Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

Groot Britannië liefhebbers
Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

Zuid-Oost Engeland

 

Zuid-West Engeland

 

Midden Engeland

 

Oost Engeland

 

Noord Engeland

 

Schotse Ooskust

 

Schotse Westkust en Higlands

 

Noord Ierland

 

Kanaaleilanden

 

 

Plantenkwekerijen met show of voorbeeldtuinen

 

Homepagina

verenigdkoninkrijk

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

imagesaspx

Belangrijk :

Heel wat tuinen worden beheerd door de National Trust - leden hebben gratis toegang - het is vaak interessant om een lidmaatschap te overwegen: klik hier

Tuinen bezoeken in het Verenigd Koninkrijk.

In geen enkel ander land wordt met zoveel passie en enthousiasme aan de tuin gewerkt . Gezegend door een mild klimaat en een botanische geschiedenis om U tegen te zeggen, zal het dan ook niemand verwonderen dat het Verenigd Koninkrijk het mekka voor de tuin-en plantenliefhebber is.

Het Britse landschap is dan ook doorweven van prachtige kasteeldomeinen, cottagetuinen, nationale parken, botanische plantentuinen en nurseries met mooie toontuinen en zeldzame planten. Een volledig beeld van al dit moois te geven is quasi onmogelijk, maar we hopen dat de vermelde tuinen en parken u alvast doen watertanden om op zelf ontdekkingstocht te gaan en enkele tuinen te bezoeken.

Tuinen Zuid - Oost Engeland

Deze regio omvat een natuurlijke schoonheid, met vele historische huizen en kastelen.

Het graafschap Kent bevat de Norht Downs hills als ruggegraat en later glooit het landschap verder tot de moerassige gebieden en monding van de Theems. Meer ten zuiden van de Downs ligt het mooie landschap van de ‘ Weald ‘.

Kent wordt ook soms wel de ‘ tuin van Engeland’ genoemd, een bezoek aan de talrijke prachtige tuinen is dan ook een absolute aanrader.

webmap

Hole Park Garden ( Rolvenden, Cranbook - Kent )

Tuinen nemen zo’n 15 ha in beslag en zijn ontworpen door Kolonel Barham, de overgroot vader van de huidige eigenaar in de jaren tussen de eerste en tweeede wereldoorlog . Het zijn tuinen met mooie contrasten, prachtige seizoeneffecten, formele onderdelen aan de ene kant en prachtige borders en woodlands aan de andere kant.

Sfeervolle bospaadjes, formele waterpartijen in italiaanse stijl , perfect geometrische topiary kunst, tropische borders, een wolk van hydrangea’s, rhodo’s ,azalea's, bluebell's u ontdekt het allemaal bij uw bezoek aan Hole Park Gardens.

Open vanaf Pasen ( 4 april tot 31 mei ) – iedere dag van 14h – tot 18h -Open op woensdag en donderdag : van juni tot october Open op herfstzondagen : 10 – 17 – 24 oktober 2010 Toegangsprijs : 6£ volwassenen - kinderen 50 pence - TIP !! Meer info en reportage van ons bezoek in mei 2012 : klik hier

DelangebordersimposanteCynaraCardunculus2

Kaart met de Counties van Zuid-Oost Engeland

Youtubelogo

Bekijk deze tuin op You Tube - klik op het logo !

Sissinghurst Castle Garden ( Cranbook - Kent )

Deze vaak geroemde tuinen zijn ontworpen door de schrijfster Vita Sackville West en haar echtgenoot Harold Nicolson. Het domein getuigt van een uitmuntende natuurlijke schoonheid en is eigendom van de National Trust sinds 1967. De tuin bestaat in feite uit meerdere tuinen, allen compleet verschillend van stijl en gescheiden door sfeervolle muren of hagen. Een van de indrukwekkendste is de ‘ White Garden ‘, met zijn mooie combinaties van wit, grijs en groen. Verder nog vele tuinkamers met o.a. een Cottage Garden met warme brandende kleuren zoals rood, oranje en geel . Er is tevens een recente moestuin aanwezig die ook het locale restaurant ‘ Granary Restaurant ‘van heerlijke groenten voorziet. Verder zijn ook de aangrenzende Woodlands en ‘bibliotheek ‘ van schrijfster Vita Sackville West’ een aanrader om te bezoeken .

Meer info en foto-reportage van ons lentebezoek in mei 2012

Website National Trust

sissinghurstdaveparker
Youtubelogo1

Bekijk deze tuin op You Tube - klik op het logo !

SissinghurstcastleJPG
leedscastlegardends

Leeds Castle Garden ( Maidstone - Kent )

Prachtig kasteel op 2 kleine eilandjes midden in een meer . De Culpeper garden is in echte cottagestijl met oude buxus en oude engelse rozen in prachtige combinatie met vaste plantenborders. Tevens is er een taxusdoolhof, en subtropisch gedeelte te bezoeken.

