Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

DSC0818
Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

Historische tuinen

 

Botanische tuinen

 

Romantische tuinen

 

Rozentuinen

 

Watertuinen

 

Vasteplantentuinen

 

Exotentuinen

 

Ecologische siertuinen

 

Tuin en Kunst

 

Combinatie tuinen

 

Plantenkwekerijen met show of voorbeeldtuinen

 

Planten info en foto's

 

Homepagina

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

imagesaspx

Cottage Garden - familie De Coster Ieperweg 51 8210 – Loppem – West-Vlaanderen –België

CottagegardenLoppemvoorkant

Wie in de lente of zomer voorbij Ieperstraat 51 passeert wordt onmiddelijk met de bijzondere sfeer van de aanwezige cottage beplanting geconfronteerd.

gezelligenatuurlijkebeplanting
VijverachteraanCottageGardenLoppem

Cottagetuin in Loppem - Ieperweg 51- 8210 Loppem West-Vlaanderen.

Verborgen achter gemengde heggen van bramen, druiven en rozen ligt een romantisch tuintje van 12 are. De eigenaar Joël De Coster is ook een bijzonder handige duivel-doe-het-al , hij maakt bijna alles zelf en doet het bovendien nog op een milieuvriendelijke wijze, dankzij het gebruik van recuperatiematerialen, de twee vijvers worden nooit met drinkwater bijgevuld maar dankzij een ingenieus en bijna onzichtbaar aquaduct systeem via de pergola met regenwater gevoed.

De aanvankelijke cottagetuin met oude fruitbomen, boerenbloemen, groentenbedden en kleinveestalletjes werd verfijnd en evolueerde in de loop van de tijd toch wel wat in de richting van een verzameltuin met vijvertjes, gemengde borders en tal van exotische planten.

De druivenserre aan het huis lijkt na de verbouwing niet alleen op een orangerie, maar doet in de koude jaargetijden ook als zodanig dienst.  Ze herbergt  nog steeds een deel van de oude Frankenthaldruivelaars die door de vorige eigenaars vlak na de bouw van het huis, 80 jaar geleden, werden aangeplant.

Volledig in de traditie van de vorige eigenaren wordt er hier ook nog steeds groenten en fruit geoogst, confituur en wijn gemaakt, kleinvee gekweekt en geïmkerd.

Zoals eigen is aan cottagetuinen, worden er veel soorten ‘boerenbloemen’ gebruikt.  Vaak zijn dat één- en tweejarigen die zich makkelijk vermeerderen.  Daardoor ontstaan er ieder jaar eigenlijk weer nieuwe en zeer toevallige plantencombinaties.  Om een mooi resultaat te bekomen moet er ook wel wat verplant en ‘creatief gewied’ worden, geduldig gewacht tot de zaadjes gevallen zijn of juist heel tijdig ingegrepen om massaal uitzaaien te beletten.

Cottagetuinen zoals deze, waar op het eerste zicht alles kan en alles mag, zijn moeilijke tuinen en vragen van de tuinier veel doorzicht en plantenkennis. 

Daarom is tuineigenaar Joel De Coster er best trots op en wil hij zijn tuin elk jaar wel eens onder de aandacht brengen tijdens de opentuindagen.

Deelnemer Open tuinen 2015 !

Tuin te bezoeken tijdens Opentuinen 2015 - op 27 en 28 juni van 10u tot 18 u - Toegangsprijs 1,5€/ persoon. - meer open tuinen

Meer info of voor een groepsbezoek op afspraak: tel: ++32 (0)50/824666 - mail: joel.de.coster@telenet.be

Andere tuinen in de regio : De Berceau en De Stuyvenbergh te Oostkamp , Rientjes hoveke (Beernem) , De tuin van Chris Ghyselen

Deelnemers Open Tuinen in West Vlaanderen

BezoektijdensopentuinenJoelinhetmidden

Joël (in het midden) is ook steeds bereid om bezoekers nuttige informatie te verschaffen.

Papavereneenjarigentuin

In de borders met tal van eenjarigen wordt ieder jaar met losse hand bijgezaaid.

Vijvervooraannabijhuis
SerretjemetgroenewandenCottageGardenloppem

De beide vijvers zijn een toevluchtsoord voor kikkers, salamanders, libelles en waterjuffers en ook de vogels uit de omgeving komen er zich laven....

In deze zelf geconstrueerde serre experimenteert Joël op zijn eigen creatieve manier met verticale beplanting

Verticalebeplantingsysteem
Verticalebeplantingmuur2

Deze verticale beplanting voor binnenhuis moet voldoen aan de lichtomstandigheden en temperaturen van de woonkamer, nl. tussen 18 en 22°C en ook nauwelijks een winterrust kennen, onder de te gebruiken soorten dan ook veel planten uit tropische wouden, epifyten en varens. De meest gebruikte planten, aldus Joël De Coster, zijn Clorophytum cosmosum, Cyrtomium, Asparagus sprengeri, Caladiumsoorten, Begonia Rex, Hedera, Scindapsus aureus, Anthurium, Tradescantia variegata, Platycerum, Maranthasoorten, Asplenum nidus, Pteris, Nephrolepsis, Ficus pumila, Soleirolia soleirolli (slaapkamergeluk)

ZithoeknaastPhoenixCanariensis
Paardindeborder
bijenhotelcottagegardenLoppem

Links : zithoek nabij Phoenix Canariensis, midden : afgedankt houten schaakstuk (Paard) krijgt tweede leven, rechts: bijenhotel voor solitaire bijen.

Home België Verenigd Koninkrijk