Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

Plantendagen2010foto2
Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

Historische tuinen

 

Botanische tuinen

 

Romantische tuinen

 

Rozentuinen

 

Watertuinen

 

Vasteplantentuinen

 

Exotentuinen

 

Ecologische siertuinen

 

Tuin en Kunst

 

Combinatie tuinen

 

Plantenkwekerijen met show of voorbeeldtuinen

 

Planten info en foto's

 

Homepagina

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

imagesaspx

TUINDAGEN IN HET PARK VAN BEERVELDE : 54 ste editie - 9,10,11 oktober 2015

thema - herfsteditie : 'JAPAN' :- open van 10u tot 17 u

Komende lente editie 8-9-10 mei 2016 - binnenkort meer informatie

Tuindagen van Beervelde :

De herfsteditie 2015 vindt plaats op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 oktober 2015, van 10u tot 17u.

De Tuindagen van Beervelde (nabij Gent) zijn een begrip geworden in België en omliggende landen : iedere editie opnieuw ontmoeten 200 goed geselecteerde exposanten en   20 000 bezoekers elkaar in een uitzonderlijk mooi privépark temidden een regio die bekend is omwille van zijn plantenkwekers.

De thema van deze herfsteditie is : gastland: JAPAN

Het hoeft geen betoog dat tal van exposanten met Japanse planten zullen uitpakken , Azalea, Camellia, Acer , Hydrangea, Viburnum, Wisteria , Prunus, Cercidiphyllum en uiteraard komt ook Bonsaikunst én de theeceremonie aan bod !

Ook tal van exposanten plaatsen het gastland centraal :

Een unieke bonsaitentoonstelling gebracht door Danny Use van Bonsai Center Ginkgo (stand 702), bonsaispecialist van wereld niveau.

* Een in België nooit geziene collectie Japanse Esdoorns door Benoit Choteau van Pépinières C.E.C.E. (stand 702).

* Luc Van Alboom van Paradise of Japanese Koi zal enkele kois laten zwemmen in een Japanse vijver.

* Voorstelling van het nieuwe boek van Epric Foundation (stand 203) “Epiphyllum hybrids: The Emperors of Japan” (zie bijlage 3.4.). Voor de bezoekers van de Tuindagen is het boekje “Epiphyllum: The Emperors of Japan”, speciale editie Tuindagen Beervelde, gratis verkrijgbaar.

* In de villa (stand 720) brengt Valérie Lavault (Gravin Renaud de Kerchove) een collectie Origami dieren (Japanse papiervouwkunst). Ze brengt ook geluksbrengers in 24 karaats goud, de 12 Chinese dierenriemtekens en 13 hondjes, een echte verzamelcollectie.

* Groenstraat 13 (stand 739) gaan een aantal planten van Japan in de kijker plaatsen in een kleine demotuin, de herfstbloeiende “Saxifraga fortunei” en “Saxifraga cortusifolia”, het mooie siergrasje “Hakonechloa macra” en de mooie varens “Athyrium niponicum”, “dryopteris erythrosora”.

* Kruisbessen ‘proef’tuin (stand 413) brengen een aantal typische Japanse fruitsoorten mee.

* De “Camellia Higo” naast ontelbare andere Japanse "Camellia" soorten bij Camelliakwekerij Guy Van Rysseghem (stand 113).

* De Vierhoekhoeve (stand 616) maakt voor deze gelegenheid een kaasje met Japanse kruiden, ook de Japanse vlag zal erop verwerkt worden.

* E-Flowers (stand 425) brengt Japans bloedgras mee (Imperata cylindrica ‘Red Baron’). Met een felrode kleur in het najaar zal dit zeker een eyecatcher zijn.

* Alle info over de “Hokkaïdo-pompoen”, de “Japanse wijnbes” en de “Japanse duizendknoop” is te vinden bij Velt (stand 714). Zij brengen hun verhaal met een speciale vorm van Japans verteltheater: Kamishibai (紙芝居).

* De Groene Klusser (stand 411) zal op zijn stand een aantal Sansai of berggroenten integreren, dit zijn vaste eetbare planten die ook hier in ons land kunnen gekweekt worden in een ecologische (sier)tuin, daarnaast zullen er een aantal gekende en minder gekende fruitgewassen van Japanse origine getoond worden.