Meer bezoek info : klik hier

pxHeverCastlerosegardenwithfountainJPG

Hever Castle Garden ( Hever, Edenbridge - Kent )

Domein daterend uit de 13 de eeuw, waar eertijds Anna Boleyn, de tweede vrouw van Henry de achtste, haar kindertijd doorbracht. Het park van 12 ha omvat o.a. een formele tuin, een Tudor kruidentuin, een ommuurde Italiaanse tuin, rozentuin, borders, rhododendroncollecties, boomgaard en een waterdoolhof

Meer bezoek info : klik hier

Een ware tuin van Eden !

Kwekerij Jan Sterken " une pépinière de charme', gelegen op amper 900 m van de Noordzee, met bijzondere hydrangea's, hostacollecties, rozen, oude fruitrassen en speciale vaste planten. Een ware tuin van Eden ! Vanaf eind oktober fruitbomen uit volle grond te verkrijgen , specialiteit oude fruitrrassen met respect voor de natuur opgekweekt, niet geforceerd !

voor meer info - klik hier

Penhurst Place ( Penhurst, Tonbridge - Kent )

Dit middeleews landhuis omvat een aantal mooie tuinen gescheiden door taxushagen. Zo is er o.a. een italiaanse tuin met waterelementen, een interessante rozentuin, middeleeuwse visvijvers, vaste plantenborder, boomgaard en een tuin voor blinden.

Bezoekers die in juli komen kunnen ook de Union Jacktuin in volle glorie bewonderen.

Meer bezoek info en fotoreportage : klik hier

penhurstgarden

Wakehurst Place ( Ardingly, Haywards Heath, West Sussex )

72 ha grote landschapstuin bij een landhuis in ‘ Elisabethaanse stijl ‘, deze tuinen vallen onder het beheer van Kew Garden ( Royal Botanic Gardens) en bevatten onderandere 4 nationale collecties ( namelijk die van Skimmia, Nothofagus, Betula (Berk) en Hypericum (herfsthooi) . Sinds 2000 werkt Wakehurst ook mee aan een bijzonder conserveringsproject ‘ Millenium Seedbank Project’ , dat zich als doel gesteld heeft tegen 2020 reeds 25% van alle planten ter wereld via zaad te conserveren en indien nodig gezien de klimaatveranderingen op bepaalde plaatsen te herintroduceren.

Bij een bezoek ontdekt u mooie botanische tuinen en prachtige natuurlijke valleien en meren.

Het bijzondere micro klimaat met hoge neerslagpercentage en milde temperaturen zorgen voor een bijzonder rijke flora. Enkel van de mooiste onderdelen zijn wellicht de 'Water Gardens' , de Himalayatuin , het Pinetum en de mooie collectie Rhododendrons.

Gans het jaar te bezoeken met uitzondering van de kerstperiode.

Toegang volwassenen : 10£ - kinderen onder de 17 jaar –gratis

Niet open op 24 en 25 december. Open iedere dag vanaf 10 uur ’s morgens te bezoeken.

Winter gesloten om 16u30 - Zomer gesloten om 18 u.

Meer bezoek info : klik hier

WakehurstPlace

Engelse plantenkwekerijen

Op zoek naar Engelse plantenkwekerijen & nurseries ?

klik hier

Plantenkwekerijen.be

Hier vindt u alle plantenkwekerijen terug uit de Benelux

Nieuw: online bijzondere planten kopen via mailorder, plantenwebshops uit Belgie, Nederland, Engeland

klik hier

 

Ontdek onze

PLANTENRUBRIEKEN :

bij het bezoek van tal van mooie tuinen, arboreta, parken, kwekerijen e.a. namen we de kans waar duizenden foto's van planten te nemen en daar naderhand ook de nodige info bij te plaatsen : ontdek ze hier

WakehurstPlace2

Sheffield Park Garden ( Uckfield, East Sussex )

Bospark van 48 ha rond 4 meren die verbonden zijn met watervallen, in de 18de eeuw ontworpen door de bekende ‘ capability ‘ Brown. Prachtige herfstverkleuringen met vele fothergilla’s, acers en kastanjebomen. Het domein bevat een interessant arboretum, vele mooie azalea’s en rhododendrons ( houder van de nationale collectie van harde Gentse azalea’s ), tulpenbomen, moerascipressen, varens, astilbes...

Open ganse jaar – voor correcte openingsuren zie website -Toegang : volwassenen 7£ , kinderen £ 3,50 - famlie en groepsprijzen (zie site)

Meer bezoek info : klik hier

Sheffieldparkfoto
Koetsenhuis

Nymans Gardens ( Handcross, Haywards Heath, West Sussex )

Twaalf hectaren grote 20ste eeuwse tuin rond een schilderachtige ruine. Bekend voor talrijke collecties zeldzame planten, mooie vaste planten borders, rozentuin, heidetuin, wilde tuin en 240 ha park-en bosland.

