DSC0818

Kwekerijennederland.nl

Ontdek honderden gespecialiseerde kwekerijen

klik hier

Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

 

Drenthe

 

Flevoland

 

Friesland

 

Gelderland

 

Groningen

 

Limburg

 

Noord - Brabant

 

Overijssel

 

Utrecht

 

Zeeland

 

Zuid-Holland

Noord-Holland

 

Plantenkwekerijen met show of voorbeeldtuinen

 

Homepagina

mooietuinen
imagesaspx

Tuinen te bezoeken in Overijssel

Deze groen provincie bevat tal van prachtige landschappen, met o.a de uitgestrekte meren van Weerribben, De Ijssel, de Vecht, de Sallandse Heuvelrug, het Twentse boerenland . De Sallandse heuvelrug heeft een hoogste punt van 75m en herbergt tal van bossen en heidevelden . In de Weerribben zijn water en riet zijn alom tegenwoordig, samen met het natuurreservaat ‘ De Wieden ‘ vormt het het grootste moerasgebied van Noordwest Europa. Het huidige landschap is ontstaan door het afgraven van veen voor turfwinning. Twente ademt plattelandsfeer, prachtige boerderijen, uitgestrekte bossen, tal van houtwallen , heidevelden en mooie hooilanden. Naast tal van schitterende natuurgebieden vinden we hier ook schitterende mooie tuinen, met als absoluut niet te missen hoogtepunt de tuinen van Mien Ruys !

Giethoorn1
Kippenbuxusfigureningang

De Priona tuinen ( Schuineslootweg 13, 7777 RE Schuinesloot – Overijssel)

In deze in 1976 door wijlen Henk Gerritsen (+ 2008) en Anton Schlepers (+ 1994) ontworpen natuurlijke droomtuinen in Schuinesloot zijn natuurlijk ogende planten de hoofdrolspelers. Iedere plant staat waar hij thuishoort en dient zonder al te veel menselijke ingrepen de strijd met vervelende onkruiden zoals bijvoorbeeld Zevenblad (Aegopodion podagrariae) aan te kunnen. Het resultaat van meer dan 20 jaar ervaring met wilde en gekweekte planten vind je niet alleen in de tuinen terug maar is ook te boek gesteld in een werk dat Henk samen met Piet Oudolf publiceerde : ‘Meer Droomplanten’.

De prionatuinen bestaan uit een 17tal separate tuinen, de eerste die u tijdens een bezoek tegenkomt is de Keientuin , oorspronkelijk de verzamelplaats voor alle zwerfkeien van de gehele tuin, thans overgroeid met mos en een dikke humuslaag, hier heersen vele schaduwplanten. De Hemelsleuteltuin (2) is zo genoemd naar de wilde hemelsleutel, ook hier is veel schaduw maar op het heetst van de dag volle zon wat moeilijke omstandigheden voor planten zijn (Meconopsis cambrica, Phlox paniculata, Geranium nodosum, Thalictrum delavayi. In de Hochstaudenflur (tuin 3- 1981) groeien Japanse duizendknoop, bamboe, hop (Humulus lupulus), Persicaria e.a....

Verder kom je nog een bostuin (4)op een oude stuifheuvel tegen met eik, hulst, vogelkers, bramen en salomonszegel (Polygonatum multiflorum), een vlindertuin (5) die zich ahw op natuurlijke wijze tot een soort alpenweide ontwikkeld heeft, verder nog een pottenpleintje(6) met een mooie collectie kuipplanten en pergola met Rosa ‘Bobbie James’ en blauwe regen. Rond de Watertuin (1991) is een theeterras , daarop volgt een cottagetuin ‘Achter de Heg’ (8- 1986) en aan de andere kant van de heg bevindt zich de Grote Border (9- 1988) 35m lang en 5,5m diepe vasteplantenborder met geringe onderhoudswerkzaamheden.

