er geen chaos. Maar zelfs hier is meestal een goed ontwerp en een regelmatig ingrijpen en bijsturen door de tuinder een absolute noodzaak.

Iedere mooie tuin kan een bepaalde vorm van ontwerp of structuur goed gebruiken, dit betekent niet dat je zonder dit niets kan bereiken, maar wel dat je je heel wat nodeloze inspanningen (en centen ) kan besparen.

P1200424

 

Voorafgaand aan het tuinontwerp moeten enkele vragen beantwoord worden :

1. Wat zijn de mogelijkheden van je terrein ?

2. Wat zijn je interesses, waarom wens je een tuin ?

3. Welke tuinstijlen bestaan er , wat benadert het best mijn persoonlijke visie en wat past het best bij mijn woning en het omliggende landschap ?

4. Maak een voorlopig plan waarop je de basisstructuur in grove lijnen uitzet !

5. Het kiezen van je favoriete planten en het maken van een beplantingsplan !

P1120937

 

1. Wat zijn de mogelijkheden van je terrein ?

Je tuin bevindt zich normaal gezien bij een woning in een omliggend landschap, heeft diverse delen met een bepaalde ligging (op het Zuiden, Oosten, Noorden , Westen) . De ligging van deze terreinen zal voor een stuk je plantenkeuze bepalen of beperken, een vijver of zwemvijver leg je meestal niet op het noorden...

De tuin zal steeds kleine micro klimaten ontwikkelen, verhoogde gedeelten op het zuiden zullen sneller opwarmen, schuttingen en muren op het zuiden zijn ideale plaatsen voor vorstgevoelige planten. Plaatsen die in de winter in de schaduw van je woning vallen zijn niet aan te raden voor vorstgevoelige planten.

 

Je woning moet vlot bereikbaar blijven, er zullen paden dienen aangelegd te worden, naar beveiliging wens je misschien een ondoordringbare haag. Windsingles met bomen of struiken kunnen een belangrijke factor vormen voor de leefkwaliteit op je terras, planten mogen niet het licht van de woning belemmeren...

 

Misschien zit je midden de natuur met op de achtergrond een schitterend landschap, dan kan een uitzicht daarop een positieve factor vormen, een ‘natuurlijk’ overlopen in dit landschap een extra troef betekenen. Wens je bv. een boomgaard achter in de tuin aan te leggen, kies dan voor hoogstam of driekwart stam zodanig dat je een mooi zicht behoudt op je achterliggend landschap.

 

Wat is de bodemstructuur van mijn tuin ? Hoe staat het met de grondwaterspiegel ? Dit zijn allen belangrijke elementen die voorafgaand aan het tuinontwerp dienen gekend te zijn.

P1220162
Foto20100114085609
bordersmauriceweb2
P1220352

2. Wat zijn mijn interesses, waarom wens ik een tuin?

Een tuin ontwerpen en aanleggen is één zaak, een tuin optimaal laten uitgroeien en onderhouden is een andere.

Bij de bepaling van wat u in uw tuin allemaal gerealiseerd wenst te zien is het dus uiterst belangrijk in te schatten welk soort tuinier u bent. Bent u iemand die absoluut geen groene vingers heeft en bovendien over weinig vrije tijd beschikt, kies dan niet voor een onderhoudsintensieve tuin.

Bent u daarentegen een fervent plantenliefhebber en handige ‘ Harry ‘ dan zal een op plantengerichte tuin ongetwijfeld uw favoriet zijn. Het verzamelen van zeldzame variÎteiten, het perfectioneren van uw borders , het uren werken in de tuin zal dan veeleer als ontspanning en expressie ervaren worden.

 

Wenst u vooral een tuin om in te wonen, te genieten van het buitenleven, uw tuin als extra leefkamer, zorg dan voor makkelijk te bereiken tuingedeeltes, plan uw terras dicht bij de keuken of voorzie een buitenkeuken.

 

Durf ook vooruit te kijken, hou in je achterhoofd dat die speeltuin voor de kinderen er niet eeuwig staat, dat eens ze opgegroeid zijn dit misschien een leuke plaats voor bv. een vijver kan zijn...

 

Ben je nogal milieubewust, laat dit dan ook meespelen in je keuze van tuinontwerp en keuze van tuinmaterialen. Kies bv. voor een zuinig waterbeheer, turfvrije grondmengsels, natuurlijke beplanting die voedsel biedt voor vogels en insecten, bijenvriendelijke beplanting, voorzie een kleine moestuin of boomgaard die u van heerlijke en onbespoten vruchten voorziet.

P1130832
P1200427

 

3.Welke tuinstijlen bestaan er , wat benadert het best mijn persoonlijke visie en wat past het best bij mijn woning en het omliggende landschap ?

Alhoewel uitzonderingen steeds de regel bevestigen heeft een tuinontwerp dat aansluit bij de stijl van de woning en de sfeer van de omgeving behoorlijk wat meer kansen op slagen.