 

Meer info : klik hier

pxWisteriaatNymansGardensWestSussexEnglandMay2006JPG

Polesden Lacey ( Great Bookham, Dorking, Surrey )

In een mooi park 5km ten noord westen van Dorking ligt Polesden Lacey. Het domein bevat een attractieve ‘Regency ‘villa uit 1824 omgeven door formele tuinen, mooie pergola’s, een rozentuin, lange borders met vaste planten, een wintertuin vele pioenen, lavendel, iris germanica en meer dan 20.000 bomen in het omliggende landschapspark

Queen Elizabeth ( vroegere Queen mother) bracht er trouwens een deel van haar huwelijksreis door in 1923.

Toegangsprijs –bezoek tuinen : 7£ volw. 3,5£ kinderen –combiticket met huisbezoek mogelijk( 11£ )

Meer info : klik hier

polesdenlacey
Orchardborder

Great Dixter ( Northiam, Rye, East Sussex TN31 6PH)

De geschiedenis van dit prachtige domein gaat terug tot de 13-de eeuw, maar het is pas toen Nathaniel Lloyd in mei 1910 het domein kocht dat de tuinen in hun huidige vorm een aanvang namen. Dankzij de samenwerking met Edwin Lutyens kregen de gebouwen en tuinen hun definitieve vorm, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt heeft Gertrude Jekyll geen rechtstreekse inbreng in de conceptie van de tuinen gehad. De dynamische tuinen bevatten zowel formele als informele elementen, de vele topiary van taxus lijken zowel ernstig als grappig, de beroemde long border kijkt uit op de wilde boomgaardgazons met wilde orchideeën en narcissen . In tegenstelling tot vele andere borders is de 'long border ' geen echte vasteplantenborder maar een echte mixed border met bomen, struiken, vaste planten, tweejarigen, eenjarigen, bloembollen in prachtige combinaties. In de beschutte exotische tuin groeien weelderige palmbomen, bananenbomen, canna' en dahlia's, al heeft de winter van 2012 hier ook zijn tol geëist .

Na de dood van Christofer Lloyd in 2006 werden de tuinen overgedragen aan de 'Great Dixter Charitable Trust' en door een enthousiast team van medewerkers en voormalig 'head gardener' Fergus Garret verder uitgebouwd.

Aanpalend aan de tuin is ook een kleine kwekerij met interessante plantenvarieteiten

Meer info- fotogalerij en bezoekersinformatie - Openingsuren

TheLongBorderGreatDixter2vn
Brogdalefarmvlagbanner

Brogdale farm- Home of the national Fruit Collection, (Brogdale Road, Faversham, Kent ME123 8XZ )

Sinds de jaren vijftig is de nationale fruit collectie van het Verenigd Koninkrijk in Brogdale Farm gevestigd te Faversham nabij Canterbury op een oppervlakte van meer dan 65 ha. Dit is de grootste fruitcollectie ter wereld met meer dan 3000 appel, peren, kersen, pruimen , druiven en bessen soorten . Het domein is eigendom van Defra, het departement voor milieu, voeding en landelijke aangelegenheden en staat onder de auspiciën van de universiteit van Reading.

Van alle collectie planten zijn steeds minimaal 2 moederplanten aanwezig, het aanzicht is fenomenaal, alle boomgaarden zijn zorgvuldig beschut door torenhoge hagen . Begeleide bezoeken met gids zijn mogelijk te voet of via de miniatuur spoorweg die doorheen het domein rijdt.

Er gaan tevens diverse fruitfestivals tijdens de zomermaanden door, wie een ticket koopt, heeft zowieso gedurende het hele jaar toegang tot het domein.

Het domein is attractief in de lente ( bloesems), de zomer (diverse kleinfruitsoorten, kersen, pruimen ) en herfst (appels, peren..)

We bezochten het domein midden mei - op een gure middag, amper 7-8 °C, met zon, regen, hagel, onweer...en het was indrukwekkend, wat moet dit dan niet geven op een mooie zonnige dag.

Boomgaard te bezoeken : van 27 maart tot eind oktober - 10u-17 u, in de winterperiode van 10u tot 16u

Prijzen: voor volwassenen 10£ - kinderen 5,5 £

Meer info en fotogalerij - klik hier

Brogdalefarmnationalfruitcollectionbuilding
Pruimendreef
HydrangeaserrataOdorikaAmachavn

Voor het aanmelden van een mooie tuin die in deze regio ontbreekt : klik hier

item15
  AJISAI - Hortensiakwekerij
  AJISAI - Hortensiakwekerij
Home België Verenigd Koninkrijk item11b Koetsenhuis frambooscloseup FicuscaricaChicago TafeldruifHimrodSeedless PrunusdomesticaReineClaudeOullinsVN PyrusLouisebonnedavranche2 MalusINgridMarievn10aug
Share/Bookmark