*De Nieuwe Tuin (stand 440) toont ons een prachtig begroeid Japans theehuisje en ze brengen ons een selectie van 24 Japanse groenten.

* De Wiltfang (stand 120) zet zijn Japans tuingereedschap in de kijker zoals dunschaartjes, bloemenscharen, buxusscharen enz.

* Manoir Alexandre (stand 612) zal u, met haar producten uit de Aquitaine, sushi's en maki's

voorstellen.

* Ecosnooze (stand 502) brengen hun eigen kweek “Shiitake” mee. Op zondag 11 oktober

om 16.00 u is er een demonstratie & uitleg over de kweek van de Shiitake door Professor Emeritus Jozef Poppe, dé man die de Shiitake in 1974 België binnenbracht na zijn bezoek aan Japan, waar Shigari & Mori hem hadden ingewijd in de geheimen van deze heel bijzondere paddenstoel.

*Catherine Böttcher (stand 410) zal de Japanse clematissoorten een afzonderlijke plaats geven op haar stand, vergezeld van een extra foto met uitleg. De Japanse clematissen zijn trouwens meestal grootbloemige soorten met een krachtige groei en vrijwel ziekte resistent. Er wordt ook een japanse clematissoort voorgesteld afkomstig uit de groep van de kleinbloemige – laatbloeiende viticella groep.

* Lieven Vanysacker (stand 109), onze specialist Oesterzwammen, brengt voor de gelegenheid ook substraat van shitakes mee.

* Pépinière du Vent Val (stand 650) brengt een selectie van bomen en struiken uit Japan. De Cercidiphyllum japonicum 'Glowball' zal in de spotlight gezet worden.

* Groenpalet (stand 610) brengt Japanse sedums mee: Sedum makinoi, Sedum middendorfianum, Sedum ellacombianum en Sedum cauticola, allemaal zeer geschikt voor de Japanse (rots)tuin. De laatste twee doen het ook goed op groendaken waarbij Sedum cauticola eveneens een prachtig resultaat geeft in groene wanden. eveneens een prachtig resultaat geeft in groene wanden.

*Graefswinning (stand 820) heeft dit jaar twee exclusieve nieuwe Itoh- of intersectionale pioenen. P. Itoh ‘Scrumdidleyumpious’ 2002 en P. Itoh ‘Yankee Doodle Dandy’ 2002. Het verhaal kunt u lezen in bijlage 3.5.

*Pépinière Anemona (stand 116) brengen schaduw- en halfschaduw planten mee waarvan een groot deel zijn oorsprong vindt in Japan.

* Hortensia kwekerij : 'Ajisai ' (アジサイ = betekent Hydrangea in het Japans ) of あじさい (Ajisai in hiragana ) alsook 紫陽花 (Ajisia in kanji ) Dirk Staels geeft u graag de nodige tips en beplantingadvies voor tal van bijzondere Hydrangea soorten die hun oorsprong in Japan vinden.

Goed om weten:

* Bancontact is ter beschikking op het secretariaat aan het binnenplein van het koetshuis.

Praktische Informatie

 

* Data: 9,10, 11 oktober van 10u tot 17u.

* Toegang: 10 Euro per persoon. Inbegrepen inkom, parking, catalogus, plantencrèche en vervoer van de planten tot aan de straat. 8 Euro per persoon voor groepen van minimum 25 personen. en voor aankoopt tickets via de website - Gratis voor kinderen tot en met 14 jaar. Honden aan de leiband zijn toegelaten.

* Restauratie: Verschillende mogelijkheden van een eenvoudig koffieterras tot de ware restauranttafel.

* Waar ? Op de E17 (Kortrijk-Antwerpen), 2 km van afrit 11, richting Lochristi.

* GPS: Lochristi, Beerveldse Baan 33.

* Parking: Gratis in grote weiden.

* Openbaar Vervoer: Met de trein: Beervelde - richting Gent: 16:34, 17:34, 18:34… Beervelde - richting Antwerpen: 16:26, 17:26, 18:26… N.B. Dit is maar een selectie van de mogelijkheden. Deze selectie werd gemaakt in functie van de openingsuren van de Tuindagen van Beervelde. Op zaterdag en zondag rijden geen treinen. De bus is dan de enige mogelijkheid om in Beervelde te geraken. Met de bus: Vanuit Gent Sint-Pieters neem lijn 35 tot in Beervelde en terug. De halte is vlak aan de Kerk van Beervelde en maar op enkele meters van de parkingang.