Tuinen indelen in categorieën of tuinstijlen is steeds bijzonder arbitrair, heel wat tuinen zijn vaak een combinatie van diverse tuinstijlen of persoonlijke variaties op tuinstijlen zoals u ongetwijfeld binnen deze site zal ontdekt hebben. De hieronder aangehaalde tuinstijlen zijn dan ook puur richtinggevend .

Formele Tuinstijlen

Een formele tuinstijl vertaalt zich in een tuinontwerp met strakke lijnen, strenge symmetrie en evenwichtige indeling. Een formele beplanting bestaat vaak uit vrij weinig soorten die echter in massa worden toegepast teneinde een zekere uniformiteit van kleur en structuur te bekomen. In een formele tuin staat de beheersing van de natuur voorop, klassieke onderdelen zoals broderies en parterres, in vorm gesnoeide planten ( buxus, taxus, quercus ilex) , leibomen en hagen op stam mogen in het tuinontwerp niet ontbreken.

Historisch hoogtepunt zijn de 17 de en 18de eeuwse Italiaanse en Franse tuinstijl die in honderden , zoniet duizenden kasteeldomeinen toegepast werd.

Een thans weer in de mode zijnde variant zijn de Oosterse formele tuinen, oases voor rust en contemplatie, met formele beplanting en snoeivormen maar eveneens een naturalistische inslag, meer gevarieerde beplanting en bloeiende planten.

 

Informele Tuinstijlen

In tegenstelling tot bij de formele tuinstijl lijkt de informele tuin ahw door de natuur zelf gecreeërd, het menselijk sturen en ingrijpen is zo onzichtbaar mogelijk gehouden. Bij het tuinontwerp zijn ronde vormen, zachte lijnen, weelderige beplanting en gecontroleerde chaos de hoofdkenmerken. Enkele voorbeelden zijn de Engelse landschapsstijl, de cottage of boerentuin en de natuur-en bostuin . Tuinpaden worden zachtjes overgroeid en lopen over in de borders, heesters en klimplanten mogen vrijelijk groeien en enkel gesnoeid omwille van gezondheidsredenen, alles mag zijn natuurlijke vorm ontwikkelen. Menselijk ingrijpen is nodig om bepaalde planten in toom te houden ( door scheuren of verwijderen van zaailingen) en alzo verwildering te voorkomen.

tuinpepels
Depeerdsdonken1
Quercus ilex boom bolronde kruin foto HugoMaes
Chatsworthshowinghuntingtower
VauxleVicomtePanorama22

Bij tal van gespecialiseerde plantenkwekerijen zijn plantensoorten in diverse maten te bekomen en kan je vaak ook de moederplanten op volwassen grootte bewonderen

Engelse landschapsstijl : 18de eeuw - voor meer info - klik op de foto

Franse formele stijl vanaf 17e eeuw - voor meer info - klik op de foto

Sequoiadendronvariegatum

 

'De Vlaamse Vasteplantenvereniging, uw gids in de wereld van planten en tuinen'

meer info:

4. Maak een plan van de basisstructuur van de tuin !

Vooraleer aan de slag te gaan is het zeer nuttig een plan van de basisstructuur uit te tekenen of laten ontwerpen, hierop zijn de reeds aanwezige bomen, gebouwen, hagen, orientatie van de tuin ...voorzien alsook de zones voor gazon, borders, hagen, waterpartij, speeltuin, terras, bijgebouwen, verhardingen, pergola...

5. Het beplantingsplan : kiezen van de planten

- Nu je een basisontwerp bij de hand hebt kan je de diverse onderdelen hiervan verder gaan uitwerken én ook eindelijk aan een beplantingsplan gaan denken.

- Hou bij de keuze van planten rekening met de voorstudie (klimaat, ligging, grondsoort, reglementeringen, gewenste tuinstijl, kleurenvoorkeur.

- Hou tevens bij het kiezen van je beplanting rekening met de herkomst van planten, zijn ze gelijkaardige groeicondities gewend ? Een beplanting met de natuur mee is makkelijker dan alle condities kunstmatig te moeten gaan veranderen.

- Gelukkig zijn er heel wat plantensites en goede boeken waar je informatie vindt om planten te kiezen op :

- Grondsoort : plantenlijsten voor zure grond : meer info , link 2

plantenlijsten voor kalkrijke grond : meer info

plantenlijsten voor zware kleigrond : meer info

plantenlijsten voor droge grond : meer info

plantenlijsten voor vochtige grond : meer info

- Bladhoudend of bladverliezende planten kiezen

plantenlijsten voor wintergroene planten : meer info

planten die decoratief zijn in winter :info

link 2, link 3, link 4

- Bloeiperiode

plantenlijsten van vroegbloeiende lentebloeiers, link 2

plantenlijsten van zomerbloeiers

plantenlijsten van mooie herfstbloeiende planten,verkleuring

link 2, link 3

plantenlijsten van winterbloeiende planten , link 1, link 2

link 3, Link 4

- De Bloemkleur

planten kiezen volgens kleur van de bloem : roodbloeiend, paarsbloeiende planten, blauwbloeiende planten, geelbloeiende, goudgeel, pastelkleurig, oranje, fuchsiakleurig, violet ....

