Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

DSC0818
Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

Tuinieren als beschavingsideaal

Eind 19de eeuw wordt de tuin in het kader van de romantiek en neo-barok niet langer als een vorm van levensonderhoud gezien, maar veeleer als een bron van spiritualiteit en meditatie . Anders dan heden ten dage beschikken de vele scholen uit de Brugse binnenstad in die tijd over mooi verzorgde sier- en moestuinen . Op diverse foto’s daterend uit het eind 19de eeuw tot begin 20 ste eeuw zien we de voornamelijk jonge dames flanerend over slingerende paden temidden weelderige bloemenpriëlen. Door het veranderend maatschappijbeeld en de druk van het alsmaar groeiend leerlingenbestand zullen de meeste van deze tuinen in de loop van de 20ste eeuw opgegeven worden.

 

Onder invloed van het actuele maatschappijbeeld wordt tuinieren en tuinbeleving als een vorm van zelfrealisatie aanzien.

Vaak wordt ook les gegeven in de ‘gezonde’ buitenlucht van de schooltuin. Gezien heel wat jonge dames uit de betere klassen later verondersteld worden medebezitster te worden van een buitenhuis (cottage) met aansluitende grote tuin, wordt ook in het onderwijs hier meer aandacht aan besteed . Deze “nieuwe chic” kan dan misschien ongewoon lijken, maar het was ongetwijfeld binnen de tijdsgeest ook bijzonder opwindend voor deze jonge dames om met schop, schoffel en kruiwagen aan de slag te mogen gaan.

imagesaspx
FOA53241engelsklooster

Tuin van het Engels klooster te Brugge

FOA3459stleo

Tuin van het St-Leocollege te Brugge

FOA4253damescretiensjardin
FOA64771engelsklooster2
pensionatdesdames

Dames Chrétien dans le jardin - jonge dames studeren op het gras

Tuin van het Engels klooster te Brugge

Jonge dames van Sint Andreas instituut in de tuin ( Engelse tuin van bankier Dujardin te Brugge)

Home België Verenigd Koninkrijk