Wat verderop is de bloemenwei (10- 1988 ), waarin dankzij een streng maaibeheer steeds meer soorten (wilgenroosje, veldzuring.. ) zich spontaan vestigen, verder is er nog een groene tuin Kaatje’s Tuin ( 11- 1989 ) een formeel geheel met heel wat buxusvormen en taxusknipsel dat eigenlijk als een parodie opgevat is. Tuin 12 is de ‘All American tuin’(1994) met planten die in Noord Amerika in het wild groeien Verder is er nog een Kruidentuin (13- 2001) , een Groententuin (14)met tal van doogeschoten schitterend bloeiende groenten ( prei, cichorei, radijs, asperge, boerenkool...... Naast de groentetuin ligt de Papavertuin (15- 1986) met massa’s klaprozen en bolderik. Van daar kom je in de Rotstuin (16) en Grassentuin (1996), verder is er nog Tuin op chic ( 1983) met ligusterhaag en ‘klassieke’ borderplanten (Kalimeris incisa ‘Alba’, Daucus carota, Monarda ‘Scorpion’

Tuin te bezoeken : voor groepen van meer dan 20 mensen volgens voorafgaandelijk afspraak.

Open voor publiek : 28-29 augustus - 16- 17 oktober

Toegangsprijs : 6,5 € volwassenen – kinderen 3-12j : 2,5€

Meer info zie Website: www.prionatuinen.com of http://prionagardens.blogspot.com/

vlindertuin
Opgeschotengroententuin

Ontdek alle kwekerijen uit Nederland en omliggende landen, zoeken per categorie (rozen, vaste planten, siergrassen, waterplanten, varens, kruiden, exoten, loofbomen, sierheesters, fruitbomen - www.kwekerijennederland.nl

IMG4844klein

Hof aan de Reune – Steenwijkerweg 193 – Willemsoord – Overijssel

Hof aan de Reune is het tuinparadijs van Wilco Gaal en zijn echtgenote . In 1997 startten ze met de aanleg van een bijzondere ‘natuurlijke’ tuin met 12 tuinkamers alle omsloten door haagbeuk, meidoorn en spaanse aak en ieder met zijn eigen sfeer en kleurwarmte.

De favoriete planten van Wilco ontbreken uiteraard niet in tal van tuinkamers, Phlox of Vlambloem, Ereprijs (Veronicastrum) , Persicaria (duizendknoop) , Asters, Dahlia’s en uiteraard ook zijn favorieten de Agapanthus of Afrikaanse liefdesbloem waarvan hij over een collectie van meer dan 100 variëteiten beschikt.

In samenwerking met ‘De Maartjes Tuin in Eesveen’ organiseert Hof aan de Reune opnieuw een vijftal tuindagen onder de naam ‘Tuinen rondom de Eese’

Tuinen te bezoeken :

° 20 mei - voorjaar in de tuin

° 3 juni - rozen in de tuin

° 15 juli - zomerborders in beeld

° 19 augustus - Agapanthus in het zonnetje

° 9 september - nazomer in de tuin

Openingstijden : van 11 u tot 17 u - Toegangsprijs : 2€ / per persoon – per tuin

NIEUW in 2012 is de mogelijkheid om na telefonische afspraak op vrijdagmiddag BEIDE tuinen te bezoeken van 13.00 tot 17.00 uur. Dit kan op: vrijdagmiddag 13 en 20 april, 18 en 25 mei, 1 juni, 6 en 13 juli, 17 en 24 augustus, 7 en 14 september.

Voor (tuin)groepen is het mogelijk om van 14 mei tot en met 15 september de tuin te bezoeken na telefonische afspraak. Een bezoek ziet er als volgt uit: U krijgt eerst een korte introductie over de tuin waarna u een wandeling door de tuin gaat maken. U krijgt achtergrondinformatie mee op papier en de eigenaar is aanwezig voor het beantwoorden van vragen. Tijdens uw wandeling staat er koffie/thee met een koekje klaar in het overdekte prieel. Een bezoek duurt gemiddeld anderhalf tot twee uur. Kosten inclusief entree 3, 50 per persoon.

Plantenverkoop alleen tijdens de opentuindagen of na telefonische afspraak.