 

- Kiezen volgens de soort planten

Op iedere plantensite kan je kiezen volgens de soort planten: heesters, bomen, coniferen, vaste planten, bloembollen, water-en moerasplanten, fruitbomen, klein fruit, kruiden, eenjarigen ..

 

- Kiezen volgens de hoogte en breedte van de planten

De hoogte afmeting die een volwassen plant bereikt wordt meestal op iedere site en in ieder boek vermeld, vaak staat geen vermelding van de breedte !Probeer ook dit in ieder geval te weten te komen om niet voor onaangename verrassingen te komen te staan, tal van planten groeien immers breder dan hoog !

- Kiezen op standplaats

De hoeveelheid zon en licht die een plant ontvangt is heel bepalend voor de mate waarin ze tot ontwikkeling kan komen of zal wegkwijnen. Dankzij uw basisplan weet je ongeveer hoeveel licht de planten zal bereiken .

Planten voor de volle zon -vb:pluimhortensia

Planten voor gefilterd zonlicht (vb. boerenhortensia)

Planten voor de halfschaduw....meer info

Planten voor de schaduwtuin ...meer info

Planten voor terras en balkon ... meer info

- Kiezen op winterhardheid, vorstgevoeligheid

Niet alle planten zijn in ons wisselend klimaat even winterhard, bij de meeste goede plantenfiches op websites en in boeken is dan ook een winterhardheid vermeld in zones . Planten van zone 8 en 9 plaats je best op beschutte standplaatsen (zuidermuur) of geef je bij strenge winters extra bescherming ( vliesdoek, stro, jutte, noppenfolie - zie winterbescherming van planten

Zone 5 : van -23 °C tot -29 °Celsius = zeer winterhard

Zone 6 : van -18° C tot -23° Celsius = goed winterhard

Zone 7 : van - 12° C tot -18° Celsius = winterhard

Zone 8: van -7 ° C tot -12° Celsius = matig winterhard

Zone 9: van - 1°C tot -7° Celsius = twijfelachtig winterhard

Planten met een winterhardheidszone hoger dan 9 zullen steeds vorstvrij bewaard dienen te worden (garage, veranda, orangerie)

- Kiezen van planten op bijzondere kenmerken :

Planten die bijen en zweefvliegen aantrekken : meer info

Planten die vlinders in de tuin lokken : meer info

Planten die bestand zijn tegen luchtverontreiniging : info

Eetbare planten voor de tuin : meer info

Planten voor de kuststreek, bestand tegen zeewind : info, link 2

Planten voor de prairietuin : meer info

Planten voor de gravelgarden : meer info

 

Uiteraard zal je eens je uit al deze mogelijkheden je favoriete lijstje opgesteld hebt goed moeten nadenken over de combinatiemogelijkheden, samengaan van kleuren, geuren, bloeiwijze, bloeiperiode, vormen, ritme in je border..(herhaling).

Het verdient ook aanbeveling steeds voldoende aantallen aan te schaffen (onpaar aantal) zodanig dat je mooie massieven bekomt.

Conifeer en loofboomkwekerijen in Belgie en Nederland - meer info

ClerodendrumtrichotomummiddenjuliCloseupVN

Sierheesters - sierstruiken kwekerijen in Belgie en Nederland - meer info

bordermetechinaceaphloxmonardahydrangeapan

Vasteplanten, vaste planten, doorlevende planten, kwekerijen in België en Nederland - meer info

RosaMozartLambertPeter1937hmskVNice

Rozenkwekers en rozenkwekerijen in België en Nederland: meer info

Tips bij de keuze van rozensoorten - maak kennis met de persoonlijke rozenkeuze van rozenkwekers en plantenkenners : meer info

MalusdomesticaJamesGrievescloseup

Fruitbomen, klein fruit, oude ziekte resistente appelsoorten, peren, steenfruit vindt men bij fruitboomkwekerijen in België en Nederland - meer info

VijgenindesneeuwVN3

Exotische, mediterrane, subtropische, tropische planten te vinden bij Belgische en Nederlandse exotenkwekerijen - meer info

JekyllYoungwoman
Nimpheawaterlelieonzetuin

Een van de belangrijkste tuindames voor de hedendaagse tuincultuur was ongetwijfel : Gertrude Jekyll.

Waterplanten, oeverplanten, moerasplanten, koop je best bij gespecialiseerde kwekerijen - overzicht kwekerijen in Belgie en Nederland

DE FAVORIETE ROZEN VAN ONZE
VOORBEREIDING VAN HET TERREIN : grondwerken, nivelleringswerken, grondaanvoer, drainage, verhardingswerken, parkings, sierbestrating
WIDABO bvba - grondwerken, bouwwerken, betonwerken
Deelnemers Open Tuinen 2015 DSC0818 Home België Verenigd Koninkrijk Foto20100114085609 DE FAVORIETE ROZEN VAN ONZE VOORBEREIDING VAN HET TERREIN : grondwerken, nivelleringswerken, grondaanvoer, drainage, verhardingswerken, parkings, sierbestrating