 

* Logeren ? klik hier

 

* Exposantenlijst : klik hier

 

* Andere inlichtingen - contact informatie : 0032 (0) 9 356 81 82 - info@parkvanbeervelde.be

Website : www.parkvanbeervelde.be

Devierhoekshoeve
indeboomklimmenbeervelde1
TuinpoortBeerveldeenraf
indeboomklimmenbeervelde
images
Valérie Lavault

Terug naar de tuinbeurzen - agenda

2015

klik hier

kingfisherhydrangeas1843to1847hiroshigemfa7b
roofvogels2
Vietnamese-vioolspeler
JefVermassen3

Vorige edities :

De 48ste editie van de tuindagen van Beervelde was opnieuw een groot succes, ook een koude, natte (zaterdag) en kwakkelende herfst kon de bezoekers er niet van weerhouden om vele geïnteresseerde tuin-en-plantenliefhebbers de beurs te bezoeken.

Naar jaarlijkse traditie werden op het terras van de grafelijke villa opnieuw diverse prijzen uitgereikt.

De speciale prijs van de botanische jury ging dit jaar naar Lens Roses voor de roos : Rosa 'Laurent Nicolas' , een doorbloeiende rozenstruik met prachtige, lichtgeurende lilaroze bloemen én gewonnen door een bijzonder dame : nl. Ann Velle-Boudolf

Andere gelauwerden waren o.a. : in de categorie vaste planten : Koen van Poucke met Cardiandra moellendorffii en Ferdinandushof met Chrysanthemum 'St-Jean-de-Beauregard' , in de categorie klimplanten ging de prijs naar Böttcher met een nieuwe selectie Clematis 'King's Dream' uit de viorna-texensis groep. Bij de categorie bollen en knollen ging de prijs naar Amsterdamtulipmuseum met Tulipa 'Arjuna' en Kruiden Klaus met Bulbine frutescens, een kruidig bolgewas met helende werking.

Valeriekijktvanopterras
Acerfotosbeervelde

Traditioneel zijn in de herfst opnieuw educatieve demonstraties met roofvogels door Marc Goossens te bewonderen

herfstgrasbis

Deze herfst kan men kennismaken met zachtaardige Alpaca's op de stand van Eco Snooze.

In de villa (stand 220) zal Valérie Lavault (Gravin Renaud de Kerchove), trouw blijvend aan haar thema 'Wanneer de orchidee een juweel wordt', haar stand gepast inrichten.

harmonieuze bloemsierkunst

Mini-Shetland ponies

Kinderen gaan de boom in

Tijdens de herfsteditie kunnen kinderen bij boomsnoeier Olivier De Visscher , letterlijk de boom in ....

De vierhoekshoeve

Siergrassen sluiten harmonieus aan op het herfstlandschap

Prijzen van de botanische jury -48ste editie

DSC0159
DSC0163
DSC0164

De speciale prijs van Beervelde gaat deze 48ste editie naar Lens Roses met Rosa 'Laurent Nicolas', een doorbloeiende rozenstruik met grote lilaroze,lichtgeurende bloemen, gewonnen door Ann Velle-Boudolf.

Lens Roses

Koen Van Poucke

DSC0120
DSC0116

In de categorie vaste planten werd Koen Van Poucke bekroond met de introductie van Cardiandra moellendorfii, een zeldzame Chinese vaste plant uit de familie van de Hydrangeaceae (Hydrangeafamilie) , een traaggroeiende plant voor een frisse, schaduwrijke standplaats in goede humusrijke grond, bloeiperiode : september , oktober

DSC0125

Ferdinandushof

DSC0127

Deze herfstchrysant met de voorlopige naam Chrysanthemum 'St-Jean-de-Beauregard' charmeerde de botanische jury met zijn bijzondere rozige tint en sterke , gezonde groei .

Böttcher

DSC0129
ClematisKingsDream

Catherine en Dominique Böttcher overtuigden de botanische jury met een recente selectie uit de viorna -texensis groep, nl. Clematis 'King's Dream', uit 2007, japanse herkomst - Kozo Sugimoto.