Voor meer info : www.hofaandereune.nl

roseborder
IMG3993
WKG2405111049edited2

 

Fantasietuin ‘De Kronkel’ - Koloniepad 1 – 8337 KV de Pol (Willemsoord ) / Overijssel

'Een droom die werkelijkheid wordt…'

Reeds sinds zijn jeugd fantaseerde Henk over een tuin. Een tuin waarvan er geen tweede bestaat, een tuin waarin men kan dwalen, waar veel te zien en te beleven valt, een plek voor vogels, een tuin vol verrassingen.

In buurtschap “De Pol”, tussen Steenwijk en Willemsoord heeft Henk een weiland van 10.000 m2 omgetoverd en zijn droom kunnen waarmaken .Op een creatieve kunstzinnige manier heeft hij oude en afgedankte materialen geïntegreerd en gebruiksvoorwerpen een nieuwe functie gegeven. De ontstane kunstwerken voeren de bezoeker terug in de tijd naar de popart van de jaren 60.

Via kronkelpaden wordt u door de tuin geleid met bijzondere bomen, struiken, vaste planten en siergrassen.

Tijdens de wandeling kan men even gezellig uitrusten met een kop koffie of thee op de aanwezige rotswand en genieten van een fraai uitzicht over de grote vijver en de tuin.

In de tuin tevens verkoop van planten (vaste planten, snoeivormen, siergrassen, bamboe) .

‘De Kronkel is grotendeels toegankelijk voor rolstoelgebruikers en sinds kort ook een officieel rustpunt van Stichting Rustpunt.

Tuin te bezoeken van 1 mei tot 1 november – van donderdag t/m zondag van 10u tot 17u. Andere dagen enkel op afspraak. Tel: ++31/06- 44798319

Entrée – toegansprijs: 5 euro - 2 kopjes koffie of thee met koek 2,50 euro

Meer info : www.fantasietuindekronkel.nl

Contact :


Peter Frenay    : peter@fantasietuindekronkel.nl
Henk Gelmers : henk@fantasietuindekronkel.nl

Paversenfluitketels tuinpadenklaprozen
VijvertuindeKronkel
Clematisenpannen
doorkijk

Binnenkort al deze tuinen uitvoerig besproken - Klik op de naam om naar de websites te gaan.

Arboretum Poort – Bulten ( PV De Lutte , Overijssel )

Botanische tuin Engelse Werk - tuin van waterbedrijf Vitens ( Zwolle, Overijssel )

De Kruidenhoeve - biologische sier kruidentuin, moestuin, boomgaard... ( Balkbrug Overijssel

De Maartjestuin - 3.300 m2 grote tuin in Engelse sfeer ( JN Eesveen OV , Overijssel )

Jan Boomkamp Gardens - 50.000m2 thema-en watertuinen, tuinrestaurant...( Borne, Overijssel)

Jungle tuin De Groene Prins ‘ -exotische tuin met bamboe, palmen, varens ( Steenwijkerwold, Overijssel )

Kasteel Het Nijenhuis ( Wijhe, Overijssel )

Kwekerij Coen Jansen - kleinschalige kwekerij met kwalitatieve vasteplanten - Helleborus, voorjaarsbloeiers, Geranium, Papaver, Baptisia, Echinacea, Helenium, Schaduwplanten.

Mien Ruys Tuinen - Tuin van de beroemde tuinarchitecte Mien Ruys (Dedemsvaart Overijssel )

Tuin van Trudie en Dick

Tuinen van Warmelo ( RV Diepenheim, Overijssel )

Twickel -formele tuinen en ook Engelse landschapstijl ,orangerie, rotstuin.( Delden , Overijssel )

Vijvertuin Ada Hofman -botanische vijvertuinen en waterpartijen van vijverdeskundige Ada Hofman (bekend van het Ada Hofman Vijverboek) thans door dochter Nathalie Hofman uitgebaat. ( HG Loozen , Overijssel )

Youtubelogo

Tuinen van Mien Ruys - klik hier

Youtubelogo1

Kasteel Twickel klik hier

Youtubelogo2

vijvertuinen Ada Hofmaan - klik hier

Deelnemers Open Tuinen 2015 DSC0818 Home België Verenigd Koninkrijk