DSC0818

Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

ONTWERP

 

AANLEG

 

ONDERHOUD

 

GAZON ONDERHOUD

 

HAGEN ONDERHOUD

 

STRUIKEN & BOMEN ONDERHOUD

 

VASTEPLANTENBORDER ONDERHOUD

 

VIJVERONDERHOUD

 

TERRASVLOER ONDERHOUD

 

AFSLUITINGEN ONDERHOUD

 

TUINMACHINES ONDERHOUD

 

TUINCONSTRUCTIES

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

 

Houtbescherming voor buiten (tuinhuizen, carports, omheiningen, terras...)

imagesaspx

 

Hout is een prachtig natuurproduct, constructies in hout zijn echter beperkt houdbaar indien we ze zonder bescherming aan de natuurelementen blootstellen. In de bossen zie je hoe dood hout (zonder bescherming) onder invloed van vocht, schimmels , zon en insecten door de natuur gerecycleerd wordt.

 

Welke factoren beïnvloeden de duurzaamheid van een houten constructie

* de rechtstreekse blootstelling aan de natuurelementen ( zon, vocht, schimmels, insekten) – ook wel de risicoklasse genaamd.

*de duurzaamheid van het hout zelf – gaat het om hardhout of zachthout , spinthout of kernhout (veel duurzamer) zie verder – duurzaamheidsklasses van hout.

*de mate van constructieve of chemische bescherming , dwz door een doordachte constructieve houtbescherming kan je insijpelend vocht , te veel zon enz.. voorkomen en door een regelmatige behandeling met buitenbeits of houtolie geef je het buitenhout ademende vochtregulerende bescherming met een decoratief tintje.

 

De juiste keuze van de houtsoort volgens de toepassing : houtsoorten worden ingedeeld volgens een duurzaamheidsklasse , vervolgens worden de toepassingen van hout ingedeeld in risicoklasses.

Duurzaamheidsklasse: levensduur (zonder chemische houtbescherming)

Klasse 1 : zeer duurzaam > 25 jaar : afzelia, bilinga, demerara, jarrah, mansonia, moabi, okan, padoek, pau amarelo, teak, walaba + azobé (indien in water)

Klasse 1-2 :duurzaam tot zeer duurzaam : 25jaar of meer: afrormosia, iroko, kapur, merbau, robinia, ipé, cumaru

Klasse 2 : duurzaam 15-25 jaar : azobé, bangkirai, basralocus, bossé, bubinga, cedrela, europese eik, karri, kastanje, kempas, louro vermelho, mahonie, sepetir, wengé, taxus, western red cedar

Klasse 2-3 : gemiddeld duurzaam tot duurzaam 10-20 j.: witte Amerikaanse eik, kosipo, purperhart, sipo, tola branca

Klasse 3 : gemiddeld duurzaam 10-15 jaar : cedrorana , danta, douglas, keruing, lariks, movingui ,mutenye, niangon, notelaar, sapeli, tiama...

Klasse 4 : beperkt duurzaam 5- 10 jaar : amerikaanse rode eik, avodiré,iepen, dennen,hemlock spar, okoumé... vuren, grenen,

Klasse 5 : niet duurzaam : minder dan 5 jaar : abachi, abura, baboen, berken, europese beuk, essen, elzen, esdoorn, haagbeuk, fuma, linden, populieren, ramin, sugi

Opmerking : het gaat hier telkens om het kernhout (niet het spinthout )

 

Riscico klasse : schimmels hebben houtvochtigheidsgehalte van minimum 20 - 25% nodig om hout te kunnen aantasten

Er zijn een vijftal risico klasses - de eerste drie zijn in onze klimaatomstandigheden niet van toepassing voor buitenhout constructie

Riscoklasse 4 = permanent een houtvochtigheids gehalte van > 20% , naargelang er rechtstreeks contact is met de grond verschillen de te gebruiken duurzaamheidsklasses.

Levensduur 25 jaar (zonder bescherming ) : klasse 1 en 2 (2= enkel indien geen contact met de grond)

Levensduur 10 jaar (zonder bescherming ) : klasse 1, 2 , 3

Riscoklasse 5 = permanent een houtvochtigheids gehalte van > 20% en contact met zout water (bv. palen in de kustregio )

Levensduur 25 jaar (zonder bescherming ) : klasse 1

Levensduur 10 jaar (zonder bescherming ) : klasse 1, 2

 

Samenvatting : dit betekent dat voor buitenhout , enkel duurzaamheidsklasse 1 , zonder houtbescherming een levensduur van 25 jaar kan garanderen. Gezien de meeste tuinconstructies niet in deze duurdere materialen vervaardigd zijn is een adequate bescherming nodig.