Amsterdamtulipmuseum

DSC0132
DSC0131

In de categorie bollen en knollen ging de prijs naar Amsterdam tulipmuseum en hun Tulipa 'Arjuna' een mooi gekleurde tulp met een duidelijk geelwit randje aan de bladeren .

Claus Kruiden

DSC0135
Bulbinefrutescens
DSC0136

Kruiden Claus werd bekroond voor Bulbine frutescens, een kruidig bolgewas uit Zuid-Afrika (Kaap provincie) met vlezige bladeren en gele tot oranjegele bloemen, het plantje heeft een helende werking , uit de bladeren wordt een gelei-achtig sap geproduceert dat heilzaam is voor de verzorging van brandwonden, insectenbeten, blaren, gebarsten lippen, zweertjes, er kan ook een thee van gemaakt worden die werkzaam is bij hoest, verkoudheid of artritis . De plant is echter niet 100% winterhard en dient als potplant in de koude kas of gematigde kas te overwinteren.

Mandragora

DSC0141
DSC0138

Mandragora wordt bekroond voor Woodwardia unigemmata , de grootste winterharde varen uit onze lage landen, hij kan tot 2m hoog worden en loopt in de lente spectaculair met rode gevederde bladeren uit die dan langzaam koper-en bronskleurig evolueren, aan de overhangende oude bladeren vormt deze varen kleine broedbolletjes, vandaar zijn bijnaam in het engels : 'Walking Fern' . Het verdient aanbeveling deze aziatische varen toch van een stevige winterbescherming (bladerendek) te voorzien

Groenstraat 13

DSC0143
DSC0144

Rik Storme van Groenstraat 13 werd beloond omwille van zijn bijzondere in het najaar bloeiende collectie Saxifragae, een geslacht dat bij ons veel te weinig aandacht krijgt, maar in Azië en vooral in Japan razend populair is .

Peter C. Nijssen

DSC0147
FritillariaVivaldi6
FritillariaChopin6

Helemaal passend binnen het thema 'Harmonie' zijn de zachtgekleurde bloemen van de grootbloemige Fritillaria (hybriden-kruisingen tussen F. imperialis en F. raddeana ) met als cultivarnamen : 'Vivaldi', 'Chopin', 'Beethoven' (componistenserie )

Kruisbessen 'proef' tuin

DSC0152

De kruisbessen 'proef'tuin werd bekroond in de categorie exotische planten voor Diospyros kaki 'Pendula', een zwierige vruchtboom met een afhangende habitus en vruchten die niet wrang smaken, in Japan staat de kaki symbool voor universele liefdesenergie . De Kaki was ook de enige overlevende boom in Hiroshima en Nagasaki na de atoombommen.

Botanica

DSC0155

De botanische award voor boom of struik ging dit najaar naar Botanica die met de zakdoekenboom Davidia involucrata 'Sonoma' een vaantjesboom introduceren die bescheiden van afmetingen blijft en reeds na 2 jaar bloeit.

De Nieuwe Tuin

DSC0158

Peter Bauwens van de Nieuwe Tuin werd bekroond als beste educatief project , nl. een verfrissende collectie winter (blad)groenten die in de koude kas (serre) voor een harmonieuze en gezonde voeding in de wintermaanden kunnen zorgen.

Jef Vermassen werd gespot in Beervelde en is niet alleen een zeer goede assisenpleiter, maar ook een geïnteresseerd plantenliefhebber .

Prachtige herfstkleuren bij tal van japanse esdoorn soorten

Bij de tuinpoort , dit jaar niet alleen grote buxus, taxus en rhodo's, maar ook Cornus Venus !

seatedbuddhahydrangeasryosukiyagiflickr7c

Hydrangea's (Ajisai' )zijn bijzonder populair in Japan van de bladeren van de ' amacha ' soorten wordt zelfs een zoete thee gedronken ! meer info over hydrangea's

hydrangeasattribogatakorinmma7b

Tal van Hydrangea's zijn endemisch in Japan , ze bloeien rijkelijk in de maand juni en juli - de maanden van het regenseizoen. Nog ieder jaar worden nieuwe botanische soorten ontdekt, vooral de serrata's zijn bijzonder gracieus en verkleuren net als tal van paniculata's in de herfst op spectaculaire wijze:

fotogalerij - herfstverkleuringen van hortensia's :

Planten-en tuinbeurzen in 2019 Plantendagen2010foto2 Home België Verenigd Koninkrijk