 

Preventieve houtbeschermingsmaatregelen

- houtbescherming tegen UV stralen om het grijsworden van het hout te voorkomen , vooral aan de zuidzijde en westkant van belang ! Dit kan door een beschermende beitslaag of gepigmenteerde houtolie , de aanwezige pigmenten doen dan dienst als UV -filter

 

- houtbescherming tegen vocht : uiteraard dient het hout in de tuin in de eerste plaats tegen vocht van buitenaf beschermd te worden, maar ook het vocht van binnen (condens) bij poolhouses, tuinhuizen, schuurtjes e.a houten tuinconstructies moet naar buiten getransporteerd kunnen worden . Dit betekent dat de gebruike houtbeschermingsmiddelen waterafstotend maar ook microporeus (dampdoorlatend zullen moeten zijn.)

Tip 1: vergeet niet bij ramen en deuren alle kieren goed af te dichten met een goed elastische polyurethaanmastiek, anders krijg je daar vocht en vuilophoping met alle gevolgen van dien...

Tip 2 : vergeet ook niet de niet zichtbare gedeeltes van een constructie goed te behandelen (vb. onderzijde, zijkanten..;)

Tip 3: breng bij ramen en deuren met glas steeds de houtbeschermingslaag over de mastieklaag heen tot 1-2mm op het glas aan, zodat geen vochtinfiltratie mogelijk is.

Tip 4 : voorkom zoveel mogelijk rechtstreeks contact met de grond, er bestaan hier toe handige verankeringsproducten in roestvrij materiaal.

Tip 5 : wie zijn houten palen een langer leven toewenst kan een kapje kopen of maken om vochtinsijpeling langs boven te voorkomen

 

Houtbeschermingsproducten voor buitentoepassing.

 

* Beitsen voor buitengebruik dringen goed in het hout door en werken vochtregulerend, het hout wordt wel waterafstotend maar kan nog zeer goed ademen, je kan het ook zonder primer gebruiken. Dit is een groot verschil met verf- waar je eerst een grondlaag aanbrengt en dan met een lak gaat afwerken , waardoor je het ademend vermogen beperkt. Buitenbeits laat het hout ook op een natuurlijke manier leven en houdt ook de structuur van het hout zichbaar.

 

* Houtoliën zijn meestal samengesteld op basis van natuurlijke goed indringende oliën en harsen , ze bevatten meestal niet te veel solventen , accentueren de houttekening, zijn waterafstotend, beschermen tegen UV en uitdrogen , hun ademend vermogen is meestal net iets lager dan bij beitsen. Waar ze voorheen vaak kleurloos waren , wordt thans ook vaker kleurpigment er aan toegevoegd, waardoor de decoratieve waarde verhoogt en.. het verschil met beits kleiner wordt.

 

Tip 1. Reinig steeds grondig het te behandelen oppervlak, verwijder vuil en ontvet het hout. Zachte houtsoorten kan je met water en een verfreiniger ontvetten of met wat ammoniak . Hardhout soorten zijn meestal met thinner te ontvetten, met uitzondering van afzelia dat je best met thinner reinigt.

Tip 2 Schuur na het reinigen indien nodig in de lengterichting van het hout , stof nadien goed af

Tip 3 Respecteer steeds de aangegeven droogtijden !! In de beschermingsmiddelen zitten immers meestal solventen, als je te vroeg herschildert dan bestaat de kans dat je nog niet verdampte solventresten overdekt en er blaasjes aan het oppervlak ontstaan.

Tip 4 Doe geen houtbehandeling als de temperatuur te laag is ( droogt dan niet snel) of na een regenbui ( hout te nat) , ideale periode is vanaf de late lente tot en met september. Ook zeer warme, zonnige dagen zijn niet optimaal ( te snelle droging)

Houtbescherming

merken/producten - klik op de naam om meer of het product te lezen.

Aidol

Bondex

Cuprinol

Jotun - Woodex

La Seigneurie

Restol

Rustol

Sadolin

Sikkens - Cetol

V33

Woca exterior Oil

Xyladecor

* tal van doe-het-zelf zaken beschikken ook over eigen huismerken.

(Brico, Hubo,Gamma..)

TerrasAfrormosia1

Terras in afrormosia (duurzaamheidsklasse:1-2)

westwoodhr

Ook duurdere tuinconstructies zoals bijgebouwen en poolhouses kunnen een adequate houtbescherming gebruiken

sepulchre

De landelijke omheiningen van 'British Gates' zijn uit hardhout vervaardigd.

herfst2006037
Bannermooietuinenalgemeen
Deelnemers Open Tuinen 2015 DSC0818 Home België Verenigd Koninkrijk